Bra hundjobb och full koll

Jakten flyter på och Birka gör bra jobb i stort sett varje gång som hon kommer ur kopplet. Tyvärr har vi detta år haft väldigt mycket stolpe ut. Fel älgar, fel sida gränsen eller fel pass som inte varit besatt.

Gårdagen var ett sådant typexempel. Första såten, upptag första sökturen på älg/älgar som troligen var oroade av passkyttar som gått ut på sina pass. Upptaget kom cirka 100 meter från den stig som passkytten smugit ut på. Resulterade i gångstånd ut ur marken via ett pass som för dagen var obemannat. En bit in på grannmarken fick Birka stopp på älgen och där stod det sedan. Ett fint ståndarbete i så gott som tre timmar. Var sedan inne på ståndet och fick till en fin inkallning på 80 meters håll.

Under tiden släppte Peter Milo i samma såt och även han fick tag på älg men upptaget kom 200 meter utanför jaktgränsen. Koppling efter ett kort arbete.

Andra såten släpptes Milo. Upptag på ko med två kalvar som stod och gick inne i såten men till slut kom det i pass dock utan att erbjuda en vettig skottchans. In i nästa såt men då var det redan vindstött och något mer ståndjobb hördes inte från Milo.

Har under några år använt Trackers hundpejlar och till detta år  kör jag dessutom med senaste versionen av programvara, Tracker Hunter för Android. Konstaterar att den väl fyller behovet och nu har man full koll även om det drar iväg några kilometer. Väldigt lite problem och sällsynt att man tappar kontakten på grund av dålig mobiltäckning. En kul finess är att man också enkelt kan logga in på en webbsida och i efterhand kolla hur hunden rörde sig, antal skall i minuten, hastighet med mera.

Har man inget att göra en dag så kan man ju kolla vad kompisarnas hundar på andra håll i landet har för sig. Räckvidden är ju obegränsad så pejla en hund i Örnsköldsvik går ju lika bra som att kolla vad Birka gör en kilometer bort.

Full koll. 4,2 kilomter bort, helt stilla och 59 skall i minuten. Synd bara att gränserna som syns är två grannlag bort.