månadsarkiv: januari 2013

Och grisen blev en älg

Var ute med Enja igår för att leta efter lite älg. Hittade ett fint spår som vi började spåra på. Ganska snart blev det problem då älgen gått in i ett område med mycket färskt grisbök.

För någon vecka sedan sköt jag ju ett vildsvin för Birka så nu tänkte jag det kvittar om hon jagar dom igen. Släppte i området idag på morgonen för att möjligen skjuta ett vildsvin eller åtminstone störa dom lite så att jag och Enja kan ha området och spåra älgar i ostört.

Birka for runt bland grisspåren och efter en stund såg det ut på GPS-en som hon fick tag på ett utspår. Det tog ytterligare några minuter innan upptaget kom drygt en kilometer ut. Stånd och gångstånd blandades och till efter en knapp halvtimme kom det över ett hygge en bit från mig. Men det var inget vildsvin! Birka hade istället hittat ko med två kalvar som hon nu jobbade med.

Strax efter att gångståndet passerat hygget blev det stopp pånytt. Som vanligt vid denna tid på åren var det ganska oroligt på ståndet. Stod en stund och sedan började kalvarna röra på sig och kon följde förstås efter med gångstånd som resultat. Nytt stopp efter några hundra meter, stilla en stund och sedan ny förflyttning. Fick kämpa för att ta mig runt och komma i rätt vind men till slut föll alla bitar på plats. Birka jobbade på mycket bra och hon verkade uppriktigt nöjd när kalven föll efter två och en halv timmes skällning. Husse var också ganska nöjd med både hundjobb och resultatet.

Suverän start för Milos valpar

Valparna efter Fisktjärnlidens Blixten (Milo) och Brännforslidens Freja är nu cirka 10 månader och rapporterna börjar komma från skogen. Kan konstatera att dessa verkar otroligt lovande. Olika hur mycket de varit i skogen, någon har valt att avvakta till kommande säsong och några har valt att smygstarta lite redan nu. Parningsvalpen som stannade hos min bror ser ut att ha en hel del jakt i sig. Varit lös i skogen ett fåtal gånger. Söker ut väldigt bra och ligger ute upp mot 20 minuter och knappa kilometern ut. Vid första släppet blev det älgkontakt på en stött älg. Hängde efter totalt ett par kilometer så vilja verkar finnas.

Tre av dom har skällt älg och värst är en av hanarna som ägs av Oskar Gustavsson. Första gången den hanen skällde älg var förra veckan och vilken start! Upptag vid 10 på förmiddagen och sedan älgarbete och skällning i 9,5 timmar. Oskar var inne på ståndet ett antal gånger men inkallningen var väl inte helt perfekt ;) men 19:30 blev det i alla fall koppling.
Två dagar senare var det dags igen och denna gång fast i upptaget. Efter två timmar var Oskar inne på ståndet och kunde fälla en kalv, vilken lycka!

Om det blir någon mer parning får vi se. Hade varit kul men någon tik till och lite extra kul nu eftersom första kullen verkar så väldigt lovande. Vi får väl se om det lockar någon mer tikägare att höra av sig. Milo blir ju trots allt tio år till våren så det börjar nog närma sig sista chansen om man vill ha någon mer kull efter honom.

Atle, valpen som hamnade hos min bror och som nu börjar ta för sig i skogen.

Vilken start

Vilken start det blev på 2013. Älgjakt tillsammans med min bror på årets första dag gav mycket bra resultat. I stort sett barmark och nästan som en omstart på säsongen. Fina ståndskall blev det i många timmar. För Milos del var det tyvärr ett ej skjutbart djur men Birka hittade rätt ekipage idag.

Vy från min brors hus. Inte kan man tro att det är 1 januari. Bara för någon vecka sedan låg snön knädjup men idag börjar vi om på flera sätt.

Upptag på ko med två kalvar. En kort förflyttning och sedan fast i drygt en timme innan jag kunde komma in på ståndet. Inte alltid lätt att få ett bra läge på en kalv när det finns en ko och ytterligare en kalv samt en hund att ta hänsyn till. Luckan kom i alla fall och kalven var i backen. Birka var snabbt framme och luggade men då den andra kalven gjorde ett utfall innan kon och den drog iväg så hängde Birka förstås på och med nytt stopp några kilometer bort som resultat. Där blev det sedan skällning i drygt tre timmar, misslyckade inkallningar, stöt och förflyttning men till slut var hon nöjd och kom när jag visslade.

Lite extra kul var det att dagens kalv föll endast trettio meter från där jag fick skjuta en fin tjur för Birka förra året. Ett vacker område med fina kullar för älgarna att stå i och jag kan lova det var en mycket nöjd skytt och hundägare.

När vi sedan var på vägs ut ur skogen ser vi ko med två kalvar lämna området som vi jagat i. En kort stund senare inträffar något otroligt. Mitt framför mig i ett skotarspår hittar jag den kolvkamhöjare som jag tappade i höstas. Känns som det var många fina tecken på ett härligt år tagit sin början. Nu inriktar vi oss på att det fortsätter så med mycket skällning och bra jakt.

Väldigt kul att få fälla en kalv för Birka efter ett mycket bra jobb och dessutom på årets första dag.