månadsarkiv: maj 2010

Kullbror till Birka färdig dubbelchampion

Fick ett riktigt roligt samtal idag. Lage, som är uppfödare till Birka, ringde och berättade att kullbrodern till Birka, Fällestrands Bonzo, fick sitt sista cert vid utställning i Östersund som var i helgen. Bonzo är därmed klar dubbelchampion :-)

Bonzo har under hösten gått fyra jaktprov, tre ettor och en nolla. Utställningschampionatet har ordnats med tre raka cert.

Stort grattis till SE JCH SE UCH Fällestrands Bonzo S31439/2008A och ägare Jan Lundgren från Helgum.

SE JCH SE UCH Fällestrands Bonzo. Foto Västernorrlands Älghundklubb

Tänk vad man hinner med!

Vad mycket en dag egentligen innehåller om man tar sig en stund och tänker efter. Eller så var denna dag bara lite extrem! Från att ha varit frustrerad och irriterad en stund på förmiddagen tills nu då man känner sig riktigt glad och snart blir det ännu bättre.

En snabb runda till en kund på morgonen, sedan iväg till Jimmys skola för ett möte där. Nästa anhalt hos revisorna för genomgång av deklaration och bokslut och sedan tillbaka hos morgonens kund strax för 11-kaffet.

Tokerierna började dock redan innan jag var tillbaka hos kunde då jag fick ett telesamtal med klagomål på att man inte fick någon e-post. Ja, ja det är väl något användarfel var ju förstås första tanken men tänk vad fel man kan ha!Började felsöka och efter ett tag upptäckte jag några konstiga rader i en loggfil och sedan stod det snart klart vad som hade hänt. Lyckades i alla fall få igång allt lagom till fyra.

Fixade lite inköp av hundfoder på vägen hem. Precis innan jag svänger upp mot huset får jag syn på en råget som står på en betesvall och äter av det späda gräset, konstaterar att hon är ganska rund och troligen kommer att föda en eller ett par kid inom ett par veckor. Hinner sedan inte mycket mer än att komma innanför dörren, prata lite med Jimmy och ta en macka sedan ringer det på dörren.
– Det står en bil nere vid vägen och han har kört på ett rådjur, meddelar en lite uppjagad person.
Typiskt hinner jag tänka innan jag tar med mig studsaren och ger mig ner till vägen. Turligt nog så verkade det som om det gått bra för både bil, förare och rådjur. Dock vet man ju aldrig så för säkerhets skull blir det till att dra igång ett eftersök.
Sitter i telefonkö för att komma fram till polisen i drygt en kvart! Ringer sen till Olle som kommer med sin tax och spårsele. Blir en runda som taxen spårar utan problem och trots idogt letande kan vi inte finna några tecken på skada på rådjuret utan avslutar till slut spårningen.

Efter en hetsig dag är det skönt att ge sig ut och svettas lite :-) Kände också att det var dags att börja på träningen med hundarna lite mer på allvar samtidigt som jag ville testa om knäet håller för lite löpning.
En nyinköpt dragsele skulle nu testas och otroligt vad nöjd jag blev med resultatet. Birka fick bli försökskanin för husses projekt. Sele är anpassad för draghundar och genom att belasta lite lagom räknar jag med att träningen ska ge ännu bättre resultat och den första utvärderingen lovar mycket gott.
Ett rejält knäskydd på mitt skadade knä och sedan på med joggingskorna. Birka verkade lite konfunderad över att behöva släpa på en planka men vande sig snabbt. Kommer nog att byta ut plankan mot ett gammalt bilddäck istället.
Fyra kilometer fick det bli som en mjukstart och glädjande så höll knäet riktigt bra. Inte så att jag kommer att ge mig på något maraton men äntligen kan man ge sig ut och ”plåga” sig med lite härlig mjölksyraträning i någon brant backe, kan va skönt att ha några mil i benen när hösten kommer och man ska genskjuta det där gångståndet på storoxen ;-)

Som sagt, man hinner med mycket vissa dagar, jobba, skolan, revisorn, eftersök, träning….. pust man blir ju trött :-) men nu blir det snart bättre för bastun är varm och ölen är kyld :-)

Debut för Birka med dragselen och lite extra belastning

Birka var lite konfunderad först men fann sig snabbt tillrätta.

Selen är framtagen för draghundar och sitter perfekt på hunden och fördelar draget så att det blir en jämn belastning på kroppen

Fyra kilometer senare så är det skönt att sträcka ut i gräset en stund.

Kompisens tillökning

Var förbi hos kompisen Oskar och hans sambo Johanna och kollad in tillökningen och kan konstatera att äntligen har det hänt, en ”riktig” hund i huset :-) Är ju inte utan att man själv längtar efter en valp igen, för vad kan vara mer charmigt än en jämthundsvalp på nio veckor.

och vad är du för en filur?

bästa att undersöka på lite närmare håll

vad gör du där nere?

nu hoppar jag på dig!

full fart !!!!

vänta lite, ska bara kolla en grej här borta

väldigt goda stövlar matte har, undrar hur länge man kan hålla på innan hon blir förbannad?

skönt att ligga i husses knä

men man blir lätt lite trött när man bara är nio veckor

Blommande körsbärsträd

Finns nog inget som så tydligt talar om att sommaren har börjat som just ett körsbärsträd i full blom.

