Nu vänder det….

Den 21 juni var dagen D. Det vill säga dagen då sommarsolståndet infaller och nu blir det alltså bara bättre och bättre dag för dag.

Kan väl för vissa personer låta lite negativt med att det faktiskt är så att det redan vänder mot mörkare tider. Kan väl i så fall trösta er med att det ändrar sig väldigt sakta så här i början men om exakt sex månader är det julafton.

Nu är det ju ändå så att den ljusaste natten i södra Sverige är inte speciellt ljus, åtminstone inte om man jämför med vår norra landsände där det är i stort sett ljust dygnet runt. För den som inte provat på norra Sverige på sommaren så kan jag starkt rekommendera det. Förra sommarens semester förlades till Kittelfjäll med omnejd och vyerna och upplevelserna är härliga minnen, även om en och annan mygga gjorde livet surt.

Klockan är mellan tolv och ett på natten och solen är bara nere under horisonten och vänder. Fotot tagit utmed vägen mellan Vilhelmina och Stalon förra sommaren.

Härliga vyer, Stekenjokk slutet av juni 2009

För att återgå till ämnet, vägen mot höst. För en jägare är det inte svårt att se fram emot det som komma skall. Kyliga nätter, dimma som stiger upp från vattendragen, daggvåta hyggen, visst låter det härligt!

En sån där härlig morgon när man är på vägs ut för att släppa stövaren i det daggvåta gräset och dimman stiger upp från sjöar och vattendrag.

Konstaterat att det nu endast är 36 dagar kvar tills man får börja jaga grävling med ställande hund. Ytterligare 16 dagar så är det premiär för bockjakten och sedan dröjer det bara 5 dagar så är det dags att släppa stövaren. Med den prognosen så är det inte svårt att se ljust på tillvaron.

Vilken jakt man ser fram emot mest brukar variera men denna höst är jag väldigt nyfiken på hur det ska gå med älgjakten och då framförallt hur fortsättningen med Birka ska bli. Hon avslutade ju mycket bra förra året och förhoppningarna är stora. Måndag den 6:e september är det dags, då är det äntligen premiär med gänget i Karsträsk och sedan rullar det på. Alltså bara att börja räkna ner det är ju bara 74 dagar kvar, eller 1776 timmar, eller 106560 minuter……..äntligen har det vänt :-)

Det är detta man drömmer om och ser fram emot. En bra jakt i september med där hundarna fungerar, härliga ståndskall och någon älg i backen emellanåt. Här en bild från sept. 2009 där Milo vilar ut efter ett bra jobb.