månadsarkiv: december 2013

Skäll min jämthund, skäll!

Då har ännu ett år snart passerat. Tycker tiden går allt fortare och inte helt ovanligt att känslan att man inte får något gjort smyger sig på. Men tar man sig lite tid och stannar upp så inser man ganska snart att det finns en mängd ljusglimtar och en hel massa saker har skett under senaste året. Mycket av det som skrivs här har förstås med jakt och hundar att göra och så blir det även denna gång.

Någon vinter fick vi knappt uppleva i södra Sverige men uppe vid vår stuga var det både snö och kallt vid besöket i februari 2013

Någon vinter fick vi knappt uppleva i södra Sverige men uppe vid vår stuga var det både snö och kallt vid besöket i februari 2013

Det stora jaktliga äventyret under 2013 blev den sedan länge planerade resan till andra sidan klotet. Drygt tre veckor på Nya Zeeland med två riktigt bra kompisar blev till en resa med minnen för livet. Fick prova på att jaga allt från små wallaby till gems, thar och kronhjort. Samtidigt fick vi uppleva ett fantastiskt land med storslagen natur och mycket trevliga människor mötte vi där.

En vildget skjuten under de första dagarna på den oförglömliga resan till Nya Zeeland våren 2013

En vildget skjuten under de första dagarna på den oförglömliga resan till Nya Zeeland våren 2013

Vyer som nästan fick en att dra efter andan. Nya Zeeland är ett resmål som jag önskar att många av mina vänner får uppleva, oavsett om det är för jakten eller mer som vanlig turist.

Vyer som nästan fick en att dra efter andan. Nya Zeeland är ett resmål som jag önskar att många av mina vänner får uppleva, oavsett om det är för jakten eller mer som vanlig turist.

Borta bra, men hemma bäst är ett uttryck som man ofta använder. Nu är vi så lyckligt lottade att vi faktiskt har två ställen som känns som hemma. Naturligtvis där vi bor men också stugan i Västerbotten har redan blivit en kär plats som känns som hemma. Två veckor där i somras fylldes med vandringar, vila och bara vara. Att det sedan var lite av rekordår när det gäller hjortron förgyllde ju förstås tillvaron. Känns riktigt fint då man nu i vintermörkret öppnar en burk med den härligt goda sylten och njuter av den på morgongröten.

Aldrig förr har varken jag eller Carina sett något liknande, myrarna fullständigt lyste gula tack vara alla hjortron

Aldrig förr har varken jag eller Carina sett något liknande, myrarna fullständigt lyste gula tack vara alla hjortron

Det gick snabbt att fylla några hinkar

Det gick snabbt att fylla några hinkar

En tur upp mot marsfjället hör liksom till och vi hade en riktigt fin dag, även om regnet såg ut att första den till en början.

En tur upp mot marsfjället hör liksom till och vi hade en riktigt fin dag, även om regnet såg ut att förstöra den till en början.

Höst är jakt, jakt, jakt och sedan lite mer jakt. En del av dessa jaktdagar sker med kameran och pennan. Har blivit en hel del reportagejobb under hösten. Vid den egna jakten har jag haft en otroligt fin säsong och Birka som nu är drygt fem år är verkligen på topp. Presterar i stort sett varje gång hon får komma lös. Finns det en älg så hittar hon den. Har väl blivit lite tjurigare att kalla in då det är ”fel” älg men det får man väl ta. Har själv haft förmånen att få fälla flera älgar för henne under hösten på riktigt bra jobb med mycket skällning. Höjdpunkten blev den fina tjur som jag fick skjuta för henne den 27 oktober.

Jakten ger så mycket mer. Med en sådan här vy en morgon i september är det lätt att bara njuta.

Jakten ger så mycket mer. Med en sådan här vy en morgon i september är det lätt att bara njuta.

Under en jakt med jaktlaget här hemma i byn tog hon upp och skällde fast stånd. Jag var inne och såg älgen men inget läge samtidigt som antalet taggar skulle räknas. Råkade då stöta men efter en knapp kilometer förflyttning stod det fast igen. Nu visste jag vad det var hon skällde på så det var synnerligen spännande att smyga på. Lyckades komma riktigt nära och Birka jobbade suveränt med älgen som föll på platsen där den stod. En fin 12-taggad tjur, skjuten för ett väldigt fint jobb av Birka och att det då var hennes 50:e älg satte pricken över i:et.

