Kategoriarkiv: Allmänt

Enja Best in Show

Det blev storslam för oss i Torne, Enja kammade hem BIS-1

En makalös avslutning på karriären för Enja

Det blev en helt otrolig dag för oss i Torne vid Sydsvenska Älghundklubbens årliga utställning. Tog mest på skoj med Enja för att visa hur välbyggd hund håller långt upp i åren och det kunde inte slutat bättre.

Enja ställdes i Veteranklass och ganska snabbt insåg jag bra hon faktiskt är, och att domaren blev väldigt tilltalad av framförallt hennes rörelse. Hon var ensam i klassen men tilldelades CK och tävlade vidare i bästa tik.

I klassen där visade hon snabbt att rörelserna är hon svårslagen på. Hon har ett fantastiskt flyt i steg med rejäl steglängd och väldigt vägvinnande rörelser. Detta fällde nog till stor del avgörandet och hon placerade sig först och därmed bästa tik.

Nästa steg blev att tävla om Bäst i Rasen och även här gjorde hon processen kort. Fortsatt härliga rörelser och bra driv så satte hon en väldigt fin jaktklasshane på plats och kammade hem BIR.

Att sedan få kröna detta med en BIS-final där hon står som segrare var en väldigt fin känsla och på något sätt så känns det som hon var värd det. Att vid 11 års ålder med enkelhet kunna visa upp rörelser på ett sätt som hon gör är för mig imponerande.

Men detta var sista gången vi gjorde vänstervarv i ringen, jag och Enja. Men jag summerar en meritrad som gör en stolt alla dar i veckan.

Utställd 13 gånger för 12 olika domare. Genom åren har hon tilldelats 1 BIS, 1 BIR, 3 BIM och CK vid 8 tillfälle.

7 härliga små valpar

Så var det äntligen valpar i huset igen. Den 10:e maj föddes små fina valpar och Lunnsa är som vanligt otroligt duktig att ta hand om sina små

Denna kullen är då efter våran Sörombäckens Lunnsa och Jämtens Gorm JR. Första valpen, en tik på drygt 400 gram kom på eftermiddagen och sedan flöt det på bra och några timmar senare var allt klart. Alltid nervöst tycker jag innan valpningen är över och man vet att allt gått bra. Men så tacksamt att ännu en gång konstatera att Lunnsa skötte detta galant.

Fördelningen blev denna gång fem hanar och två tikar. Inte för att jag förstår hur det går till men detta är ju tredje kullen för Lunnsa och i samtliga har det blivit 2 tikar och resten hanar.

Det märks att efterfrågan på valpar just nu är lite lägre än tidigare. Mycket negativt prat om älgstammen. På vissa områden är den dessutom så hårt nerskjuten att jakten påverkas allvarligt. Dessutom ett snabbt ökande rovdjurstryck tror jag är de stora orsakerna. Med det i bakgrunden är vi otroligt tacksamma att så många visade intresse för denna kullen. Tråkigt att behöva lämna negativt besked till flera otroligt bra valpspekulanter men tyvärr blir det så.
Alla valparna är nu placerade och vi ser fram mot att få lära känna alla nya valpköpare och skapa nya kontakter och vänner.

Lunnsa är parad

Äntligen föll alla pusselbitar på plats och Lunnsa är nu parad med Jämtens Gorm JR

Jämtens Gorm JR

Detta blir Lunnsas tredje och sista kull. De tidigare kullarna är födda 2019 och 2020 har verkligen visat framtassarna och fungerar bra i skogen. D-kullen, födda 2019, har nu kullvärdet 3/6 och mer om kullen finns här, https://www.moharen.se/?page_id=2232
E-kullen från 2020 har kullvärdet 4/6 och om dessa kan du läsa här, https://www.moharen.se/?page_id=2491

Redan förra våren planerade vi att para Lunnsa men tyvärr så sköt hon fram löpet så en parning då hade spolierat delar av jaktsäsongen. Trodde nu att hon skulle löpa i dec-jan men hon drog även denna gång fram det lite. Löpet kom istället sista dagarna i februari och nu är hon äntligen parad och vi håller tummar och tassar för att allt går bra och att vi får ett gäng valpar fram i början av maj.

Valet av hane föll till slut på Jämtens Gorm JR som är samma som vi funderade på förra våren. Jämtens Gorm JR är i vårt tycke en mycket intressant hane, född 2019, och med en spännande härstamning bestående många genuina jämthundslinjer, starka nedärvare med egenskaper som vi gärna ser på vår nationalras, jämthunden.

