Träna, vila, träna, vila…

Är tacksam för att det är en riktigt bra sommar i år med temperaturer som medger träning av hundarna. Nu är det full fokus på att ha dom i form inför säsongen. Enja som haft valpkullen ska dessutom delta i klubbmästerskap tillika SM-uttagning i Sydsvenska älghundklubben så lite extra fokus på att träna upp henne är det förstås.

Mina "parhästar" på träningsrundorna. Enja närmast och Lunnsa på utsidan

Mina ”parhästar” på träningsrundorna. Enja närmast och Lunnsa på utsidan

Vet också av erfarenhet att desto bättre tränade hundar jag har i september desto bättre går jakten och chansen till mer ståndskall ökar i takt med antal timmar jag lägger på försäsongsträning. Många pratar om att det är så svåra älgar i norr i september och det är säkert en stor andel sanning i det. Men en anledning till uteblivna ståndskall och bra jakter tror jag ligger i husse och mattes ansvar som slarvat med träningen inför säsongen.

Naturligtvis är de lite trötta efter drygt 20 km cykelträning på morgonen men därefter blir det vila i 48 timmar med bara vanliga promenader och lite bus i trädgården.

Naturligtvis är de lite trötta efter drygt 20 km cykelträning på morgonen men därefter blir det vila i 48 timmar med bara vanliga promenader och lite bus i trädgården.

För egen del, och då för hundarna, så siktar jag in på att köra ett träningspass var annan dag. Alltså träning och därefter 48 timmar vila och återhämtning. I början var cykelrundorna cirka 10 km men nu är vi uppe på 18-20 km varje runda och målet är att passen ska vara mellan 90 och 120 minuter så ytterligare lite till ska vi öka.

Lagom tunga klövjeväskor och en rejäl promenad i skogsterräng är utmärkt träning inför jaktensäsongen

Lagom tunga klövjeväskor och en rejäl promenad i skogsterräng är utmärkt träning inför jaktsäsongen

Försöker även variera träningen så gott det går och just nu är det cykelrundor i travtempo samt skogspromenader i högt tempo med klövjeväskor lastade med drygt fyra kg som gäller. Riktigt kul att se hur bra båda tikarna svarar på träningen med både bättre flås och mer muskelmassa, att de sedan formligen också älskar det gör det bara ännu roligare. Räcker att det skramlar lite i selarna för att de ska bli som tokiga för att få hänga med på träningen.

Knappt en månad kvar till första släpp den 21:a augusti och tills dess kör vi hårt. Siktar på att få ihop 20-30 mil till innan vi löser kopplet.