månadsarkiv: januari 2017

Sörombäckens Lunnsa meriterad

Jakten och hundverksamheten snurrar på. Enja har fått jaga lite mindre under både december och januari med förhoppning att löpet ska komma igång men inte ännu.

Ett lite kollage från en av jaktdagarna i vinter med Lunnsa

Ett lite kollage från en av jaktdagarna i vinter med Lunnsa

En som däremot fått jaga är Lunnsa och hon gör det riktigt bra. Visst märks det att det är en unghund men hon har en okuvlig vilja och ett härligt ”klipp” i skogen. Ingen hund som putsar stövlarna men håller ändå kontakt. Första släppet efter löpning blev mellan jul och nyår och den dagen presterade hon suveränt. Skällning från gryning till skymning på en liten pinntjur. Hon har ett mycket bra skall som hörs på långt håll och ligger ofta på 70-90 skall per minut, ibland även upp mot 100.

Anmälde henne till ett par jaktprov men starten på jaktprovkarriären blev väl inte vad man önskade. Hon fick snabbt tag på älg men det gick undan i gångstånd/sken. Stopp efter någon kilometer men efter cirka en timme hände något. Skallet blev glest och hon kom ganska snart tillbaka till provgruppen. Provade att släppa i nytt område men såg då att hon markerade hälta på ett framben så bara att kasta in handuken och bryta provet. Resultatet blev därmed nytt prov som vi får gå till hösten istället. Efter besök hos veterinär blev det vila i 10 dagar.

Nästa försök att få till en jaktprov blev under senare delen av januari och den dagen fick hon slita rejält. Första upptaget blev på en mindre kviga som absolut inte ville samarbete. Andra upptaget blev sken direkt utan att hon kom ikapp och fick skälla. Trots detta sökte hon ut direkt när vi släppte om en tredje gång. Som sagt, det är bra tryck i henne och denna dag räckte det till ett tredjepris på 61 poäng och jag är mycket nöjd på det sätt hon löser uppgiften. Att det inte blev ett andrapris beror på att fasta ståndtiden blev för lite, kräv minst 60 minuter och hon fick bara ihop 43 min fast och 56 min gångstånd.

Domarens provberättelse
Ut direkt och upptag 870 m. bort 08:03 som blir sken. Gångstånd efter 400 m. 08:04. Sken 08:06. Älgen gör ett ”u” och vi hör hunden i gångstånd efter 1,3 km sken 08:15. Passerar oss i gångstånd på hygge. Fast efter 500 m. 08:23. Gångstånd 08:40. Fast efter 1,2 km. 09:05. Gångstånd 09:20. Tyst 09:26. Sken i en båge 3 km och gångstånd igen 09:50. Fast 09:55.Gångstånd 10:06. Sken igen mot provgruppen 10:16. Bryter vid våra spår efter 1,7 km ff. 10:26 och kommer till oss 10:28. Koppling. Nytt släpp 10:50. Upptag 10:58 780 m. bort som omgående skenar. Hund och älgspår avspårat på flera vägar. Förföljer knappt 8 km utan att få stopp på dom. Åter 12:40. Koppling. Nytt släpp 12:50. Trots tidigare förföljanden gör hon två sökturer på 10 och 13 min. i mkt. bra tempo utan mera upptag. Inkall. under sök ua. Skallar 75/min med mkt. bra hörbarhet.
Provet kan du också läsa här på hittaalghund.se

Lunnsa har även fixat spårprovet och en utställning blir det i vår så har hon även meriten efter 15 månader avklarad. Fler jaktprov tar vi till hösten och då hoppas vi på lite mer samarbetsvilliga älgar.