månadsarkiv: juli 2012

Birka på fjället

Hundarna trivs bra med att vara med på våra fjällturer. Igår eftermiddag blev det en snabbtur, mestadels för att käka lunch och njuta av utsikten en stund. Birka såg att att njuta av luft och miljö när hennes vaksamma blick höll koll på omgivningen.

Fjällturer och gofika

Nu är det det nerräkning på allvar. Återstår endast några dagar tills man återigen kan börja släppa hundarna, åtminstone de som jagar grävling eller vildsvin.

Skönt då att ladda batterierna med sköna promenader i fjällmiljö, cykelturer på ändlösa grusvägar med Birka i kopplet. Umgås och bara vara. Goda middagar och en och annan öl samt ett glas rött vid något tillfälle blir det också. Kämpar man bra får man dessutom belöna sig men en gofika då och då.

Fika och slappa utanför bagarstugan

En tur på Blaikfjället

Snöklädda toppar syns i norr

Birka och de andra hundarna är förstås med.

Kvällspromenad i byn.

Mycket blommor och växter står i sin vackraste prakt.

Belöning, kaffe och bakelse i solskenet på altanen.

Vårt eget tunnbröd

Så var det då dags att fixa det egna tunnbrödet. Första gången vi provade bagarstugan hade vi förmånen att få goda råd och hjälp från en som verkligen kunde detta med att baka tunnbröd. Nu var det dags att prova på egen hand.

Kan konstatera att det tar ett tag att lära sig få till runda och jämntjocka bröd men skam den som ger sig. Nu är frysen delvis fylld med vårt eget tunnbröd vilket känns riktigt härligt och smaken är precis så bra som man önskar.

Skål min vän, var du än är

Sätter mig ner och slår upp en liten whisky. Samma procedur de senaste åren. Denna dag ska det vara en liten whisky ur flaskan som bara öppnas den 21 juli.

Idag är det nio år sedan min vän dog i en tragisk olycka. Han dog alldeles för tidigt och än en gång bevisar döden att den inte skiljer på ond eller god, ung eller gammal. Den bara slår till. Hårt och obarmhärtigt sliter den en människa från oss, oavsett om den personen är mitt i livet eller om den fått vara med länge.

Lördag den 19 juli för 9 år sedan satt jag och min vän i köket här i huset och pratade om allt och inget. Vi tog ett par whisky från en nyöppnad flaska och hade lite olika åsikter om den var bra eller inte. Jag vet att jag själv inte var så förtjust in den medan min vän menade att den var ganska god i alla fall. Vi planerade projekt framåt i tiden och säkert pratade vi också en del jakt, jag minns inte helt säkert.

Två dagar senare var han borta. Olyckan gav honom ingen andra chans. Olyckan ändrade allt och aldrig mer skulle vi sitta i köket här i huset och ta oss en whisky och prata jakt.

Man säger det så ofta men tyvärr så lever man allt för sällan efter devisen. Ta tillvara på dagen, i morgon kan det vara för sent.

Sedan den dagen står flaskan i barskåpet och varje årsdag, den 21 juli, öppnar jag flaskan och slår upp ett litet glas. Det får bli mitt sätt att hedra en vän som skulle varit med så mycket längre. Jag läppjar på whiskyn och känner smaken, nog är den ganska god i alla fall.

Skål min vän, var du än är!

Regn, regn, regn……

Har nog aldrig varit med om att det kommit så mycket regn på så kort tid. Natten mellan lördag och söndag började det regn. 15 timmar senare hade drygt 100 millimeter landat på marken.

Det har respekt med sig och naturligtvis klarade varken bäckar eller åar av att svälja allt detta vatten. Översvämning på flera håll och tittade man på olika media så syntes det att en del drabbades än värre än vad vi gjorde.

Konstaterar också att många bilister med vanliga standardbilar har en övertro på hur djupt vatten de klarar att vada över :-)

Weekend i norr

En dag i bilen norrut, tre dagar vila, njuta och bara vara och sedan en dag i bilen hem. Där har ni konceptet för en lyckad långhelg i Djupdal.

Visst är det både en och två som idiotförklarar en när man kör drygt 100 mil enkel resa för att få tre dagar med avkoppling med hemlagad god mat, natur, fjäll och faktiskt även lite snö här och där. Men är det mer tokigt än att ta flyget och ta sig till Paris eller någon annan ställe söderut för en weekend? Det tycker inte vi i alla fall och om det nu ändå är så att detta är beviset på att man är tokig, ja då är jag gärna det!