Nytt championat för Lunnsa

I mitten av december var jag och Lunnsa över till Norge för att gå jaktprov och försöka nå det norska jaktchampionatet. I Norge krävs det ett tvådagarsprov för att bli jaktchampion och totalpoängen för två dagar måste komma upp i minst 140 poäng.

Nöjd husse med jaktmaskinen Lunnsa

Första dagen bjöd på ett före med gammal snö som bitvis var ganska hård. Lunnsa verkade lite konfunderad först då hon kom lös i den ovana föret. Men efter en kort stund drog hon ut i en sökrunda och efter en stund kom upptaget som stod fast direkt. Som vanligt så är husse nervös även om jag vet att Lunnsa inte sviker och ståndfast är hon definitivt :)

Provet fortsatte bra och efter 300 minuter älgarbete återstod bara den lilla detaljen att få Lunnsa att sluta. Hon fick helt enkelt avgöra själv och efter två timmar skällning i mörker så gav hon sig och kom tillbaka till en nöjd husse.

Andra dagen och lite ömma tassar. Men inom en timme var det full skällning och inga tveksamheter från Lunnsa. Fast i upptaget och sedan flöt det på med stötningar och älgkontakter. Det som inte fungerar med henne är inkallning så efter ännu en dag med 300 minuter älgarbete så återstod bara väntan på att hon skulle ge sig. Även dag två så kom hon efter ett par timmar skällning i mörker.

Kan säga att det var en mycket nöjd husse som satte sig i bilen för resan hemåt. Ett stort tack också till domare och Oslo-områdets Elghundklubb som tog emot och ordnade dessa provdagar på bästa sätt.

Lite extra kul också att Peter Jansson var med och startade kullsystern, Sörombäckens Lilly vid samma prov. Även Lilly gjorde fina provdagar och kämpade ihop till förstapris bägge dagarna.

Proven har nu gått genom kollegiet och Lunnsa tilldelades 83,5 poäng första dagen och 80,5 andra dagen, 164 poäng totalt. Därmed kan vi utöka titelraden till SE J(Lö)CH NO JCH

Sörombäckens Lunnsa fixade två förstapris vid jaktprov i Norge. Kalven på bilden är dock från ett annat tillfälle när husse fick nöjet att fälla en kalv för henne på fast stånd.