Bra start

Inser att tiden aldrig räcker till när säsongen är igång. Har man en sida på nätet bör den också uppdateras. Ska göra ett försök att skärpa till det.

Som vanligt så började årets älgjakt med en resa norrut. Fina dagar som förgylls med jakt och trevligt sällskap. Tvingas samtidigt konstatera att bra hundar håller inte i en evighet. Det börjar märkas nu att Milo närmar sig tvåsiffrigt i ålder. Han har varit och är en fantastisk jakthund men vid årets jaktstart kunde man ana att det där sista klippet börjar försvinna. Han hittar älgarna men farten i förföljandet är inte längre detsamma, inte heller förmågan att få stopp på bångstyriga älgar. Nu ska man väl inte måla allt svart för det, det lär nog falla både en och två älgar för honom detta år också. Skulle bli förvånad om antalet fällda älgar för honom under åren inte har passerat 70 när denna säsong är tillända. Förhoppningsvis blir det också många jägare som får njuta av hans härliga jämthundskall även denna höst.

Staffan fällde, på gångstånd, årets första älg för Milo

Kul var det också att första älgen för Enja gick i backen. Nu var det inte som löshund utan som bandhund. Ett mindre område som ej lämpar sig för löshundsjakt skulle jagas och jag tog med Enja så hon skulle få rasta sig. Ganska snart upptäcket jag att hon började vinda och sedan spåra i ett färskt älgspår. Lät henne hållas och efter en del snurrande i en plantering small ett skott ute på hygget strax intill. Två djur kom ut ur såten och den ena blev kvar på hygget. Kul att se hur ivrig en valp/unghund blir då vittringen är färsk och älgen är strax framför.

Enja med sin första älg

Den som annars levererat bäst i skogen är Birka. Det märks att hon nu börjar närma sig toppen. Fyra år och vältränad så händer det saker i skogen. Första släpp på måndag morgon så tog det mindre än tio minuter innan det var upptag. Stånd och gångstånd blandades och tyvärr gick det ur marken. Grannlaget var dock inte ledsna för det. En passkytt fick på ett skott på tjuren hon skällde men det tog inte helt perfekt. Men till slut efter en hel del skällning låg 10-taggaren i backen.
Hon har sedan fortsatt under hela septemberjakten att visa vad hon går för. I mitten av septemberjakten var det riktigt flyt och på fyra släpp under fyra dagar föll det fyra älgar för henne. Bara hoppas nu att hon får vara hel och frisk för det lär behövas detta år.

Anders, som faktiskt sköt första älgen för Birka, fick i år fälla en mindre tjur som Birka kom med.

1 tanke kring ”Bra start

  1. Masken

    Den som väntar på trevlig läsning väntar inte för länge. I väntan på detta har man ju kunnat läsa Skogslycka, som också är helt underbar läsning. :)

Kommentarer är stängda.