månadsarkiv: december 2016

12 månader i bilder

Helt otroligt vad många digital minnen man skapar varje år. Tänker då främst på alla bilder som tas med mobilen. Förr var det allt en rejäl systemkamera men nu mera (tyvärr) så är det oftast mobilen som gäller när något ska dokumenteras lite snabbt. Tog mig tid att plocka genom årets skörd som visade sig vara över 2000 mobilbilder. Bjuder på en från varje månad och vill samtidig önska er alla ett Gott Nytt År.

1
Januari: Korta dagar men många fina jakter och denna bild togs i det sista ljuset ackompanjerat av Enjas takfasta skall.

2
Februari: Enja tog två ettor på jaktprov under säsongen och sedan tre raka CK i jaktklass. Första utställningen var i februari i Timmele och där kammade hon hem BIM.

3
Mars: Andningshålet, stugan uppe i Västerbotten med närhet till fjäll och lugn. En tur upp dit vid påsk har blivit en tradition. Härligt väder dagen då vi besökte Stekenjokk

 

4
April: En tidig morgonpromenad och mobilen fick hjälpa till att spara denna vy med soluppgång.

5
Maj: Denna månad är bäverjaktens högtid. Även detta år blev det några fina dagar och även ett par bävrar på skottlistan.

6
Juni: Mycket hund blir det och sommaren ägnades delvis åt denna jämthundsmaffia

7
Juli: Vilken härlig kväll vi hade tillsammans på Diggiloo. Bra väder, fantastisk underhållning och finaste sällskap av hustru och son.

8
Augusti: Överraskade kvinnan i mitt liv med en speciell kväll på slottet för att fira våra 30 år som ett par.

9
September: Vilken start vi fick! Första gången hon var lös i skogen var i slutet av augusti. Några veckor senare föll första älgen i backen för Sörombäckens Lunnsa och husse var den som fick kröka fingret.

10
Oktober: En bild som präglat hela höstens älgjakt på hemmaplan. Fel älg som hundarna skäller. Vet inte hur många timmar ståndskall de presterat på just fel älgar, men det kan ju inte de hjälpa att avskjutningsreglerna är som de är.

11
November: En härlig dag med Enja och domare i skogen. Enja gjorde ett fantastiskt bra arbete och fixade sista ettan och blev klar dubbelchampion. Att hon dessutom belönades med hela 88,5 poäng gjorde det bara ännu roligare.

12
December: Sörombäckens Lunnsa har utvecklats mycket bra och i december blev det läge att belöna. Fin skällning och två kalvar i backen för detta energiknippe.

Hänsjöns Queen – Fäbobergets Wilke

Vi planerar att lägga på en valpkull efter Enja (Hänsjöns Queen) och hon kommer att paras på nästa löp som beräknas komma igång nu under januari.

096

SE J(lö)CH SE UCH Hänsjöns Queen SE21968/2012
SE J(lö)CH Hänsjöns Kiwi SE23096/2010
SE J(lö)CH SE UCH Fällestrands Bonzo SE31439/2008

SE J(lö)CH Fäbobergets Wilke SE60792/2012
J Fäbobergets Phuma S32201/2004
SE J(lö)CH Sörombäckens Gunde SE37033/2010

Ik: 2,34%
Prel HD/AD-index: 107/100

Klicka här för att se stamtavla på den planerade kullen

Hänsjöns Queen har en stor styrka när det gäller ståndegenskaper. Hon har höga index på momenten Ståndskall på upptagsplatsen, Ståndskallets kvalite, Ställa flyende älg samt Skalltid. Poängen på hennes tre förstapris är 79,5 84,5 och 88,5.

Fäbobergets Wilke heter hanen som Queen kommer att paras med. Wilke är en mycket jaktstark hane med ett stort och rejält sök och som jagar så länge husse vill och lite till. Wilke kommer ur Fäbobergets fina W-kull där samtliga åtta individer är meriterade på jaktprov. Wilke är startad på jaktprov sju gånger med sex förstapris som resultat. Wilke vann även Älghund-SM 2015 och representerade Sverige i landskampen 2016 där han fixade ett förstapris och starkt bidrog till lagsegern.

Kombinationen Hänsjöns Queen/Fäbobergets Wilke är en svag linjeavel på Klövkampens Uro, Oxvattnets Rahna och Pansartorps Rista. Samtliga dessa tre individer tillhör verkligen toppskiktet inom svensk jämthundsavel genom tiderna.

Vi har även sökt linjer med höga kullvärden och bra bredd i kullarna i flera led. I denna kombination har vi verkligen hittat just den delen. Fäbobergets Wilke har kullvärde 8/8, hans far Sörombäckens Gunde har också 8/8 medan modern, Fäbobergets Puma, har 6/10. Hänsjöns Queen har kullvärde 7/8, hennes far Fällestrands Bonzo har 8/12 och modern, Hänsjöns Kiwi, har 7/8.

Tiksidan känner vi dessutom väl till i flera generationer. Fällestrands Bonzo, som är far till Hänsjöns Queen, är helbror till våran Fällestrands Birka. Jag har dessutom haft förmånen att jaga en del med Fäbobergets Exa som är mor till Birka och Bonzo. Jaktstarka individer med en otrolig ”jaktmotor” som inte lämnar något övrigt att önska i någon av dessa hundar.

