Superb avslutning på älgjakten

Vilken härlig avslutning det blev på älgjakten 2019-2020! Ståndskall av Dramm och en kalv i backen för Enja!

Det har blivit lite av en tradition att jag och brorsan jagar älg sista dagen på säsongen. I år hade jag bestämt mig för att gå med Dramm som nu blivit drygt 10 månader.

Vädret var väl kanske inte det bästa med några centimeter blötsnö men det var ju bara att gilla läget. Idag var faktiskt bara fjärde gången han var lös i skogen så jag hade väl inga jättestora förhoppningar, mer bara en fasa för att hans kulle hitta vildsvin.

Men min farhågor kom på skam och efter någon timme kom upptaget. Den känslan är helt enorm, när unghunden gör jobbet rätt och går ut på sök, hittar en älg och börjar skälla men en mäktig hanhundstämma. Älgarna var dock lite oroliga så det blev en blandning av fast stånd, gångstånd och sken men Dramm hängde i bra och dessutom en väldigt fin återgång när han valde att bryta förföljandet. Kan säga att det var ett brett leende över husses ansikte :)

Dramm gjorde ett fint förstajobb på älg med ställning i cirka 20 minuter innan det blev sken utan mer omställning.

Eftermiddagen var det Enjas tur och valet föll på ett område där jag sett en ko med en liten kalv. Det brukar vara svårt att hitta just det ekipage man söker och när så upptaget kom så var det med stor spänning jag inväntade skottläge om det skulle visa sig vara med en kalv.

Läget som kom till slut får väl betecknas som en jaktlig straffspark. Sakta gångstånd ut över ett nytt hygge och ko med kalv som visar upp sig på 50 meter. Enja jobbar intensivt och kon lyckades både jaga undan Enja och vara i vägen för ett bra skottläge. Men till slut kom det och kalven var i backen. Enja som hade koll på läget stannade glädjande kvar vid den fällda älgen så vi kunde dela jaktglädjen tillsammans.

Enja stod för musiken när vi avslutade älgjaktens 2019-2020

Som sagt, en superb avslutning på älgjakten och jag är otroligt tacksam för alla de fina jakter man fått vara med om under säsongen. Tack också till fina vänner som bjudit in till jakt så jag och hundarna fått chansen att vara med. Kommande höst blir verkligen spännande med fokus på injagning av Dramm :)

Vad passar bättre att fira med än en rökig whisky i ett jämthundsglas
signerat Hag-Hans Engstedt