Rapport från hundflocken

Så har snart ännu en jaktsäsong passerat. Som vanligt har det varit både ris och ros. Birka opererades i ryggen under våren. En ny individ, Sörombäckens Lunnsa, kom in i gänget i somras. Enja har gått bra på prov och utställning och när det gäller Lovis så utvecklas hon hela tiden. Som sagt det händer en del.

160224

Birka (Fällestrands Birka)
Trodde det var slut med henne i slutet av förra säsongen men efter ett besök hos Claes på Brittebergs veterinärpraktik konstaterades ett diskbråck troligen orsakat av något form av trauma. Turligt nog satt det så till att en operation gav väldigt bra odds för att hon skulle bli fullt återställd. Hon opererades i mars och efter en lång och tuff rehab fick hon komma lös i skogen igen. Man riktigt såg hur jaktglädjen åter lyste ur hennes ögon. Hon har presterat bra och husse hade glädjen att också få fälla någon älg för henne. Nästa så en glädjetår föll med tanke på att hon var uträknad sedan tidigare.
Nu ska inte förnekas utan att det märks att ålder och hård jakt börjar ta ut sin rätt. Med tanke på vår långa säsong har hon haft över 50 jaktdagar under många år. Hon är dessutom ganska stor så det sliter. Men husses favorit ska få jaga lite lugnare framöver. Två andra jämtar ska få vara med och dela på bördan :)

Enja (Hänsjöns Queen)
Enja har varit lite trög att få igång fullt ut men under förra säsongen lossnade det ganska bra. Hon kunde haft lite bättre sök men hennes ståndegenskaper och älgbehandling är väldigt lovvärd. Har haft lite otur med skador i höst, bland annat skar hon upp ett bakben på något vasst i skogen. Har därmed fått stå vissa tider men annars presterar hon bra. Skjutit en hel del älg för henne och att det är en riktig ståndhund råder ingen tvekan om, husse är den som skjuter klart mest för henne ;)
Startat på två jaktprov vilket resulterat i två förstapris, 79,5 och 84,5 poäng har det blivit. Även ett par utställningar har hunnits med och även där har hon levererat. Excellent CK, Cert, Bästa tik och BIM vid Västsvenskas utställning i Timmele. Helgen efter var det dags för Moheda, Excellent CK, R-Cert och näst bästa tik i jaktklass. Blir ytterligare någon utställning under våren och återkommer med mer om detta.

Lovis (Ängsblommans First Easter Flower)
Lovis håller på att utvecklas till en riktigt härlig hund. Alltid glad och positiv och gillar verkligen alla människor. Vi har börjat köra en del viltspår med henne och det kan nog utvecklas till en bra spårhund. Hon älskar att gräva djupa hål i trädgården samt bada gyttjebad. Hon har också blivit en riktigt bra kompis till Lunnsa och inte helt ovanligt går de båda under namnen Knoll & Tott eller möjligen ”småtrollen”
Kommer att bli några utställningar med henne under våren samt mer spårträning. Vi börjar också så smått planera för en eventuell valpkull på henne framöver.

Lunnsa (Sörombäckens Lunnsa)
Ett nytillskott i flocken har det blivit under året. I mitten av sommaren var vi upp i Dalarna hos familjen Jansson och hämtade detta härliga yrväder. Igår, den 24:e, blev hon nio månader så någon jakt har det inte varit tal om ännu. Spårat en del och hon har även varit med och luggat några älgar som trillat för de andra hundarna. En sak är säker, hon gillar älgar :D
Av de andra hundarna tror jag hon anses vara en terrorist, åtminstone vissa tider. En oerhört glad och social valp. Ska verkligen bli kul att lösa kopplet på henne framåt hösten. Tror väldigt mycket på kombinationen hon är från så nu är det nog mest upp till husse :)

Fem dagar återstår av säsongen men blötsnö som nu frusit till skare innebär nog att det är slut. Nu blir det lite lugn framöver men snart drar vi igång träningen igen för till hösten ska vi vara laddade till max. Det är ju dessutom bara dryga 100 dagar tills det vänder mot höst igen och om sex månader så jagar vi på nytt :)