månadsarkiv: oktober 2010

Fin jaktvecka

Det har varit en fin jaktvecka, och än är den inte slut!
Måndagens blixtvisit i rådjursskogen fortsatte på onsdag med rävjakt med stövare. Väldigt roligt och det var ett mycket bra drev som Kims schillertik presterade. Drygt en timme buktade räven inom hörhåll men sedan gjorde den misstaget att springa i pass hos David.

Dagen efter blev det vildsvinsjakt med ställande hund och det tog inte många minuter innan en av hundarna fick tag på en flock. Ett par grisar sköts och en bra dag i skogen blev det.

I morgon är det final för denna vecka och dags för älgjakt på hemmaplan. Har varit en del observationer på såväl ko med kalvar som ensamma hondjur och även lite större tjurar. Bara att hoppas på bra hundjobb och även någon älg i backen.

Arbete, arbete, arbete….rådjursjakt.

Dagen var planerad för arbete vid skrivbordet från tidig morgon till sen kväll. Dels reportage som ska göras klart och bakom ryggen en server som jag håller på att installera. Var uppe tidigare än tuppen, närmare bestämt vid halv fyra för att komma igång bra och arbetet flöt på bästa sätt men ibland blir inte dagarna som man planerat, och då i positiv mening.

Strax efter nio ringde telefonen och det var Stefan, en kompis i byn som ringde.
– Jag har en stund över, ska du med och jaga rådjur?
Tror säkert jag funderade en halv sekund innan jag bestämde mig att jag faktiskt behövde en paus och lite frisk luft.

Ett snabbt ombyte, hämta studsaren i vapenskåpet, på med kängorna och sedan iväg. Stefan hade redan funderat ut var han skulle släppa och jag smög mig in i skogen till ett litet hygge där Stefan menade att rådjuren mycket väl kunde komma om taxen fick upp.
Det tog inte många minuter innan de första trevande skallen hördes från Jaktsagans Nosa, som taxen heter. Hon är bara unghund och dagens drev var faktiskt bara tredje gången hon drev.

Drevet verkade tyvärr dra sig bort från mig och jag blev lite fundersam, som man ofta blir när drevet inte går som man tänkte sig, om jag skulle byta pass. Stod och lyssnade en stund och bestämde mig för att flytta ett hundratal meter för att komma i bättre läge för drevet som nu buktade riktigt bra. Började smyga mot den plats jag trodde skulle vara bättre men hinner bara ett tjugotal meter innan ett knäpp får mig att stelna till. Kikar mot det håll jag hör Nosa och då kommer rådjuret i sakta fart för att i nästa stund stanna upp och lyssna efter taxen. I samma sekund är jag skjutklar och skottet går.

Jaktsagans Nosa vid sitt första rådjur

Rådjuret faller i skottet och mindre än en minut senare kommer Nosa med fullt skall fram till rådjuret. Det blir en riktigt positiv stund då detta var första djuret som fälldes för Nosa efter cirka 20 minuters drev och dessutom på husse Stefans födelsedag. Grattis Stefan på födelsedagen och även grattis till en mycket lovande rådjurshund. För den som undrar så fyller Stefan 25, men jag kommer inte ihåg för vilken gång i ordning :-)

Husse Stefan med sin lovande taxtik, Nosa, vid hennes första rådjur.

Nattens regn hade förbytts mot strålande sol och hög luft. Ett buktande rådjursdrev som slutade med ett fällt vilt. Vilken tur att man lämnade skrivbordet en stund!

Härlig avslutning

Blev en fin avslutning på första älgjaktveckan. Jakt i Österås och trots trötta hundar blev resultatet riktigt bra.

I första såten fick jag skjuta en kalv för Milo på gångstånd. Sedan var det Birkas tur. Efter ett par sökturer blev det upptag på en ensam kalv (det sköts en ko i området tidigare i veckan). Birka gjorde ett mycket bra jobb med den och fick stopp på den flera gånger. Efter cirka en timme fast stånd kunde jag ta mig in på ståndet och skjuta kalven.

Sammanfattningen av första veckan blir mycket bra. Fyra älgar skjutna för Birka och tre för Milo. Flera bra jobb av hundarna och många härliga upplevelser blev det.

En trött Birka med kalven som jag sköt sista jaktdagen under första veckan.

Hösttankar, rökning och souvas

Så här dagen före älgjaktpremiären i södra Sverige kom hösten på allvar. Ett par minusgrader och solsken. De frostnupna löven dalar mot marken och allt i naturen förbereder sig för en viloperiod. Hösten är helt klart en favoritårstid och det är en förmån att få kliva ut en morgon som den här och fylla lungorna med kall och klar höstluft.

Premiärer är alltid något extra och lite som ett barn på julafton ser man fram mot morgondagen och helgen har delvis använts till förberedelser inför jakten. Knivar har slipats, prylar har kontrollerats och allt som ska med imorgon ska plockas fram. Dessutom har köttröken fått tjänstgöra en dag.

