SE J(Lö)CH Fällestrands Birka

2019-01-12. Birka blev så gott som 11 år och levde sina sista år som pensionär här hemma. Livet som den jakthund hon var slet hårt på kroppen. Inställningen att alltid ge 110% glädjer förstås husse men sliter hårt. Tomheten efter Birka blev stor

Prinsessan i huset. Kan få vem som helst att smälta och bara älska en jämthund. Hennes fullständiga namn och nummer är Fällestrands Birka S31441/2008 och uppfödare är Lage Tjärnström, Arnäsvall

Birka är efter SJCH Fäbobergets Exa S33197/2001 och NORDJCH INTUCH NORDUCH Renkirannan Petrov S13547/2006. Exa har fött två kullar med mycket bra resultat. Första kullen är över 70 procent meriterade och i andra kullen är fyra av tolv meriterade första säsongen. Två av dessa är klara SE JCH. Klicka här för att läsa mer om Exa.

Petrov har också mycket lovande avelsresultat med tre SE JCH redan första riktiga jaktsäsongen och totalt är 10 av 35 avkommor startade på jaktprov. Pristagarprocenten är till och med säsongen 2009/2010 23 procent. Vill du läsa mer om Petrov, klicka här.

Som jakthund har Birka visat sig vara en riktig begåvning. Hon visade mycket tidigt intresse för att spåra älg men det var först hösten 2009 som hon fick komma lös i skogen och det var full fart från början. Första älgen som hon hittade och som stod still skällde hon på i mer än 4 timmar. Vill du se filmen då Birka skäller på denna älg, klicka här

Första älgen sköts för henne i september vid gästjakt hos Lage och Rönnbergets jaktlag. Anders satt på rätt ställe och sköt en ko som Birka gjorde ett mycket bra förföljande på.

Nästa älg i backen för Birka lyckades jag själv med. Premiär i södra Sverige och jakt i Österås. Gick första såten med Birka och det blev ett upptag på ko med dubbelkalv och stånd i upptaget. Kunde ganska snabbt komma in på ståndet och efter en stund kom läget och första ståndälgen var i backen. Birka raggade kalven en stund men när kon och den andra kalven gav sig iväg så hängde hon på där. Sken och gångstånd i cirka 500 meter sedan var det fast igen. Stod still i cirka 15 minuter innan det började röra sig sakta. Birka var med hela tiden och skällde bra. Ekipaget gick i pass och Tomas Granberg fick skjuta ståndälg nummer två för Birka. Total lycka för husse förstås.

Tomas Granberg till vänster sköt andra ståndälgen för Birka.

Säsongen fortsatte sedan mycket bra och Birka utvecklades för varje släpp till att bli en fullfjädrad älghund. Glädjande nog verkar hon ha bra förmåga att få älgarna att stå i upptaget. Tyvärr blev det många upptag på älgar som inte var lovliga och tillfällen att träna lydnaden blev många. Konstaterar att Birka går att kalla av från ståndet men inte den första timmen. Hon är väldigt rädd om ”sina” älgar och vill ogärna lämna den/dom.

Totalt fälldes det åtta älgar för Birka första säsongen. Första var en skenälg men av de resterande sju fälldes två på sakta gångstånd och fem på fast stånd.

Behöver väl knappast tillägga att jag var väldigt nöjd med det Birka presterade och jag ser verkligen fram emot hösten och kommande säsong.

Jaktsäsongen 2009/2010 tog slut allt för tidigt på grund av stora snömängder. Sju älgar hann det ändå bli för Birka fram till den 21 november då sista jakten skedde. Även ett jaktprov för jakten genomfördes men älgar som inte ville samarbeta resulterade i en nolla.

Birka parades under vintern och förhoppningarna var stora på vad som skulle komma. Tyvärr så blev det komplikationer och valparna dog i Birka när det var ca tre veckor kvar till valpningen. Varför så skedde har vi aldrig fått någon förklaring på men det var väldigt tråkigt. Motgångarna fortsatte och ytterligare någon månad senare kom dråpslaget. Livmoderinflammation och nu fanns ingen återvändo utan Birka opererades och därmed blir det aldrig några valpar efter henne.

Hösten 2011 började med att få igång Birka efter alla behandlingar under vår och sommar.  Efter en septemberjakt med blandat resultat var det dags för oktoberjakten i södra Sverige och då märktes att Birka var i full gång igen. Två älgar på stånd första veckan och sedan rullade det på. Under hösten tog Birka sin tredje etta på jaktprov och blev därmed klar SE J(Lö)CH.

1 tanke kring ”SE J(Lö)CH Fällestrands Birka

  1. Anders Lundgren

    Kanske sent o skriva men ja har ju inte varit inne på sidan tidigare… Vilken höst du fick Birka. Husse fattade presis hur mycke skog du ville vara i… O som du gick! Imponerande så de förslår! På riktigt längtar tills ja får träffa dej igen. Du o jag skötte ju oss rätt bra i fjol… Både i kojan o på skogen.. Ta med husse nu o kom… Väntar på er i Flärken!! Varma kantarellmackor o en kall öl till husse… lite sömn sen kör vi!!! Väl mött. =))
    Anders L =)

Lämna ett svar