Och grisen blev en älg

Var ute med Enja igår för att leta efter lite älg. Hittade ett fint spår som vi började spåra på. Ganska snart blev det problem då älgen gått in i ett område med mycket färskt grisbök.

För någon vecka sedan sköt jag ju ett vildsvin för Birka så nu tänkte jag det kvittar om hon jagar dom igen. Släppte i området idag på morgonen för att möjligen skjuta ett vildsvin eller åtminstone störa dom lite så att jag och Enja kan ha området och spåra älgar i ostört.

Birka for runt bland grisspåren och efter en stund såg det ut på GPS-en som hon fick tag på ett utspår. Det tog ytterligare några minuter innan upptaget kom drygt en kilometer ut. Stånd och gångstånd blandades och till efter en knapp halvtimme kom det över ett hygge en bit från mig. Men det var inget vildsvin! Birka hade istället hittat ko med två kalvar som hon nu jobbade med.

Strax efter att gångståndet passerat hygget blev det stopp pånytt. Som vanligt vid denna tid på åren var det ganska oroligt på ståndet. Stod en stund och sedan började kalvarna röra på sig och kon följde förstås efter med gångstånd som resultat. Nytt stopp efter några hundra meter, stilla en stund och sedan ny förflyttning. Fick kämpa för att ta mig runt och komma i rätt vind men till slut föll alla bitar på plats. Birka jobbade på mycket bra och hon verkade uppriktigt nöjd när kalven föll efter två och en halv timmes skällning. Husse var också ganska nöjd med både hundjobb och resultatet.