Gorm har ett rykte om sig att vara en rejäl jakthund med mycket bra förmåga att få till fast stånd och bra skällning oavsett om jakten sker i Västernorrlands kustland eller om det är älgar i Jämtlandsfjällens som jagas. Gorm är 60-61 cm stor hane med en utmärkt fin jaktkropp och i mitt tycke lagom lätt i kroppen. Hållbar i skogen och orkar jaga många dagar i sträck. Gorm en hund som trots sitt rejäla och målmedvetna sök har fin kontakt med sin förare och duktig på återgång efter avslutat älgarbete. Han är utställd i jaktklass med VG som resultat.

Egenskaperna hos både Lunnsa och Gorm är i mångt och mycket lika. De har båda en okuvlig jaktlust men jagar också med föraren. Bra sök, duktiga på att finna älg, långa ståndtider, tätt och utmärkt hörbart skall och bra återgång. En parning på unikt starka nedärvare i flera led och målet är jaktkloka ståndhundar som levererar tillsammans med sin förare. 

U: SE J(LÖ)CH NO J(Lö)CH Sörombäckens Lunnsa SE38522/2015 Kv 2/2 HD A ED/UA  
u: SE J(LÖ)CH NO J(Lö)CH SE UCH Sörombäckens Greta SE37026/2010 Kv 8/8  
e: SE J(LÖ)CH FI JCH SE UCH Kougstabackens Loke SE25189/2013 Kv 7/12  

E: SE J(LÖ)CH Jämtens Gorm JR SE26903/2019 Kv 4/6 HD A ED/UA  
u: SE J(LÖ)CH SE UCH Jämtens Era SE19078/2013 Kv 3/5  
e: SE J(LÖ)CH SE UCH Knutnäsets Bosse SE 34806/2015 Kv 5/6  

Inavelsgrad: 1,6 % 

Index: HD 104 ED 100 

http://www.hittaalghund.se/Stam_Sim.asp?Regnr_H=SE26903/2019&Regnr_T=SE38522/2015 

För mer info om Lunnsa och den planerade kullen så slå en signal till mig på 070-6337347

Gorm ägs av Ante Bromée och Carl-Magnus Olsson. Vill du höra mer om Gorm så prata gärna med någon av dessa båda ägare. Ante nås på 076-1019355 och Carl-Magnus nås på 070-3986263

Dramm i topp på Elitlistan

När Svenska Jämthundklubben publicerade sin Elitlista (en lista med de hanar som visat sig nedärva bra och som är klara för fortsatt avel) i början av februari visade det sig glädjande nog att vår Moharens Dramm toppar listan, trots den unga ålder som är på avkommorna.

Kravet för att komma med på denna Elitlista är att hanen har mer än 29% meriterade avkommor. Hur listan ser ut beror förstås på hur man sorterar och vilka egenskaper man värdesätter men Jämthundklubben har valt att sortera på den hane vars avkommor presterat högst index på momentet skalltid.

För Dramms del är det otroligt fina resultat som avkommorna presterat. 17 av 33 avkommor har startat på jaktprov och av dessa har 13 presterat minst ett förstapris. Det är meriterat ur alla kullar så han verkar lämna bra och mycket jakt med samtliga tikar vilket är väldigt glädjande.

Ett stort tack till valpköpare och uppfödare för det engagemang ni har som gör att vi får denna tidiga utvärdering på aveln.

Moharens Dramm — Ståndfasts Doris är nu kullvärdet 4 av 5
Ståndfasts Isadora, SE J(Lö)CH, Excellent
Ståndfasts Ila, 2 x 1:a pris, Excellent
Ståndfasts Ivan, 2 x 1:a pris, Good
Ståndfasts Ike, 1 x 1:a pris, VG

Moharens Dramm — Fredmarkens NA-Kajsa är nu kullvärdet 2 av 8
Fredmarkens KA-Bira, SE J(Lö)CH, VG
Fredmarkens KA-Gizza, 1 x 1:a pris, Excellent

Moharens Dramm — Allangropens Ciwi är nu kullvärdet 4 av 8
Sydfrontens Cayla, 2 x 1:a pris, VG
Sydfrontens Calle, 1 x 1:a pris, Excellent CK
Sydfrontens Castor, 1 x 1:a pris, VG
Sydfrontens Conja, 1 x 1:a pris, VG

