månadsarkiv: november 2021

Dramm 3x champion

Jag tycker det är roligt att meritera mina hundar som fungerar och när det gäller Moharens Dramm så har det varit en magisk resa så här långt och i början av veckan fick vi ännu en härlig upplevelse tillsammans.

Lycklig husse som just kopplat Dramm efter andra provdagen i Norge. Nybliven norsk jaktchampion!!!

Med hjälp av fina vänner fick jag möjlighet att starta Dramm på ett 2-dagars jaktprov i Norge i ett försök att fixa det Norska championatet. Provet arrangerades av Vestfolds elghundklubb på marker tillhörande Fritzøe Skoger. Fantastiska marker och natur!

Första dagen började med rejäla sökturer och han fick visa upp att han har ett bra sök. Inget upptag men efter ett traktbyte gick Dramm ut på 1500 meter där det kommer ett upptag som står fast. Fin skällning och sedemera en stöt av domaren. Sken och omställning som dock inte stod 30 minuter utan drog vidare, passerade våra spår och skenade då hårt. Dramm vände efter 6-7 km och gjorde en fin återgång och jag kunde koppla honom medan det fortfarande var ljust ute. Prestationen belönades med ett förstapris och bra utgångsläge för dag två.

Vädret under natten lovade dock inget bra, regn, blås och tidvis även lite blötsnö. Nervöst på morgonen för husse men Dramm tog ingen notis om detta. Direkt ut på en fin söktur som gav maximala poäng. Upptaget kommer sedan på cirka 3 km men älgen är svår och vill verkligen inte stå. Det blir nära 2 timmar gångstånd med endast korta stopp och även lite rusningar. Men Dramm kämpar på och till slut får han fast älgen ordentligt. Men när domaren stöter efter den fasta skällningen är det inte mycket kvar av provtiden. Dramm lyckas ändå få fast älgen en kort stund innan det drar vidare. Efter nära 4 km sken blir det stopp igen och Dramm skäller ståndskall när provtiden är slut.

Efter ytterligare en timme lyckas jag med hjälp av Kjartan orientera mig in i närheten av där Dramm befinner sig och till min stora glädje lyckas jag också kalla in honom. Det var en känslosam stund när jag fick krama om denna hund där på myren i Norge efter två lyckade provdagar.

Hans prestation andra dagen räckte även den till ett föreslaget förstapris och därmed fixar Dramm sitt tredje championat. Det blir också femte och sjätte förstapriset på lika många försök. Hans långa titel är nu
SE J(Lö)CH NO J(Lö)CH SE UCH och husse och matte är väldigt stolta

Ett stort tack till Vestfolds elghundklubb, domare och funktionärer. Ett extra stort tack till Kjartan Sjulstad på Fritzøe Skoger.