månadsarkiv: januari 2022

E-kullens första säsong

Våran E-kull efter Sörombäckens Lunnsa och Dollarmarkens Brage föddes 11/6-2020 så denna säsong är deras första och nu kan vi summera en mycket fin start för dom och vi är mycket nöjda med denna kull som helhet. Tack också till alla valpköpare som gör det möjligt att utvärdera avelsarbetet genom röntgen, utställning och jaktprov.

I början av juli samlades 5 av 6 hos Fjällveterinären i Strömsund för röntgen av höfter och armbågar. Alla fick bra resultat och även den 6:e röntgades någon vecka senare. 5 st fick A+A på höfterna och 1 fick A+B, samtliga hade UA på armbågar.

Alla gör bra jobb i skogen men har naturligvis kommit olika långt på sin väg mot fullvärdiga älghundar. Några älgar har trillat för dom och många timmar skällning har de presterat.

Moharens Enzo blev först ut att bli meriterad på jaktprov, ägare Håkan Sundström, Luleå. Enzo började sin jaktprovskarriär med en nolla i mitten av november men fyra dagar senare visade han vad han kan. Tre förstapris i följd på tre veckor och Moharens Enzo klar jaktchampion vid ett och ett halvt års ålder. Imponerade och som uppfödare blir man både glad och stolt.

SE J(Lö)CH Moharens Enzo

Moharens Elton har också provat på jaktprov. Tyvärr strulade det lite för honom då småviltjägare var inne på ståndet och störde. Prestationen räckte till ett tredjepris med mersmak. Ytterligare ett försök gjordes men lite för mycket snö och ingen älg så det blev ett KEB.
Är övertygad om att Elton och matte Tove är rejält revanschsugna till hösten så älgarna i Jämtland lär får höra Eltons stämma.

Moharens Elly har vi kvar själva och hon kom igång riktigt bra i slutet oktober men långa jobb och mycket skällning. Gjorde en provstart i oktober men tyvärr utan upptag den dagen.
Nytt prov i december men då grinade oturen oss i ansiktet. Elly knäckte en sporre så provet fick brytas och lite konvalecens istället för tid i skogen.
Mer träning och i början av januari var det dags igen. Upptag på första sökturen och sedan fint jobb med ko och kalv. Provet resulterade i ett förstapris. Veckan efter provade vi igen, nu gick det inte lika bra. Elly lyckades hitta vildsvin två gånger, vilket hon aldrig skällt på tidigare. Bröt dock självmant efter några minuter men tyvärr slarvade det bort för mycket av söktiden så det blev KEB. den dagen.
Ytterligare en vecka senare så gör hon ytterligare en mycket bra prov. Stort sök och upptag långt ut. Tyvärr mycket gångstånd i början men hon kämpade på bra. Hade nära åtta timmar skalltid när hon bröt några timmar in i mörkret. Domaren hade då åkt hem sedan länge men prestationen räckte till ett föreslagit förstapris.

Elly efter avklarat spårprov i augusti

Moharens E-kull, kullvärde 3/6
SE J(Lö)CH Moharens Enzo
Utställning: Excellent
Jaktprov: 3 st 1:a pris, 1 st 0:a

J Moharens Elly
Utställning: Excellent
Jaktprov: 2 st 1:a pris, 2 st KEB

J Moharens Elton
Utställning: Good
Jaktprov: 1 st 3:e pris, 1 st KEB

Moharens Era
Utställning: Very Good

Moharens Emil
Utställning: Good

Moharens Ecko
Utställning: Good