månadsarkiv: januari 2019

Lunnsa är nu parad med Hero

Lunnsa är nu parad med Albertssons Hero. Parningen gick bra och Hero har varit på plats här hos Lunnsa under stora delar av löpet.

När man väljer hane så är det mycket uppgifter som hämtas in men den slutliga känslan blir ju först när man träffar individen. När det gäller Hero blev det många plus.
Han är en mycket trevlig jämthundshane med väldigt fin mentalitet, lugn och fin, precis som en jämthund ska vara. Fungerade bra med alla hundar här hemma och var lugn både i hundgård och inne.
Exteriört så står han sig mycket bra och försvarar väl de Excellent han fått på utställning. Lätt och fin i kroppen men ändå en bra könsprägel.

Kombination med Lunnsa och Hero tror jag väldigt mycket på. Det är två individer med otroligt mycket jakt i sig. Rejält sök, bra ståndegenskaper och bra skall. I stamtavlan finns på båda sidor ett flertal utmärkta ståndhundar som visat sig vara mycket bra nedärvare. Exempelvis Sörombäckens Greta som är mor till Lunnsa är Sveriges genom tiderna bästa nedärvare.
Båda har en mycket bra exteriör med Excellent på utställning.

Kombinationen ger ett IK på 0,6 %. Preliminärt HD index är 104 och AD 105

Vid intresse för en valp ur denna kombination hör gärna av er till mig på 070-6337347 eller till hanhundsägare Marcus Ivarsson på 073-976 75 47

Se stamtavlan på de tänkta valparna på HittaÄlghund, klicka här

SE J(Lö)CH Albertssons Hero SE36335/2015
SE J(Lö)CH Sörombäckens Lunnsa SE38522/2015

Nu jagar Birka varje dag

Älskade Birka nu finns du inte med mig längre men jag hoppas du får jaga varje dag där du är nu.

Tårarna rinner och det brinner inombords. Du var en fantastisk hund och jag kommer aldrig att glömma. Minns första älgen som föll för dig på en myr i Norrland. Minns ditt första rejäla ståndskall. Fyra timmar och husses inkallningsförsök belönade du med att vifta lite extra på svansen samtidigt som skallet ökade. Minns första jaktprovet och du fixade förstapriset som en dans. Minns det där eftersöket som du fixade trots att husse nog tvivlade. Minns storoxen som föll i skymningen. Minns många av våra härliga dagar tillsammans i skogen, för det var där som du verkligen trivdes bäst!

Minns så många saker som du och jag varit med om. Men mest så minns jag nog vilken fantastisk familjemedlem du var! När Jimmy verkade krasslig så var du snabbt där och kollade. Var någon ledsen så var du snabbt där och tröstade på ditt egna lite burdusa vis. Visst kunde du även reta gallfeber på både husse och andra men samtidigt så var du så oförarglig med din glada svans och pigga ögon.

Du gav mig så många fantastiska stunder och även var du den som skapade kontakt med så många fantastiska människor. Människor som idag betyder mycket för mig.
Älskade Birka, jag fick klappa din mjuka päls en sista gång, se dina kloka ögon en sista gång, känna dina andetag en sista gång. Allt en sista gång  innan du vandrade över till andra sidan. 

Nu får du jaga varje dag och när du blir trött så tar matte hand om dig!

Älskade Birka, du fattas mig!

Ny hane till planerad valpkull på Lunnsa

Jag planerar som jag meddelat tidigare en valpkull på Lunnsa men fick idag byta tilltänkt hane då Lassisbackens Hector inte är tillgänglig i avel för tillfället. Det blir istället Albertssons Hero som vi kommer att använda. Han är heller inget sämre alternativ utan en riktigt ståndhund med utmärkta egenskaper och även denna kombination blir på jaktstarka individer med höga kullvärden. Parning beräknas ske i slutet av veckan.

Hero har många extremt duktiga ståndhundar i stamtavlan och utmärkta nedärver bakom sig. Hero var tidig klar med vad han skulle göra i skogen. Tre raka förstapris före två års ålder så var han klar jaktchampion. Han har mycket höga index på sina jaktprov.
Hero är en mycket effektiv älghund med ett utmärkt sök och en väldigt bra förmåga att ställa älgen i upptaget. Han är mycket ståndfast och har ett skall med utmärkt hörbarhet

Både Lunnsa och Hero har höga värden på de egenskaper som jag värderar högt på en bra ståndhund. De flesta av båda dessa hundars egenskaper är över rasen genomsnitt på de jaktprov de gått.

Kombinationen ger ett IK på 0,6 %. Preliminärt HD index är 104 och AD 105

Se stamtavlan på de tänkta valparna på HittaÄlghund, klicka här

Gäller att hålla ett vakande öga

En kalv för Enja

Härligt med barmark långt in på säsongen och extra bra detta år då vi enligt beslut inom ÄSO ska försöka fälla så mycket kalv som möjligt. Flera av årets kalvar är små och har låga slaktvikter. I genomsnitt har vi ett tapp på kalvvikterna med nära 20%. Bra för älgarna att de ändå har tillgång till varierat bete nu hela hösten och vintern då snön lyser med sin frånvaro. Som vanligt är asp mycket uppskattat av det vilda som synes på bilden av den vindfällda aspen.

Enja gjorde ett mycket bra jobb på ett ekipage med ko och kalv och timmar av fast stånd kunde till slut belönas av husse. Tjurkalven som fälldes vägde 57 kg så absolut inget att bygga vidare på. Dessutom tycket Enja det var väldigt trevligt att få rycka lite älghår.

Planerad valpkull på Sörombäckens Lunnsa

Jag planerar en kull på Lunnsa och tilltänkt hane är Lassisbackens Hector. En kombination på två jaktstarka individer med höga kullvärden. Lunnsa löper dessutom redan nu så planerat så kommer parning att ske vecka 2

Hector var tidigt klar jaktchampion i Sverige, tre raka förstapris redan vi 18 månaders ålder. Senare på säsongen fixade han även tvådagarsprovet i Norge och blev klar Norsk jaktchampion.
Säsongen efter Bar det av till Finland och där blev det ännu ett förstapris. Klar Nordisk jaktchampion före tre år ålder.

Hector har fem kullar sedan tidigare och är nu utvärderad enligt SÄK:s regler med över 20% meriterade avkommor. I nuläget har han 26%. Samtliga fem kullar har givit meriterade ankommer men hittills är den kullen med Sörombäckens Jackie som gått bäst, kullvärde 6/8 före 3 år ålder. Jackie är för övrigt en halvsyster till Lunnsa.

Både Lunnsa och Hector har höga värden på de egenskaper som jag värderar högt, sök, förmåga att finna älg, ståndskallets kvalitet och skalltid. Samtliga dessa egenskaper har båda individerna klart över genomsnittet på sina prov.

Kombinationen ger ett IK på 1,56%. Preliminärt HD index är 107 och AD 100

Se stamtavlan på de tänkta valparna på HittaÄlghund, klicka här