Detta är en parning med fokus på ståndegenskaper och jaktkloka individer. Är du intresserad av en valp ur denna kombination så hör gärna av dig till Ted på 070-633 73 47. Vill du prata med hanhundsägaren så når du Johan Möller 070-227 98 85

Enja klar dubbelchampion

enja
SE J(lö)CH SE UCH Hänsjöns Queen

Igår hölls kollegiet i Sydsvenska Älghundklubben med bland annat Enjas jaktprov som vi gick för en dryg månad sedan. Hennes prestation den dagen gav mycket fina 88,5 poäng. Riktigt kul förstås med poängen men också att detta var tredje förstapriset i rad för Enja, eller Hänsjöns Queen som hon faktiskt heter i stamtavlan. Tillsammans med de tre CK hon fått i jaktklass i utställningsringen är hon nu klar SE J(lö)CH SE UCH. Hon blir också vår första hund som klarar erövrar championat både i skogen och i utställningsringen.

enja7

Efter ett par struliga jaktprov har nu Enja därefter fixat tre ettor i rad med utmärkta älgarbeten och fina poäng, 79,5 84,5 och slutligen 88,5. Det har på första och sista ettan varit 300 min älgarbete samt 267 respektive 263 skalltid. Andra provet var det två upptag men hon fixade ändå 197 skallminuter. Hennes styrka är helt klart ståndegenskaperna. Hon har höga index på ståndskall på upptagsplatsen, ståndskalls kvalite, ställa flyende älg och skalltid. Enja jagar ihop med föraren och går i de flesta fall att kalla av.

enjaut

Enja är en rejäl tik på 58 cm. Mycket spänstig och utmärkta vinklar och rörelser. Riktigt kul att faktiskt ha en hund som klarat hem sina championat både i skogen och i ringen. Hon är utställd åtta gånger för lika många domare. Sex gånger med Excellent varav fem med CK. Hon har även erövrat två BIM.

 

 

 

Lunnsa visar framtassarna

lunnsa

Nu rullar det på bra för Sörombäckens Lunnsa och hon visar verkligen att det finns mycket jakt och glädje i henne.

Lunnsa har presterat bra hela hösten och jag är mycket nöjd med hennes utveckling. Just i skrivande stund är hon dock parkerade ett par veckor på grund av löp. Men sista släppet före dess gick verkligen bra.

Tog mig tid att göra ett släpp på förmiddagen och upptaget kom redan på andra sökturen. Fast på upptagsplatsen ca 400 meter från mig. Hon öser på riktigt bra och ligger på drygt 90 skall/minut. Kul också att hon har mycket bra tryck i skallet som hörs väldigt bra.

Lyckades smyga in på ståndplatsen i en gallring och fick där tid att studera hur hon jobbar. Lagom respekt och bra koll på älgarna. Efter cirka en timmes skällning så klev en av kalvarna fram i en lucka och lika snabbt var hårkorset i bogen och skottet gick. Lunnsa hade full koll och när kalven sprang iväg några meter var hon där direkt och skällde omkull den. Var också fram och raggade lite innan hon upptäckte att kon och den andra kalven gav sig iväg.

Under tiden som jag kollade till den fällda kalven så jobbade Lunnsa sig ifatt och efter någon kilometer blev det skällning igen. Efter ytterligare en stund var jag i läge och kunde fälla kalv nummer två. Denna gång stannade Lunnsa kvar.

Otroligt kul att få belöna en unghund som gör saker rätt och vi tog god tid på oss vid den fällda kalven. Lunnsa visar stor glädje vid älgen och vill verkligen vara där med husse. Arbetet i slaktboden blev visserligen ganska drygt men vad gör väl det en sådan lyckad dag.

Kalv i backen för Enja

Jakten här på hemmaplan har i höst gått lite trögt. Inte så att hundarna haft problem, snarare tvärtom. Sällan har vi haft så mycket skällning som denna höst men aldrig har vi haft så mycket stolpe ut. Reglerna inom skötselområdet säger bland annat att tjurar 0-4 taggar är fredade och gissa vad hundarna skällt så öronen hängt ner på älgarna. Japp, pinntjurar och fyrataggare, eller så har det blivit upptag utanför marken och naturligtvis fast i upptaget.

Men igår blev det äntligen lite belöning för Enja i alla fall. Hon har otaliga timmar med skällning och för bara någon vecka sedan stod hon med ko och två kalvar en hel dag på grannmarken. Kanske var det samma ekipage och denna gång föll bitarna på plats. Husse fick chansen och 8×57:an gjorde sitt jobb. En kalv i backen men Enja for förstås efter kon. Glädjande nog lyckades jag ropa tillbaka henne och lugga kalven var verkligen uppskattat av Enja.

enja161203

Bra jaktprov för Enja

enja
Nöjd husse efter att Enja är kopplad och ett föreslagit förstapris

I mitten av november startade jag Enja på ett jaktprov med målsättning att hon skulle fixa sista meriten för att vara klar dubbelchampion. Provet gick verkligen bra och Enja jobbade suveränt med ko och kalv.

Efter att ha sökt bra under  cirka en timme blev det upptag några hundra meter bort. Stod bra på upptagsplatsen och när domaren var inne för att få så kallad skottchans visade Enja väldigt tydligt hor hon jobbade aktivt med älgarna. Kon var rejält sur och gjorde kraftfulla utfall men Enja verkade som vanligt tycka det var ännu roligare då.

Efter störning blev det sedan ett par omställningar, mycket skalltid och även lyckad inkallning. Nu avvaktar vi kollegiet som ska fastslå såväl pris som poäng men domaren kommer att föreslå ett förstapris med god marginal så efter kollegiet bör Enja kunna kvittera ut sin titel för championaten.