Några dagar i fjällen

Så blev det då äntligen dags för några dagars semester. För egen del så gillar jag inte ens tanken på att vara ledig och inte göra något alls så årets fjällrunda kändes verkligen helt rätt. Tidigare år har vi hyrt någon stuga och sedan gjort dagsturer men i år var det dags för en mer traditionell fjällvandring.

Med tanke på lite knappt om tid så föll valet på de fjäll som finns längst söderut, Grövelsjöfjällen. Stack iväg på måndag eftermiddag, övernattade i Värmland och körde sen sista biten upp på tisdag förmiddag.

Efter att ha parkerat bilen, kollat utrustningen en extra gång så började vandringen med en båtresa! Rutten som vi planerat sträckte sig från norra änden av Grövelsjön och sedan vidare in i Norge och bästa sättet var därför att nyttja M/S Sylöra och börja med en härlig båtresa på 35 minuter.

En trivsam start med en båttur

Väl iland så började vandringen på ”riktigt” med en stigning från sjön, genom fjällbjörkskogen och efter någon timme var vi uppe på kalfjället. Det var en härlig känsla att ta av ryggsäcken, luta sig mot en sten och bara njuta av utsikten och lugnet en stund. Till och med hundarna såg ut att njuta av utsikten och att få vara ute med husse och matte. Att ta med sig hundarna på vandring kan jag verkligen rekommendera. Birka trivs ypperligt med att bära sin klövjeväska och dessutom är det en perfekt försäsongsträning.

Carina och Selma njuter av utsikten

Vi insåg ganska snabbt, och till vår glädje, att vandringsleden in i Femundsmarka nasjonalpark inte var speciellt hårt nyttjad. Första dagen såg vi bara ett par personer som passerade då vi slagit upp vårt tält för natten. Att vara några dagar på fjället tillsammans och ha med ett par hundar är något som verkligen kan rekommenderas. Ingen mottagning på telefonen och klockan existerar knappt. Vill man dessutom lyxa till det lite så kanske det kan vara värt några extra hekto i packningen. Att sitta med milsvidd utsikt och njuta av ett glas (en mugg) vin, några kex och tomat/mozarellaost är en speciell upplevelse som få restauranger kan erbjuda.

Lite lyx i fjällvärlden

Tre nätter och några mils vandring går fort. Vyerna etsas på näthinnan och man blir liksom lugn i hela kroppen. Visst känns det, rent fysiskt, att gå med en rejäl ryggsäck men på något sätt blir det ändå till en njutning. Vi hade verkligen tur med vädret. Kanske lite i varmaste laget vissa stunder men inget regn när vi gick på dagarna. Vi fick såväl resa som riva tältet utan nederbörd. Det var först sista natten som vi fick testat tältets funktion. Friska byiga vindar ryckte och slet i tältet och kraftigt regn strilade ner från himlen. Allt stod dock pall och sista morgonen bjöd återigen på vyer bättre än vackraste vykort.

Vyer som ska upplevas!

Att kliva in i duschen på Grövelsjöns fjällstation var en väldigt härlig känsla. Inte så att jag saknade det så länge vi var på fjället men när man väl fick chansen så var det ingen tvekan. Lika härligt var nog den lunch vi åt på vägen hem. Frystorkat i all ära men att få äta nylagad mat med kniv och gaffel och serverad på en tallrik är ändå milsvitt bättre.

Fjället ska upplevas, så är det bara. Men vi bjuder gärna på några fler bilder från vår härliga tur i de Norska fjällen.

Ett av guldkornen från vandringen

Birka gillade att vara med och vandra några dagar

Typisk vy från Femundsmarka

Selma njuter av sol och utsikt.

okey, allt var inte perfekt. Det fanns några som gjorde allt för att förpesta tillvaron.

En idyll att tälta på en plats som denna

Birka njöt verkligen livet i fjällen och sov gott mellan husse och matte

Birka njöt verkligen av livet i fjällen och sov gott mellan husse och matte

En hel del ren såg vi och snöfläckarna verkade vara eftertraktade

Härlig utsikt och vi hade tur med vädret som ofta visade sig från en bra sida men för säkerhets skull regnöverdrag på ryggsäcken sista dagen. Birka är inte så tungt packad som det ser ut, mestadels volym

1 tanke kring ”Några dagar i fjällen

Kommentarer är stängda.