månadsarkiv: december 2019

Ett år har gått, ett nytt ska börja!

1 januari 2019 så ganska exakt ett år sedan. Blev också sista bilden på Birka, längst till vänster. Hon dog 13 januari och lämnade ett stort tomrum efter sig.

Valpkull, fantastiska jakter, älgar i backen och norskt jaktchampionat, mycket som händer på ett år. Konstaterar återigen att det är helt otroligt vad fort ett år går, eller faktiskt ett helt decennium för det känns ganska nyligen som det slog över till 2010 och strax skriver vi 2020!

Mycket har hänt under detta decennium. Det mest jobbiga var förstås när Carina togs från oss alldeles för tidigt i livet för två år sedan. Cancer är en helvetes jävla skitsjukdom men för oss som är kvar så måste livet gå vidare. Det gör det också trots att människor man älskar försvinner. Det gäller att ta tillvara på varje dag och leva livet nu, för det kommer ingen repris! Med åren blir man säkert också lite klokare, eller åtminstone gör livets erfarenheter en lite mer eftertänksam, och tacksam.

Några härliga dagar i Jämtland hos fina vänner satte guldkant på tillvaron :)

Det är mycket trevligare att fokusera på positiva saker, så det kommer jag fortsättningsvis göra i denna text. Dessutom med fokus på jakten och de härliga hundarna och vad som hänt under 2019.

Bättre att fokusera på det som är roligt. Förra jaktsäsongen slutade på bästa sätt med att jag och min bror hade en härlig jaktdag och fick skjuta en varsin kalv för Enja och Atle.

Våren 2019, närmare bestämt den 17 mars föddes 6 fina jämthundvalpar. Moharens D-kull efter Sörombäckens Lunnsa och Albertssons Hero. Det blev fyra hanar och två tikar och Lunnsa skötte sig exemplariskt. Mycket jobb var det men så otroligt roligt att följa kullen. Dessutom blev det första jämthunden från egen uppfödning som blev kvar då Moharens Dramm numera tillhör hundflocken här hemma.

Moharens D-kull så dagens ljus den 17:e mars

En tik stannade kvar här i Södra Sverige medan de övriga fyra flyttade norrut till Västernorrland och Jämtland. Fantastiskt kul att se hur de utvecklas och tidigt visade de prov på att jaktlusten finns med i arvet och att skälla älg är ett stort intresse. Också riktigt kul att se hur bra alla valparna har det hos sina nya ägare. 2020 ska bli extra intressant att se hur dessa sex valpar fortsätter sin utveckling i skogen.

Fyra av valparna vid fyra veckors ålder
Moharens Dramm, 5 veckor gammal
Valpbus tillsammans med de vuxna hundarna
Moharens Dramm blev den som stannade kvar hos oss,

September och äntligen höst! Började älgjakt med för andra året i rad med fina dagar i Jämtland i ett väldigt trevligt gäng. Extra kul start blev det också med Lunnsas första släpp efter valpkullen som resulterade i ett fint ståndskall strax under fjällkanten. Jag och kompisen följdes åt och han fick till slut fälla en älg på fast stånd. Delad glädje är dubbel glädje!
Fortsatte sedan med kompisarna i Västernorrland med många fina dagar och hann även med ett par dagar som hundförare uppe i Djupdal. Härligt med jakt i byn där man har sin egen stuga också.

Ett par veckor uppe vid stugan i Västerbotten resulterade i nya hundgårdar vilket passade bra inför höstens jakt då jag fick möjlighet att vara med ett par dagar.

Jakten här hemma i oktober och resten av året har rullat på bra. Lunnsa och Enja har tillsammans med brorsans hane Atle presterat många bra jobb och presenterat många älgar för såväl oss hundförare som för passkyttar. Några har dessutom varit rätt djur på rätt plats så då har fått följa med till slaktboden.

Lunnsa levererade en älg på ståndskall åt kompisen vid jakten upp i Jämtland

En annan höjdpunkt sett till hundarna blev det i mitten av december. Äntligen blev resan av till Norge för att prova ett tvådagarsprov och försöka nå det norska jaktchampionatet. Lunnsa gjorde två fina dagar med skällning in i mörker båda dagarna. Domarna föreslog förstapris båda dagarna med fina egenskapspoäng så om inget strular så har Lunnsa nu förlängt sin titel av även innehålla NO JCH. Extra roligt var det att även Peter Jansson, Sörombäckens kennel, som är uppfödare till Lunnsa och ägare till kullsystern Lilly var med i Norge. Även Lilly presterade bra och fixade förstapris båda dagarna, så grattis till systrarna L från Sörombäcken.

Ett nytt år står för dörren och av detta älgjaktår återstår bara en månad. För min del blir det fokus att få göra något släpp med Dramm om bara väder och rätt vilt finns. Jag vill absolut inte att han kommer i kontakt med vildsvin som första vilt, för mig är jämthunden en älghund och ska jagas in och meriteras på det viltet. Så med det så vore någon centimeter snö fint om man nu får önska något av starten på detta nya decennium.

I planeringen finns också en valpkull till våren. Om allt fungerar så kommer Lunnsa att paras med den unga hanen Dollarmarkens Brage.

Lunnsa levererar släpp efter släpp. Både när det var jaktprov i Norge men även i skogen så att husse får chansen att fälla någon älg då och då

Så till de som orkade läsa detta långa inlägg och kom till detta sista stycke vill jag önska er en fantastisk fin nyårsafton och sedan ett riktigt Gott Nytt År med fokus på positiva saker och mindre tid för negativt och energitjuvar.

Skål, och välkommen 2020!