Hösttankar, rökning och souvas

Så här dagen före älgjaktpremiären i södra Sverige kom hösten på allvar. Ett par minusgrader och solsken. De frostnupna löven dalar mot marken och allt i naturen förbereder sig för en viloperiod. Hösten är helt klart en favoritårstid och det är en förmån att få kliva ut en morgon som den här och fylla lungorna med kall och klar höstluft.

Premiärer är alltid något extra och lite som ett barn på julafton ser man fram mot morgondagen och helgen har delvis använts till förberedelser inför jakten. Knivar har slipats, prylar har kontrollerats och allt som ska med imorgon ska plockas fram. Dessutom har köttröken fått tjänstgöra en dag.

Att ta tillvara på det man skjuter ser jag som en självklarhet men med åren har jag lärt mig att uppskatta det på fler sätt. Tycker faktiskt det känns väldigt bra att veta precis vart köttet kom ifrån. Att det var just den älgen som Birka skällde ståndskall på och som jag sköt. Jag vet hur den kom till älgslakteriet och hur den togs om hand. Jag har styckat den själv och packat den i påsar. Jag har lagt den i pannan och tillagat den som jag vill ha den. Med det i bakhuvudet så smakar det faktiskt ännu bättre. Att det sedan är så att hela familjen uppskattar viltkött som dessutom är klimatsmart, lokalproducerat och nyttigt gör ju det hela bara bättre.

Några gånger varje år så ser jag till att röka en del kött. Har testat fram en, i mitt tycke, bra saltning och sedan tror jag att det går att röka allt viltkött med bra resultat. Har provat med vildsvin, ren, älg, rådjur, dovhjort med mycket gott resultat. För att bara ha en köttbit att skava på för att det är gott så kan jag rekommendera att röka vildsvinsbogar, en saftig och fin delikatess. Till pålägg är dovhjorten och rådjur en favorit medan älg och ren är på topp för att använda i matlagning.

Hela familjen, men framförallt Jimmy har en riktig favoriträtt när det gäller rökt viltkött. Souvas med kantareller som serveras med potatismos och lingon, kan verkligen rekommenderas och receptet är faktiskt väldigt enkelt och väl värt att prova, smaklig måltid!

Ingredienser
c:a 500 g rökt viltkött (helst älg eller ren)
1 gul lök
2 dl kantareller (går att ersätta med färska champinjoner)
3 dl grädde
2 msk messmör
Japansk soja
smör
enebär, salt och peppar

Börja med att sätta den skalade potatisen på spisen. Skär det rökta köttet i mycket tunna skivor som sedan strimlas. Bryn den hackade löken, kantarellerna och köttet i smör. Tillsätt messmör, lite krossade enbär, en skvätt soja och grädden. Låt koka ihop under cirka 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer soja.

Fixa till potatismoset och duka fram allt på bordet. Servera med lingonsylt och hårdbröd. Ät och njut, kanske blir det en favoriträtt för dig också.

1 tanke kring ”Hösttankar, rökning och souvas

  1. Åse Rönnblom Gsson

    Bland allt det goda du rabblade upp som man kan göra av ”sin egen” älg (och annat skjutet vilt) glömde du att man kan göra egen korv!!!
    Olika köttsorter och olika kryddningar…

    Och att lägga egen marinerade andbröst på grillen en sommarkväll… mycket godare än vanligt kött!

    Det är mumma för magen det! Och även för själen!

Kommentarer är stängda.