Moharens Dramm — Jämtens Fixa är nu kullvärdet 1 av 5
Jämtens Hexa, 2 x 1:a pris, Excellent CK

Moharens Dramm — Urmakarns Cava är nu kullvärdet 2 av 7
Vassåsens Dånald, SE J(Lö)CH FI JCH, VG
Vassåsens Dino, 1 x 1:a pris, Excellent CK

Elly vann unghundsmästerskapet

Vilken glädje!!! Moharens Elly gjorde en fantastisk prestation när Sydsvenska älghunsklubbens unghundsmästerskap avgjordes i fredags. Full tryck från första stund och en rejält förstapris räckte till seger i mästerskapet

Unghundsmästare 2022/2023 Moharens Elly

Varje år kvalar det 10 bästa unghundarna i klubben in till ett gemensamt prov som kallas Unghundsmästerskapet. Tanke från början var att locka fler till att starta unga hundar på jaktprov så att vi därmed får en snabbare utvärdering av aveln. Det har slått väl ut och kampen om platserna är hård. Till årets mästerskapet krävdes 86 poäng för att kvala in.

Provet genomförs på marker tillhörande Boxholms skogar utanför Boxholm. Efter lottning av provrutorna på torsdag kväll var den en spänd väntan inför släpp. Att provdagen var fredagen den 13:e berörde varken Elly eller husse, faktiskt så vi istället vill ta det som en dag med det där lilla extra.
Elly kom lös direkt klockan 08:00 och sin vana trogen var det turbo och full fart från början och efter endast sju minuter var det fast ståndskall 750 meter ut. Som vanligt känns de där första 90 minuterna väldigt långa men Elly matade på precis som hon brukar och efter drygt 110 minuter var domaren inne på ståndet och konstaterade ko och kalv.

Ett antal stötar, förföljande och omställningar senare så kunde en både nöjd och lite rörd husse koppla detta lilla krutpaket som återigen presterade vad man kan kräva och lite till. Prestationen belönades med 83,5 poäng och Elly korades till vinnare av Unghundsmästerskapet 2022/2023

Förstapris för Era

Moharens Era, ägare Christian Karlsson som också har fadern till E-kullen, har varit ute på prov. Era fixade ett förstapris och därmed är kullvärdet 4/6

Elly klar jaktchampion

I slutet av november blev det ett jaktprov för Elly och hon fixade ett mycket bra förstapris och därmed klar SE J(Lö)CH

Ett rejält sök visade hon upp men det tog ett tag innan upptaget kom men väl då så gjorde hon ett mycket bra jobb. Provet är nu kollegiefört och det blev fina 87 poäng för insatsen.

Elly blev därmed sjätte raka JCH i Tallbacka och hon för arvet vidare på bästa sätt :)

Två CK i Norge

Tog en tur till Norge för att testa möjligheterna till även norskt utställningschampionat. Tyvärr stupade vi på mållinjen båda dagarna. Excellent, CK och näst bästa hane båda dagarna känns ju ändå fel att klaga på. Han fortsätter att plocka CK våran ståtlige hane

Valpkull planeras

Lunnsas två första kullar har nu hunnit med en respektive två säsonger. Resultatet ser mycket bra ut. Kullvärdet är 50% meriterat i båda kullarna med tidig jagande och meriterade hundar. Detta blir alltså Lunnsas tredje kull vilket också blir den sista.

Hanen jag valt denne gång är Jämtens Gorm JR. En ung hane som gått fina prov och presterat bra. Jag har även fått flera referenser på Gorm som har ett rykte om sig att vara en superb jakthund med mycket bra förmåga att få älgarna att stå och att han ofta presterar skällning i skogen.

Kombinationen Lunnsa/Gorm fokuserar mycket på sök och ståndegenskaper. Både Lunnsa och Gorm har okuvlig jaktlust men jagar också med föraren. Bra sök, långa ståndtider och bra återgång. En parning på unikt starka nedärvare i flera led och målet är jaktkloka ståndhundar som levererar tillsammans med sin förare.

