Nya hundhuset klart

Det tog sin lilla tid men till slut blev det klart, nya hundhuset är nu invigt av Birka, Milo och Selma.

Äntligen är det klart och hundarna trivdes direkt i sitt nya hus.

Vi har länge pratat om att fixa ett nytt hundhus och för tre år sedan påbörjades jobbet med grävning av grunden. Bygget har sedan gått i etapper och långa stunder har det stått stilla måste erkännas. Men i våras blev det äntligen klart och nu är både vi och hundarna nöjda.

Nu kan man ju funderar över vad man ska ha ett stort och välutrustat hundhus till när ändå alla hundar ligger inne i köket. Visst är det så att de är inne mestadels av tiden men de timmar de ändå ska vara ute i rastgård och hundhus så ska de ju ha det så bra det bara går. Sedan finns det ju andra fördelar. Exempelvis är det väldigt smidigt att kunna duscha hundarna i en egen dusch.

Hundhuset blev till slut med fyra boxar. Finns därmed lite ”överkapacitet” men det ska nog fyllas upp med tiden ;-) Passar också på att tacka alla som hjälpt till. Utan hjälpsamma vänner är det svårt att fixa allt.

Vassa hundtänder kan ställa till mycket men med plåtklädda gluggar blir det åtminstonde lite svårare att göra åverkan.

Kakel på väggarna är både hållbart och lätt att hålla rent. En halkskyddad yta på klinkerna som lades på golvet fick fullborda ytskikten. Använde en tät fog i boxarna för att undvika dålig lukt i framtiden.

Golvvärme kan tyckas överdrivet men klinker på cementplatta kan bli väldigt kallt och för eventuella framtida valpkullar kan lite svag värme på golvet vara ett bra komplement.

Att värma ett välisolerat utrymme med en luftvärmepump är en bra och ekonomisk lösning. Dessutom blir det ett mycket bra inomhusklimat med rätt luftfuktighet.

Duschplats var ett krav när huset planerades. Monterade blandaren extra lågt så att den är lätt att reglera när hundarna ska tvättas.

Rejäl diskbänk med några överskåp att förvara diverse prylar i är ju alltid bra. Tvättmaskinen fyller väl sin funktion för det är inget roligt att plocka hundhår från kläderna när man tvättat hundfiltarna i den vanliga tvättmaskinen.

Frys och kyl, perfekt för hundmat när man använder färskfoder. Bra också så att klövar och annat slipper trängas med den maten i frysen inne i bostadshuset. Ett rejält högskåp med hyllor för att härbärgera hundfiltar och andra skrymmande hundprylar fick också plats i "köksavdelningen".

Dämpad nattbelysning tyckte jag också hörde till i ett modernt hundhus.

Ett takutsprång på en meter skyddar luckorna för att störas av snö. Dessutom ger det en väderskyddad plats för hundarna, oavsett om det är regn, snö eller sol de vill komma undan.

3 tankar kring ”Nya hundhuset klart

  1. Anki

    Så fint det blev. Klas hade med tidningen med repotaget och visade sina jobbarkompisar, det är många som jagar på bruket. De blev djupt imponerade, hade inte sett något liknande.

  2. Per Gustafsson

    När jag såg den här artikeln i tidningen så vart jag helt såld! Så nu planeras det för ett eget hundhus hemma på gården. Stort grattis till eran perfekta investering!

    Har du några förslag på saker man bör tänka på innan bygget drar igång?

    Mvh: Per

Kommentarer är stängda.