Äntligen

Så var då äntligen jaktsäsongen igång. De 110 milen till jaktstugan uppe i Västerbotten gick riktigt behagligt tillväga. Alltid lika trevligt att komma fram och träffa människor som man bara träffar en gång om året.

Första dagen resulterade i älgkontakt i första såten men något skjutet blev det inte. Strax innan det var dags att bryta kom ett samtal från grannlaget. Ett djur påskjutet och en förfrågan om att göra ett kontrolleftersök. For dit med Milo och efter en del krypande på skottplatsen hittade vi till slut en bloddroppe. Således var det inte någon kontroll längre utan ett regelrätt eftersök. För att göra en kort historia av det hela så konstaterar jag att Milo gjorde ett otroligt bra jobb. Han tog rätt spår och följde det i drygt två kilometer innan han hittade djuret som där stod helt fast i upptaget.

Efter någon timme var jag inne på ståndet och kunde fälla tjuren. Vid flåning konstaterade vi att första skottet tagit lite långt bak och dessutom högt. Kulan hade inte expanderat utan passerat genom älgen med minimala skador som följd. Den älgen hade med största sannolikhet dött efter några dagar men tack vare ett bra hundarbete slutade allt på bästa sätt. Som hundägare är man stolt när det går så här bra.

En nöjd hund vilar en stund vid den nyligen fällda älgen

Andra dagen gjorde Milo ytterligare fina jobb. Hade bland annat uppe ko med kalv men när jag till slut fick skottchans var kon ensam så det blev till att blåsa av honom och koppla. Även Birka fick jobba och ett upptag på ko med kalv resulterade i att jag fick skjuta kalven medans Birka for med kon. Stånd, gångstånd och sken blandades medan det försvann ut ur marken.

En fin septemberkalv blev det

Tredje dagen slutade med älgkontakt för både Milo och Birka men några regelrätta ståndskall blev det inte. Upptag och gångstånd på älgar som gärna simmade över både älvar och sjöar. Mycket älgkontakt men en hel del ”stolpe ut” kan man sammanfatta de tre första dagarna.

Det är en njutning för både kropp och själ att få gå hundförare i den vackra miljö som ofta möter en på olika platser i landet.

Torsdag var resdag och vilodag. Byte från Västerbotten till Västernorrland

Nyttigt att lägga in någon vilodag. Här kombinerad med resdag

Veckan avslutades med tre bra jaktdagar hos alltid lika trevliga gänget i Västernorrland. Birka har varit lite trång i söket nu till en början men får hon bara vittring på en älg så verkar hon aldrig vilja ge sig. Hon gjorde några riktigt bra jobb som resulterade i totalt tre fällda älgar för henne första jaktveckan. Kalven nämn ovan var den första. Den andra ordnade Stefan på ett av de klassiska passen på marken medan jag själv hade lyckan att står på rätt ställe när en tjur som Birka tagit upp försökte att rusa undan.

Birka var nöjd med att få rycka lite ragg på årets tredje älg som föll för henne.