månadsarkiv: oktober 2013

Jubileum för Birka

Stolt husse och glad hund med jubileumsälgen, 50:e i backen för Fällestrrands Birka

Stolt husse och glad hund med jubileumsälgen, 50:e älgen i backen för Fällestrands Birka

Faktiskt lite av en slump så blev jag för fem år sedan lycklig ägare till en jämthundsvalp från Fällestrands kennel. Birka blev namnet och nu fem år senare konstaterar jag att den hunden satt sin plats i mitt jägarhjärta på många sätt.

Jag vet att det är fult att skryta så det gör jag inte. Jag skriver istället om hur otroligt stolt jag är över min hund. En tik som alltid gör det där lilla extra.

Denna höst har varit fantastisk och många älgar har det blivit som vandrat över till andra sidan med hennes skall ringande i öronen. Idag blev det ytterligare en milstolpe.

Släpp mitt på dagen efter att unghundarna fått chansen först. Ut direkt och efter bara dryga tio minuter kommer upptaget cirka 400 meter bort, fast direkt. Smyger in och upptäcker ganska snart en ett par skovlar när älgen gör utfall. Dock inget skottläge på grund av ris och buskar. även om hållet understiger 30 meter. Råkar till slut stöta med sken som följd men efter drygt en kilometer flyktsträcka står det fast igen.

Denna gång går det helt enligt planerna. Kryper sista metrarna fram och är inne på 10-15 meter när läget äntligen kommer och tjuren hinner knappt slå i backen innan Birka är framme och luggar den. Dagens fina tjur blev den 50:e älgen som fälldes för Birka och det var en fin stund vi hade vid älgen innan arbetet tillsammans med kompisarna i Bäckaby älgjaktlag tog vid då älgen skulle ut ur skogen.

Fällestrands Birka, husses favorit.

Fällestrands Birka, husses favorit.

 

Enja och stortjuren

Då var Enja också igång med lite älgarbete. Släppte en runda igår. Fick syn på en fin tjur som gick i en hyggeskant. Även Enja hittade den och efter en rusning in i skogen blev det skällning. Härligt att höra även om det inte blev så långvarigt. Gångstånd som sedan övergick i sken men kul var det. Förhoppningsvis får vi tag på denna om några veckor och då kanske det smäller lite högre än ett par klick från kameran :)

En bild på Enja, tagen i höstas under spetemberjakten

En bild på Enja, tagen i höstas under septemberjakten

Gårdagens tjur ute på hygget

Gårdagens tjur ute på hygget

 

Grann tjur som vi hoppas möte lite senare i höst när jakten är igång

Grann tjur som vi hoppas möte lite senare i höst när jakten är igång

Grattis, Lalith och Freja

Våren 2012 föddes en kull valpar efter Milo och Brännforslidens Freja. Åtta valpar som denna höst ska jagas in. Ser mycket lovande ut så här långt. Vid parningen hade Freja endast ett förstapris på meritlistan men Lalith körde vidare med henne på prov under hösten 2012. Det gick riktigt bra och ett av proven resulterade i 88,5 poäng vilket räckte till topp-10 i sydsvenska älghundklubben och SM-uttagning nu i augusti. Freja hade konserverat formen och tog hem hela provet och därmed avancemang till SM, som skulle avgöras på hemmaplan i Eksjötrakten.

Ja ni har säkert redan räknat ut hur denna framgångssaga slutade! Freja gjorde återigen ett mycket bra prov, så bra att ingen annan av de tio tävlande rådde på henne. Seger och Svensk mästare 2013. Grattis till Lalith och Freja!!!

Lalith med sin SM-vinnare, Brännforslidens Freja Foto: Holger Nilsson, Jaktjournalen

Lalith med sin SM-vinnare, Brännforslidens Freja
Foto: Holger Nilsson, Jaktjournalen

 

SM-vinnare 2013. Lalith Eklöf som fick motta en Merkel Helix från Classic Vapen

SM-vinnare 2013. Lalith Eklöf som fick motta en Merkel Helix från Classic Vapen

Bra start

Dåligt med uppdateringar på sidan verkar falla samman med den 16:e augusti. Full fart blir det så fort jaktsäsongen drar igång. Jaktreportage, björnjakt, bockjakt och knappt hinner september börja innan den härliga älgjakten äntligen är igång igen. Tyvärr fick många kämpa i början med en helt otrolig värme som tog musten ur hundarna.

För egen del så blev det premiär först på fredag den 4:e. Mycket sken men Birka lyckades i alla fall skälla fast någon älg de första dagarna och på måndagen sköt jag en kalv efter ett mycket fint jobb av henne.

2013-09-09 07.39.43

Inte ofta det händer att det står så här öppet men Birka fick stopp på ko med kalv ute på en ganska öppen myr. Bara att tacka och ta emot, kalven föll och Birka for med kon :)

Birka stannade sedan kvar i Norrland medan husse for hem och jobbade några dagar. Två älgar i backen för henne blev det andra helgen.

Har man inte ett rungande ståndskall att njuta av finns ju alltid den härliga naturen. Strålande morgon i september!

Har man inte ett rungande ståndskall att njuta av finns ju alltid den härliga naturen. Strålande morgon i september!

Sista dagarna på septemberjakten blev riktiga höjdare. Att jaga med ett trevlig gäng som sätter hundarna i främsta rummet är en fröjd. För egen del blev det extra bonus när jag fick fälla två älgar för Birka. En udda 16-taggare och en ko blev avslutningen på septemberjakten 2013.

Stånd och gångstånd, till slut föll den för en oryx i kaliber 8x57

Stånd och gångstånd, till slut föll den för en oryx i kaliber 8×57

2013-09-24 10.49.56

Avslutade med att fälla en ko för Birka på gångstånd, nöjd hund och minst lika nöjd husse.