Undrar om dymmeln kröp in i veden?

Det borde varit avklarat för några veckor sedan men mycket snö kombinerat med en hel del ”det gör jag sen” blev vedkapningen inte av förrän nu i veckan. Får bara hoppas att inte dymmeln kröp i veden :-)

Veden ska kapas och klyvas tidigt, helst innan påsk och definitivt innan dymmeldagen (onsdagen före påsk) För om den inte är klar innan dess så säger den gamla bondepraktikan att dymmeln kryper in i veden och sedan torkar den aldrig utan kommer bara att pyra och ryka utan att ge någon ordentligt värme.

Det är alltså vad som gäller enligt en gammal skröna och talesätt. Jag kan konstatera att jag inte är speciellt orolig. 80 kubikmeter kapad och klyvd ved kommer nog att värma husen hos både mig och min bror.

Rationell vedhantering. Gäller att vara effektiv om två årsbränsle ska fixas på ett par dagar.

Kap, klyv och transport i ett moment.

80 kubikmeter luftigt under tak. Nästa gång jag plockar med veden är det på vägs in i pannrummet.

1 tanke kring ”Undrar om dymmeln kröp in i veden?

  1. Jan Lundgren

    Hej!
    Det där om dymmeln var nytt för mig, här håller vi fortfarande på med veden men i mindre skala. Har huggit ur diken nere på åkern men lämmnat björkarna, det blir fint med de ljusa björstammarna och så ser man sjön. Nackdelen är nog att räven ej har sitt skydd kvar, på väg fram till åteln men det får man ta. M.V.H. Jan Lundgren

Kommentarer är stängda.