Jubileum för Birka

Stolt husse och glad hund med jubileumsälgen, 50:e i backen för Fällestrrands Birka

Stolt husse och glad hund med jubileumsälgen, 50:e älgen i backen för Fällestrands Birka

Faktiskt lite av en slump så blev jag för fem år sedan lycklig ägare till en jämthundsvalp från Fällestrands kennel. Birka blev namnet och nu fem år senare konstaterar jag att den hunden satt sin plats i mitt jägarhjärta på många sätt.

Jag vet att det är fult att skryta så det gör jag inte. Jag skriver istället om hur otroligt stolt jag är över min hund. En tik som alltid gör det där lilla extra.

Denna höst har varit fantastisk och många älgar har det blivit som vandrat över till andra sidan med hennes skall ringande i öronen. Idag blev det ytterligare en milstolpe.

Släpp mitt på dagen efter att unghundarna fått chansen först. Ut direkt och efter bara dryga tio minuter kommer upptaget cirka 400 meter bort, fast direkt. Smyger in och upptäcker ganska snart en ett par skovlar när älgen gör utfall. Dock inget skottläge på grund av ris och buskar. även om hållet understiger 30 meter. Råkar till slut stöta med sken som följd men efter drygt en kilometer flyktsträcka står det fast igen.

Denna gång går det helt enligt planerna. Kryper sista metrarna fram och är inne på 10-15 meter när läget äntligen kommer och tjuren hinner knappt slå i backen innan Birka är framme och luggar den. Dagens fina tjur blev den 50:e älgen som fälldes för Birka och det var en fin stund vi hade vid älgen innan arbetet tillsammans med kompisarna i Bäckaby älgjaktlag tog vid då älgen skulle ut ur skogen.

Fällestrands Birka, husses favorit.

Fällestrands Birka, husses favorit.