Att ta tillvara på det man skjuter ser jag som en självklarhet men med åren har jag lärt mig att uppskatta det på fler sätt. Tycker faktiskt det känns väldigt bra att veta precis vart köttet kom ifrån. Att det var just den älgen som Birka skällde ståndskall på och som jag sköt. Jag vet hur den kom till älgslakteriet och hur den togs om hand. Jag har styckat den själv och packat den i påsar. Jag har lagt den i pannan och tillagat den som jag vill ha den. Med det i bakhuvudet så smakar det faktiskt ännu bättre. Att det sedan är så att hela familjen uppskattar viltkött som dessutom är klimatsmart, lokalproducerat och nyttigt gör ju det hela bara bättre.

Några gånger varje år så ser jag till att röka en del kött. Har testat fram en, i mitt tycke, bra saltning och sedan tror jag att det går att röka allt viltkött med bra resultat. Har provat med vildsvin, ren, älg, rådjur, dovhjort med mycket gott resultat. För att bara ha en köttbit att skava på för att det är gott så kan jag rekommendera att röka vildsvinsbogar, en saftig och fin delikatess. Till pålägg är dovhjorten och rådjur en favorit medan älg och ren är på topp för att använda i matlagning.

Hela familjen, men framförallt Jimmy har en riktig favoriträtt när det gäller rökt viltkött. Souvas med kantareller som serveras med potatismos och lingon, kan verkligen rekommenderas och receptet är faktiskt väldigt enkelt och väl värt att prova, smaklig måltid!

Ingredienser
c:a 500 g rökt viltkött (helst älg eller ren)
1 gul lök
2 dl kantareller (går att ersätta med färska champinjoner)
3 dl grädde
2 msk messmör
Japansk soja
smör
enebär, salt och peppar

Börja med att sätta den skalade potatisen på spisen. Skär det rökta köttet i mycket tunna skivor som sedan strimlas. Bryn den hackade löken, kantarellerna och köttet i smör. Tillsätt messmör, lite krossade enbär, en skvätt soja och grädden. Låt koka ihop under cirka 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer soja.

Fixa till potatismoset och duka fram allt på bordet. Servera med lingonsylt och hårdbröd. Ät och njut, kanske blir det en favoriträtt för dig också.

Stolpe in, stolpe ut……

Två jaktprov som kan sammanfattas som rubriken beskriver.

Stolpe in
Startade Milo på prov, mest för att det är roligt och samtidigt vet jag vad han är kapabel och det kan ju vara kul att få till ett bra prov med en domare i skogen också.
Krånglade lite i början men till slut ett upptag på drygt 900 meters avstånd, tyvärr flyttade det sig några hundra meter innan han fick fast dom men sen gick det i stort sett som på räls. Första inkallningen gick bra och sedan en lätt stöt och efter cirka en kilometer var det fast igen. Ny klockren inkallning, denna gång av domare, och sedan ny stöt. Ställde om efter 500 meter. Inne på ståndskallet för tredje gången då kommer Milo förbi och tar en kontakt. Ny stöt och fast stånd efter cirka 600 meter. Gör sedan ytterligare en stöt och då drar älgarna ordentligt och det blir inte mer skall den dagen. Milo kommer tillbaka och då är de fem timmarna så gott som avverkade.
Sammanfattningsvis så kan man konstatera att det blev lite stolpe in att han fick fast dom ganska snabbt efter upptag och sedan funkade det mesta. Ko, med kalv och en tjur i sällskap var det han skällde. Domaren var mycket nöjd med det han fick se och kommer att rekommendera honom till ett förstapris med fina 85,5 poäng. Nu är det bara att hålla tummarna att kollegiet håller med och med lite extra tur så kanske det räcker till SM-uttagningen nästa år.

Stolpe ut
Startade Birka två dagar senare och denna gång började det riktigt bra. Ett par fina sökturer och sedan upptag på cirka 600 meter. Blir ganska snart ett sakta gångstånd ner mot en sjö men stannar cirka 100 meter från sjön i kanten av en mindre mosse där det blir fast stånd igen.
En nervös husse andas ut och börjar njuta av skallet som hörs väl till den plats där jag och domaren befinner sig. Tyvärr blir detta inte bra, troligen väljer kon att simma över sjön och kalven blir kvar för ytterligare en stunds skällning men sedan tar även den sin tillflykt över sjön. Enligt pejlen är Birka med en bit i vattnet men vänder och simmar tillbaka. Totalt en bit över 30 minuter skalltid.
Nytt släpp som inte resulterar i något upptag och till slut en sista chansning med ett släpp i norra delarna av markerna. Birka lyckas hitta ännu en älg men tyvärr så blir det bara några skall i upptaget och sedan skenar det ut ur marken och efter en stund bryter Birka och tar sig tillbaka.
I skrivande stund är priset inte klart men en trea eller nolla är ju inte avgörande i detta fall, det var ju ettan som hägrade. Konstaterat att en bra hund behöver inte tur för att ta sina pris men den får minsann inte ha otur för då går det tungt.

Nu blir det till att jaga några veckor framöver. Premiären den 11 oktober känns väldigt lockande och lite längre fram i höst kommer jag och Birka att ta med oss en domare igen, för det vore väl själva f-n om vi inte skulle få till den där sista ettan och bärga hem championatet.

Nu är det snart ett år sedan. Premiär för älgjakten i södra Sverige och i första såten sköts de två första ståndälgarna för Birka. Första sköt jag själv och här den andra som föll för en kula avlossad av Tomas till vänster i bild.