månadsarkiv: februari 2013

Då var det slut…. eller nu börjar det!

Jaha, då var det slut och sex månader älgjaktsäsong till ända. Avslutade idag med jakt i Österås. Samtliga älghundförare på plats och skällning blev det. Tyvärr hittade vi inga kalvekipage men finfina jobb av både Birka och Mira. Bara att ta nya tag och se framåt. För visst slutade säsongen idag men nu börjar också väntan på nästa. I morgon är första dagen på den väntan och det är faktiskt bara 183 dagar kvar till älgjakten börjar.

Fin start på dagen med brasa och kaffe.

Vilket väder, solsken så den rent av gjorde ont i ögonen.

En av få gånger som älgen hade några meters försprång. Blev ett antal stötningar innan jag lyckades koppla Birka på denna något för stora kalv

Hej då, nu blir det till att längta till nästa älgjakt, bara 183 dagar bort!!!

Jämthundwhisky

Fredagkväll och kvicksilvret sjunker allt djupare på termometern. På himlavalvet skiner en, i stort sett klotrund, måne sitt vinterbleka sken. Arbetsveckan är för många slut och helgens jakt står inför dörren. Kanske har man varit ute i kylan och längtat in till värmen och favoritfåtöljen. Då kan det sitta fint med en liten whisky för att värma sig med och ikväll kommer den att smaka bättre än vanligt, för nu kan man även njuta av glaset man dricker ur.

Dessa vackra whiskyglas med motiv av Hag-Hans Engstedt kom idag med posten. En fröjd för ögat och de pryder verkligen sin plats. Har ni missat Hag-Hans är det verkligen på tiden för bättring. Ett besök på Vildmarksgalleriet är värt varenda minut. Fin miljö och fantastiska alster att vila ögonen på. Dessutom kan du investera i bland annat dessa fina glas. Gör ett besök redan nu genom att klicka på länken här, så kommer du till hemsidan för Vildmarksgalleriet i Ockelbo. www.vildmarksgalleriet.se

Glad för en smäll

Åtta dagar kvar av säsongen och idag blev det en riktig höjdardag. Min bror Peter och jag for ut till en av markerna vi jagar på. Birka och Milo fick komma lös på morgonen. Släppte Birka vid en vändplan och stod som bäst och plockade iordning på alla prylar som ska med när upptaget kom cirka 300 meter bort. Gångstånd mot mig!!!

Det blev stopp endast 150 meter från där jag stod och ganska snabbt konstaterades att det var två älgar som hon skällde. Såg ju ut att bli en lätt match men där tänkte jag fel. Det blev istället skällning mellan tre och fyra timmar innan Peter kunde avsluta jakten.

Var inne på ståndet fem gånger utan att få rätt läge, täta planteringar, skogsmaskinförare i bilar, knarrig snö ställde till det en del. Till slut stod det fast i kanten av en mosse men trots att jag var inne på mindre än 15 meter kände jag inte att jag kunde avlossa ett säkert skott och tur var det. Hade jag lyckats så hade det blivit en svettig transport av den älgen.

Sista metrarna fram blev för mycket och det resulterade i en lätt stöt och gångstånd ut mot ett hygge dit jag visste Peter hade sökt sig för att vara med vid eventuell stöt. Kollade på pejlen samtidigt som jag hörde Birkas skall och så kom den efterlängtade studsarsmällen. Sällan man blir glad för en smäll men nu blev jag det. Peter fick skjuta kalven för Birka och hon fick lite lön för det utmärkta älgarbete hon gjorde.

Vilken härlig dag det blev i skogen!

Vintersemester

Är det vinter ska det också vara vinter. Det är min åsikt i alla fall. Visst är det fint att kunna jaga en hel säsong utan problem med snö och kyla men samtidigt saknar man den riktiga vintern.

Tur då att man kan njuta av det bästa av två världar. För det kändes faktiskt som en annan värld när vi kom upp till vår stuga för några dagar sedan. Vi lämnade Småland med endast någon centimeter snö och hamnade mitt i ett fantastiskt vinterland i Västerbotten.

Vi njuter av lite ledigt och bjuder här på några bilder från dagens tur med skotern. Man vill knappt lämna skotern och gå in men -20 ger vackra vyer men det sliter på att vara ute.