månadsarkiv: november 2012

Jag gillar det inte!

Är det något som påverkar min jakt så blir jag förbannad och just nu finns en uppenbar risk att så blir fallet i framtiden. Många före mig är drabbade så det är inte unikt på något sätt men jag tvivlar på att någon sett positivt på att få en vindkraftspark i direkt anslutning till där man bor, ja bortsett då från de penninggiriga som lyckas roffa åt sig några kronor till att lägga under kudden genom att upplåta mark eller annat till dessa projekt.

Är det dessutom i samma område som man sedan barnsben vandrat runt i en tyst och lugn skog, ja då finns risken att man drabbas i dubbel mening. Jag vet faktiskt inte hur det kommer att påverka varken min jakt eller min boendemiljö men jag vet redan nu att jag gillar inte tanken.

Visst, jag är självisk. Vindkraft är säkert bra för miljön och vi måste tänka på vår framtid. Hade kanske varit lättare att acceptera hela konceptet om det varit så att de som initierat projektet faktiskt gjort det för att göra en insats för just miljön. Som det är nu så är det ganska genomskinligt att plånbok och egen ekonomisk vinning är långt viktigare än natur och klimat. Att man sedan gömmer sig bakom miljöargumenten ger egentligen bara en fadd smak på alltihop.

Visst kan man hävda att jag är avundsjuk för det är jag nog faktiskt. Jag är avundsjuk på att inte ha makten att sätta stop för detta projekt! Samtidigt som jag konstaterar att ett fåtal personer tar fördelarna och ett flertal personer i flera små byar får leva med de negativa effekterna. För min del så kan det påverka min jakt och då blir jag faktiskt förbannad!

När det dessutom, högst påtagligt, påverkar trevligt folk man trivs med, ja då har jag ännu en anledning att definitivt inte gilla vad som eventuellt är på gång!

Att mötas av denna syn när man släppt jämten och står och väntar på upptag är i alla fall inget som tilltalar mig

Sveket fortsätter

Idag är en sorgens dag. Landets politiker tog idag fram hammaren och slog ytterligare en stor och lång spik in i kistan för en levande landsbygd. Beslutet om att tillåta en etablering av varg i Västernorrland/Västerbotten/Jämtlands inland är inget annat än en fortsättning av maktmissbruket på landsbygden, som pågått en längre tid, och de som fortsatt försöker arbeta, leva och trivas där. Övergreppen har pågått i Värmland, Dalarna, Gävleborg med flera platser under flera år och nu är det norra Sveriges tur.

En levande landsbygd är beroende av att människor vill och kan leva och bo där. För att vilja bo på en plats så ska man trivas och det gör man bäst genom att kunna påverka och känna sig delaktig.

Hur kan någon som bor på landsbygden i utsatta områden kännas sig delaktig och med möjlighet att påverka när man läser genom de senaste besluten när det gäller vargfrågan?

Sveket från politiker och beslutsfattare är värre än någonsin! Lögnerna från partiska forskare blir bara värre och värre!

Var och en är förstås fri att ha sin egen åsikt både om varg och om politiker men nog kan man bli något frustrerad när man tar sig tid att läsa nedanstående artiklar.

Regeringen: Ingen flytt av vargtiken
Genetikprofessor vägrar svara på frågor
Olyckligt att det blivit så
Flyttvargen ett undantag i renskötselområdet
Samerna bestörta över flyttvargen
Flyttvargens valpar ska adopteras bort
Regeringen utnyttjar kryphål

En till för Birka

Birka går mycket bra just nu. Släpp idag och upptag efter 10 min 600 meter ut. Kort gångstånd innan det blev fast. Stod cirka 40 min sedan stötning av joggare som var ute. Kom förbi mig i sakta gångstånd med två vuxna hondjur. Tyvärr satt skottet några millimeter högt, kunde vi konstatera vid flåning, så älgen gick undan en bit innan Birka åter fick stopp på den. Skällning där och mycket bra arbete tills älgen förpassades till andra sidan.

Riktigt nöjd nu när älgen hänger flådd och putsad i slaktboden. Snart är det dags för lite trevligt umgänge, matlagning står på schemat och älgfilé på menyn.

Birka med den fällda älgen efter ett mycket bra jobb.