Stolpe in, stolpe ut……

Två jaktprov som kan sammanfattas som rubriken beskriver.

Stolpe in
Startade Milo på prov, mest för att det är roligt och samtidigt vet jag vad han är kapabel och det kan ju vara kul att få till ett bra prov med en domare i skogen också.
Krånglade lite i början men till slut ett upptag på drygt 900 meters avstånd, tyvärr flyttade det sig några hundra meter innan han fick fast dom men sen gick det i stort sett som på räls. Första inkallningen gick bra och sedan en lätt stöt och efter cirka en kilometer var det fast igen. Ny klockren inkallning, denna gång av domare, och sedan ny stöt. Ställde om efter 500 meter. Inne på ståndskallet för tredje gången då kommer Milo förbi och tar en kontakt. Ny stöt och fast stånd efter cirka 600 meter. Gör sedan ytterligare en stöt och då drar älgarna ordentligt och det blir inte mer skall den dagen. Milo kommer tillbaka och då är de fem timmarna så gott som avverkade.
Sammanfattningsvis så kan man konstatera att det blev lite stolpe in att han fick fast dom ganska snabbt efter upptag och sedan funkade det mesta. Ko, med kalv och en tjur i sällskap var det han skällde. Domaren var mycket nöjd med det han fick se och kommer att rekommendera honom till ett förstapris med fina 85,5 poäng. Nu är det bara att hålla tummarna att kollegiet håller med och med lite extra tur så kanske det räcker till SM-uttagningen nästa år.

Stolpe ut
Startade Birka två dagar senare och denna gång började det riktigt bra. Ett par fina sökturer och sedan upptag på cirka 600 meter. Blir ganska snart ett sakta gångstånd ner mot en sjö men stannar cirka 100 meter från sjön i kanten av en mindre mosse där det blir fast stånd igen.
En nervös husse andas ut och börjar njuta av skallet som hörs väl till den plats där jag och domaren befinner sig. Tyvärr blir detta inte bra, troligen väljer kon att simma över sjön och kalven blir kvar för ytterligare en stunds skällning men sedan tar även den sin tillflykt över sjön. Enligt pejlen är Birka med en bit i vattnet men vänder och simmar tillbaka. Totalt en bit över 30 minuter skalltid.
Nytt släpp som inte resulterar i något upptag och till slut en sista chansning med ett släpp i norra delarna av markerna. Birka lyckas hitta ännu en älg men tyvärr så blir det bara några skall i upptaget och sedan skenar det ut ur marken och efter en stund bryter Birka och tar sig tillbaka.
I skrivande stund är priset inte klart men en trea eller nolla är ju inte avgörande i detta fall, det var ju ettan som hägrade. Konstaterat att en bra hund behöver inte tur för att ta sina pris men den får minsann inte ha otur för då går det tungt.

Nu blir det till att jaga några veckor framöver. Premiären den 11 oktober känns väldigt lockande och lite längre fram i höst kommer jag och Birka att ta med oss en domare igen, för det vore väl själva f-n om vi inte skulle få till den där sista ettan och bärga hem championatet.

Nu är det snart ett år sedan. Premiär för älgjakten i södra Sverige och i första såten sköts de två första ståndälgarna för Birka. Första sköt jag själv och här den andra som föll för en kula avlossad av Tomas till vänster i bild.