månadsarkiv: april 2011

Nya hundhuset klart

Det tog sin lilla tid men till slut blev det klart, nya hundhuset är nu invigt av Birka, Milo och Selma.

Äntligen är det klart och hundarna trivdes direkt i sitt nya hus.

Vi har länge pratat om att fixa ett nytt hundhus och för tre år sedan påbörjades jobbet med grävning av grunden. Bygget har sedan gått i etapper och långa stunder har det stått stilla måste erkännas. Men i våras blev det äntligen klart och nu är både vi och hundarna nöjda.

Nu kan man ju funderar över vad man ska ha ett stort och välutrustat hundhus till när ändå alla hundar ligger inne i köket. Visst är det så att de är inne mestadels av tiden men de timmar de ändå ska vara ute i rastgård och hundhus så ska de ju ha det så bra det bara går. Sedan finns det ju andra fördelar. Exempelvis är det väldigt smidigt att kunna duscha hundarna i en egen dusch.

Hundhuset blev till slut med fyra boxar. Finns därmed lite ”överkapacitet” men det ska nog fyllas upp med tiden ;-) Passar också på att tacka alla som hjälpt till. Utan hjälpsamma vänner är det svårt att fixa allt.

Vassa hundtänder kan ställa till mycket men med plåtklädda gluggar blir det åtminstonde lite svårare att göra åverkan.

Kakel på väggarna är både hållbart och lätt att hålla rent. En halkskyddad yta på klinkerna som lades på golvet fick fullborda ytskikten. Använde en tät fog i boxarna för att undvika dålig lukt i framtiden.

Golvvärme kan tyckas överdrivet men klinker på cementplatta kan bli väldigt kallt och för eventuella framtida valpkullar kan lite svag värme på golvet vara ett bra komplement.

Att värma ett välisolerat utrymme med en luftvärmepump är en bra och ekonomisk lösning. Dessutom blir det ett mycket bra inomhusklimat med rätt luftfuktighet.

Duschplats var ett krav när huset planerades. Monterade blandaren extra lågt så att den är lätt att reglera när hundarna ska tvättas.

Rejäl diskbänk med några överskåp att förvara diverse prylar i är ju alltid bra. Tvättmaskinen fyller väl sin funktion för det är inget roligt att plocka hundhår från kläderna när man tvättat hundfiltarna i den vanliga tvättmaskinen.

Frys och kyl, perfekt för hundmat när man använder färskfoder. Bra också så att klövar och annat slipper trängas med den maten i frysen inne i bostadshuset. Ett rejält högskåp med hyllor för att härbärgera hundfiltar och andra skrymmande hundprylar fick också plats i "köksavdelningen".

Dämpad nattbelysning tyckte jag också hörde till i ett modernt hundhus.

Ett takutsprång på en meter skyddar luckorna för att störas av snö. Dessutom ger det en väderskyddad plats för hundarna, oavsett om det är regn, snö eller sol de vill komma undan.

Glad Påsk

Jimmy med sitt påskpynt som han gjort i skolan.

Då var det dags att fira påsk och för Jimmy har det varit påsklov denna vecka med massa aktiviteter. Igår var det hemmadag för Jimmy tillsammans med Ulrika och då blev det bakning av påskbakelser som verkligen smakade gott. Många blev det så det räckte även till långfredagens fika som avnjöts ute i det otroligt vackra vädret.

Smaskiga bakelser som Jimmy och Ulrika bakade

En riktigt fin påskhelg önskar i er alla!

Bra prylar så blir det roligare

Har i år kört igång försäsongsträningen rejält tidigare än vanligt och försöker att variera träning för både mig och hundarna så att det blir lite roligare. En sak är dock säker att bra prylar och riktiga grejer gör träningen både bättre och roligare. Fick ett tydlig bevis på det i helgen då Carina och jag gav oss iväg på en runda med hundarna.

Planerat var elva kilometer i bra tempo. Slarvade dock lite med val av skodon vilket bistert fick erfaras efter dryga fem kilometer. Skavsår på ett par ställen konstaterade vid en paus men inget med för att åtgärda det. Gjorde då dagens andra misstag. Bara att bita ihop, ska ju bara hem! Genade på ett par ställe så att rundan stannade på dryga nio kilometer men med rejält ont i fötterna sista biten. När väl fötterna befriades från skodon och strumpor blev man ju inte gladare precis. Slarvet hade resulterat i tre skavsår samt fyra vätskefyllda blåsor. Blir skavsårplåster och rymliga skor i några dagar tills fötterna är läkta.

Ska ta tillvara på den tiden och fundera på ett par nya skor som är rätt anpassade för vandring. Har kikat runt lite men tips på bra prylar, i detta fall treekingskor/träningsskor för blandad terräng och varierande vandring, mottages tacksamt.

Targhee II Black Ol / Jest Red

Får nog bli en runda till GetOut, såg att de hade några olika hemma så man kan testa och känna lite innan slantarna ska spenderas. Undrar om detta kan vara något att satsa på? Treekingsko från Keen, Targhee II Black Ol / Jest

Strax efter att jag postat ovanstående inlägg så kom, som på beställning, ett nyhetsbrev från GetOut med tips om just det som jag skulle haft med på rundan i söndags :-)

Blister Kit

Anti Skavsårskit Blister Kit. Blir det en resa till Bodafors så är det väl lika bra att införskaffa ett sådant här också ;-)

Vildsvinen är välkomna

Då var vildsvinsåteln fixad igen. Har haft lite problem att hålla igång den i vinter på grund av all snö men idag var det dags att fixa till allt. Carina var med och hjälpte till vilket var tacksam när den nya spridaren skulle monteras så nu är allt klart och vildsvinen är välkomna :-)

Ny spridare på fodertunnan

Spridaren fylldes med ärtor

Carina tyckte de behövde lite extra ärtor efter den tuffa vintern :-)

Uppskattad tjära på träden

Nyladdat batteri till belysningen

Åtelbelysningen kontrollerad och fungerar, tänder när det blir mörkt, släcker när det ljusnar.

Jaktminnen

En bild säger mer än tusen ord heter det ju och framförallt så väcker bilder minnen till liv.