U: SE J(LÖ)CH NO J(Lö)CH Sörombäckens Lunnsa SE38522/2015 Kv 2/2 HD A ED/UA 
u: SE J(LÖ)CH NO J(Lö)CH SE UCH Sörombäckens Greta SE37026/2010 Kv 8/8
e: SE J(LÖ)CH FI JCH SE UCH Kougstabackens Loke SE25189/2013 Kv 7/12 

E: SE J(LÖ)CH Jämtens Gorm JR SE26903/2019 Kv 3/6 HD A ED/UA 
u: SE J(LÖ)CH SE UCH Jämtens Era SE19078/2013 Kv 3/5 
e: SE J(LÖ)CH SE UCH Knutnäsets Bosse SE 34806/2015 Kv 5/6 

Inavelsgrad 1,6 %
HD 105 ED 101

Länk till hittaalghund: http://www.hittaalghund.se/Stam_Sim.asp?Regnr_H=SE26903/2019&Regnr_T=SE38522/2015

För mer info ring gärna så pratar vi hundar och jakt en stund
Tikägare Ted Karlsson, 070-6337347
Hanhundsägare Ante Bromée, 076-1019355

Sörombäckens Lunnsa

E-kullens första säsong

Våran E-kull efter Sörombäckens Lunnsa och Dollarmarkens Brage föddes 11/6-2020 så denna säsong är deras första och nu kan vi summera en mycket fin start för dom och vi är mycket nöjda med denna kull som helhet. Tack också till alla valpköpare som gör det möjligt att utvärdera avelsarbetet genom röntgen, utställning och jaktprov.

I början av juli samlades 5 av 6 hos Fjällveterinären i Strömsund för röntgen av höfter och armbågar. Alla fick bra resultat och även den 6:e röntgades någon vecka senare. 5 st fick A+A på höfterna och 1 fick A+B, samtliga hade UA på armbågar.

Alla gör bra jobb i skogen men har naturligvis kommit olika långt på sin väg mot fullvärdiga älghundar. Några älgar har trillat för dom och många timmar skällning har de presterat.

Moharens Enzo blev först ut att bli meriterad på jaktprov, ägare Håkan Sundström, Luleå. Enzo började sin jaktprovskarriär med en nolla i mitten av november men fyra dagar senare visade han vad han kan. Tre förstapris i följd på tre veckor och Moharens Enzo klar jaktchampion vid ett och ett halvt års ålder. Imponerade och som uppfödare blir man både glad och stolt.

SE J(Lö)CH Moharens Enzo

Moharens Elton har också provat på jaktprov. Tyvärr strulade det lite för honom då småviltjägare var inne på ståndet och störde. Prestationen räckte till ett tredjepris med mersmak. Ytterligare ett försök gjordes men lite för mycket snö och ingen älg så det blev ett KEB.
Är övertygad om att Elton och matte Tove är rejält revanschsugna till hösten så älgarna i Jämtland lär får höra Eltons stämma.

Moharens Elly har vi kvar själva och hon kom igång riktigt bra i slutet oktober men långa jobb och mycket skällning. Gjorde en provstart i oktober men tyvärr utan upptag den dagen.
Nytt prov i december men då grinade oturen oss i ansiktet. Elly knäckte en sporre så provet fick brytas och lite konvalecens istället för tid i skogen.
Mer träning och i början av januari var det dags igen. Upptag på första sökturen och sedan fint jobb med ko och kalv. Provet resulterade i ett förstapris. Veckan efter provade vi igen, nu gick det inte lika bra. Elly lyckades hitta vildsvin två gånger, vilket hon aldrig skällt på tidigare. Bröt dock självmant efter några minuter men tyvärr slarvade det bort för mycket av söktiden så det blev KEB. den dagen.
Ytterligare en vecka senare så gör hon ytterligare en mycket bra prov. Stort sök och upptag långt ut. Tyvärr mycket gångstånd i början men hon kämpade på bra. Hade nära åtta timmar skalltid när hon bröt några timmar in i mörkret. Domaren hade då åkt hem sedan länge men prestationen räckte till ett föreslagit förstapris.

Elly efter avklarat spårprov i augusti

Moharens E-kull, kullvärde 3/6
SE J(Lö)CH Moharens Enzo
Utställning: Excellent
Jaktprov: 3 st 1:a pris, 1 st 0:a

J Moharens Elly
Utställning: Excellent
Jaktprov: 2 st 1:a pris, 2 st KEB

J Moharens Elton
Utställning: Good
Jaktprov: 1 st 3:e pris, 1 st KEB

Moharens Era
Utställning: Very Good

Moharens Emil
Utställning: Good

Moharens Ecko
Utställning: Good