En nöjd Birka vid sin 50:e älg och bakom kameran och mycket stolt och glad husse

En nöjd Birka vid sin 50:e älg och bakom kameran en mycket stolt och glad husse

Mycket annat har också hänt, både sorgligt och roligt. En av de mer tunga händelserna inträffade den 12 maj. Under en resa norrut fick jag beskedet att svärfar gått bort och det smärtade något oerhört men samtidigt så vet man att det är en del av livet. Desto viktigare då att kunna glädjas åt minnena och vara tacksam för att man fick lära känna honom.

På den roliga sidan blev det i slutet av året då vi öppnade vår butik, Allmogejakt. För er som hängt med ett tag så vet ni att vi haft en webbutik med mestadels jaktrelaterade prylar. I mitten av december tog vi alltså steget att öppna en fysisk butik. Mer om detta kommer i något framtida inlägg, till dess så får ni gärna kika in på www.allmogejakt.se eller ännu hellre, besök oss i butiken i Myresjö.

Enja avslutade 2013 med ett ståndskall på älg som tyvärr gled över gränsen till grannmarken.  Härligt att avsluta 2013, på nyårsafton, med ståndskall och förhoppningsvis inleder vi 2014 på samma fina sätt. I morgon, på årets första dag blir det jakt med minst två jämtar.

Enja avslutade 2013 med ett ståndskall på älg som tyvärr gled över gränsen till grannmarken innan det blev läge att skjuta.
Dock härligt att avsluta 2013, på nyårsafton, med ståndskall och förhoppningsvis inleder vi 2014 på samma fina sätt. I morgon, på årets första dag, blir det jakt med minst två jämtar.

För ett år sedan avslutade jag mitt blogginlägg med en strof ur ett känt verk. Det gör jag igen men nu lite modifierat. Är man lagom hundtokig och där jakt och hundar tillhör livsstilen blir det så här ibland.

Skäll min jämthund, skäll!
Skäll ut det gamla, skäll in det nya, på årets första skälvande dag…..

….och med så vill jag och min familj önska er alla ett riktigt Gott Nytt År

 

Ungern, fantastisk jaktland

Inte speciellt ofta det händer att jag är utomlands på någon jakt men i början av december blev det en tur till Ungern.

Nu var det inte bara för egen jakt jag var där. Huvudsyftet med resan var att göra reportage och det kan ni läsa om framåt våren i Jaktjournalen.

Resan dit kunde varit bekvämare, den annalkande stormen i början av december märktes tydligt och det var riktigt skönt att få fat mark under fötterna när jag klev ur planet på flygplatsen utanför Budapest.

Blev sedan mycket fotograferande under ett par dagar. Drevjakt på vildsvin i Ungern med väldigt duktiga arrangörer var en ny upplevelse och efter två dagar kunde man enkelt konstatera att arrangerar jakt det kunde dom.

Otroligt gott om vilt och på pass kunde man se vildsvin i mängd, likaså var det gott om kronhjort. Området där jag var förvaltade också fina stammar med mufflon vilka syntes även under drevjakten.

Ungern är ju annars kända för sina fina dovhjortar men i just detta området var de inte så talrika, däremot syntes en hel del rådjur.

För egen del blev det lite tid för jakt och då i form av smygjakt med guide. Trevligt och riktigt spännande. Guiden som jag jagade med var väldigt duktigt och även om våra språkkunskaperna skiljde en hel de. Han pratade enbart ungerska samt några få ord tyska, för min del stannar språkkunskaperna vid svenska och engelska. Lite missförstånd blev det men trevlig hade vi.

Det var troligen inte sista gången jag var till Ungern för att jaga. Trevligt land och professionella arrangörer med priser som är någorlunda vettiga. Dessutom lätt och smidigt att ta sig dit. Knappt två timmar flyg från Arlanda och sedan dryga timmen med bil så var man framme på jaktmarken utanför samhället Veszprém.

En kronhind som föll i, för området typisk terräng.

En kronhind som föll i, för området typisk terräng.

ungern1

Norma Kalahari i 30-06 fungerade bra.