månadsarkiv: januari 2020

Superb avslutning på älgjakten

Vilken härlig avslutning det blev på älgjakten 2019-2020! Ståndskall av Dramm och en kalv i backen för Enja!

Det har blivit lite av en tradition att jag och brorsan jagar älg sista dagen på säsongen. I år hade jag bestämt mig för att gå med Dramm som nu blivit drygt 10 månader.

Vädret var väl kanske inte det bästa med några centimeter blötsnö men det var ju bara att gilla läget. Idag var faktiskt bara fjärde gången han var lös i skogen så jag hade väl inga jättestora förhoppningar, mer bara en fasa för att hans kulle hitta vildsvin.

Men min farhågor kom på skam och efter någon timme kom upptaget. Den känslan är helt enorm, när unghunden gör jobbet rätt och går ut på sök, hittar en älg och börjar skälla men en mäktig hanhundstämma. Älgarna var dock lite oroliga så det blev en blandning av fast stånd, gångstånd och sken men Dramm hängde i bra och dessutom en väldigt fin återgång när han valde att bryta förföljandet. Kan säga att det var ett brett leende över husses ansikte :)

Dramm gjorde ett fint förstajobb på älg med ställning i cirka 20 minuter innan det blev sken utan mer omställning.

Eftermiddagen var det Enjas tur och valet föll på ett område där jag sett en ko med en liten kalv. Det brukar vara svårt att hitta just det ekipage man söker och när så upptaget kom så var det med stor spänning jag inväntade skottläge om det skulle visa sig vara med en kalv.

Läget som kom till slut får väl betecknas som en jaktlig straffspark. Sakta gångstånd ut över ett nytt hygge och ko med kalv som visar upp sig på 50 meter. Enja jobbar intensivt och kon lyckades både jaga undan Enja och vara i vägen för ett bra skottläge. Men till slut kom det och kalven var i backen. Enja som hade koll på läget stannade glädjande kvar vid den fällda älgen så vi kunde dela jaktglädjen tillsammans.

Enja stod för musiken när vi avslutade älgjaktens 2019-2020

Som sagt, en superb avslutning på älgjakten och jag är otroligt tacksam för alla de fina jakter man fått vara med om under säsongen. Tack också till fina vänner som bjudit in till jakt så jag och hundarna fått chansen att vara med. Kommande höst blir verkligen spännande med fokus på injagning av Dramm :)

Vad passar bättre att fira med än en rökig whisky i ett jämthundsglas
signerat Hag-Hans Engstedt

Nytt championat för Lunnsa

I mitten av december var jag och Lunnsa över till Norge för att gå jaktprov och försöka nå det norska jaktchampionatet. I Norge krävs det ett tvådagarsprov för att bli jaktchampion och totalpoängen för två dagar måste komma upp i minst 140 poäng.

Nöjd husse med jaktmaskinen Lunnsa

Första dagen bjöd på ett före med gammal snö som bitvis var ganska hård. Lunnsa verkade lite konfunderad först då hon kom lös i den ovana föret. Men efter en kort stund drog hon ut i en sökrunda och efter en stund kom upptaget som stod fast direkt. Som vanligt så är husse nervös även om jag vet att Lunnsa inte sviker och ståndfast är hon definitivt :)

Provet fortsatte bra och efter 300 minuter älgarbete återstod bara den lilla detaljen att få Lunnsa att sluta. Hon fick helt enkelt avgöra själv och efter två timmar skällning i mörker så gav hon sig och kom tillbaka till en nöjd husse.

Andra dagen och lite ömma tassar. Men inom en timme var det full skällning och inga tveksamheter från Lunnsa. Fast i upptaget och sedan flöt det på med stötningar och älgkontakter. Det som inte fungerar med henne är inkallning så efter ännu en dag med 300 minuter älgarbete så återstod bara väntan på att hon skulle ge sig. Även dag två så kom hon efter ett par timmar skällning i mörker.

Kan säga att det var en mycket nöjd husse som satte sig i bilen för resan hemåt. Ett stort tack också till domare och Oslo-områdets Elghundklubb som tog emot och ordnade dessa provdagar på bästa sätt.

Lite extra kul också att Peter Jansson var med och startade kullsystern, Sörombäckens Lilly vid samma prov. Även Lilly gjorde fina provdagar och kämpade ihop till förstapris bägge dagarna.

Proven har nu gått genom kollegiet och Lunnsa tilldelades 83,5 poäng första dagen och 80,5 andra dagen, 164 poäng totalt. Därmed kan vi utöka titelraden till SE J(Lö)CH NO JCH

Sörombäckens Lunnsa fixade två förstapris vid jaktprov i Norge. Kalven på bilden är dock från ett annat tillfälle när husse fick nöjet att fälla en kalv för henne på fast stånd.