Arbetet vid skrivbordet blev tröttsamt i längden och en paus mitt på dagen var välbehövlig. Carina har en favoritplats mellan byarna där körsbärsträden växer vilt, dit jag tog mig med kameran i sällskap.

I en svunnen tid har där funnits både hus, ladugård och betande djur. Numera håller naturen på att ta tillbaka det den en gång lånade ut. Stenmurar ramar in de åkrar som fortfarande brukas men de gamla betesvallar blir allt mindre då skogen smyger sig närmare och närmare för varje år.

Även jag upptäckte att det vid denna tiden är otroligt vackert att stanna till vid de ståtliga körsbärsträden som numera växer vilt. Bara stanna upp en stund och njuta. Dofterna, den skira grönskan och sången av fåglar som kvittrar och ljudet av alla insekter som jobbar flitigt under den korta tid som körsbärsträdet står i blom.

Sommarväder, sol, regn och åska

Idag har det varit första sommardagen, +24 grader och solsken och tryckande värme. De som känner mig vet att jag inte trivs speciellt bra i värme överhuvudtaget men så här innan midsommar och utan allt för mycket tryckande värme går det ju att stå ut.
Helt enligt mallen så blev det också mulet, regn och åska på eftermiddagen, med andra ord, en väldigt typisk sommardag. Bör väl tilläggas att det åskvädret var lite utöver det vanliga, sällan man får uppleva konstant åska av varierande styrka under fyra timmar, och då åskar det fortfarande!!!

Har jobbat hemifrån idag och det har helt klart sina fördelar. När bildskärmen och skrivbordet blir allt för jobbigt är det bara att fylla perkulatorn, brygga ett par koppar kaffe, öppna dörren och gå ut och sätta sig och njuta en stund. Hundarna trivs också bra när husse är hemma. Är väl ett ganska behagligt hundliv att få gå ut och in som man vill, ligga i trädgården och sola sig för att sedan busa en stund eller kolla in allt som finns att undersöka i en stor trädgård. För mig blir det dock att arbeta lite längre ikväll eftersom pauserna blev lite för många under dagen.

Är riktigt kul att bara sitta och titta på hur hundar fungerar tillsammans. Små signaler dem emellan som knappt är märkbara för det mänskliga ögat. Önskar många gånger att man kunde ”tala” deras språk, tänk så mycket enklare det vore då.

Snart dags att ta tag i mellansäsongsträningen på lite mer allvar. Cykelrundorna får snart bli lite tätare och löprundorna i skogen känns allt mer lockande. Det är ju faktiskt inte så olidligt långt kvar tills säsongen börjar igen, åtminstone inte om man ser på saken med lite positiva ögon :-)

Skickar med några bilder från dagens hundaktiviteter i trädgården.

Då var det dags

Japp, då var det dags att göra den nya sidan lite mer offentlig. Hemsidan för Moharens kennel är nu till stora delar klar och nu är det bara upp till ägaren att se till att den hålls uppdaterad :-)

Mestadels kommer bloggen att handla om hundarna, jakten och sådan som berör dessa ämnen men ibland kan det nog dyka upp ett och annat inlägg som ”faller lite utanför ramen”

Fortfarande fattas en del information om hundarna men den kommer att kompletteras allt eftersom. Även fotogalleriet kommer förstås att fyllas på med lite mer bilder från jakt och natur.

Jag hoppas ni finner det värt stunden att besöka sidan och skriv gärna någon kommentar.

Längtan till fjället

Trots att man egentligen har levt sitt liv mestadels i Småland så har jag ändå utvecklat en kärlek till fjället och framförallt då på sommar och höst.

Bilden ovan är från en semester i den Norska fjällvärlden sommaren 2008. Matpaus med utsikt som ingen restaurang kan mäta sig med :-)

Längtar tillbaka till denna miljö och förhoppningsvis blir det tid till en tripp även denna sommaren, dock inte till Norge utan det är Sveriges fjäll som gäller.

Vildsvin och göken

Varit och kollat till vildsvinsåteln under dagen. Ingen riktigt bra aktivitet, vildsvinen är där varannan eller var tredje natt just nu. Har en grupp på cirka fem jämnstora som kommer. Tyvärr så har de dessutom ovanan att gå komma mellan 01:30 och 04:00 och då sover jag väldigt bra ;-)

Nu har de i alla fall ny tjära att smeta in sig i och några hekto gula ärtor får de också varje natt. Får se hur hur jag gör, kanske tar mig upp en natt och gör ett försök. Vore ju inte fel med lite vildsvinkött så här när den rätta grillsäsongen närmar sig.

När jag var och fixade med åteln hörde jag faktiskt göken. Blir nog sommar i år också.

Fem så gott som jämnstora vildsvin besöker åteln med jämna mellanrum, men jag skulle uppskatta om de kunde komma lite tidigare på kvällen!

Bäverjakt

Bäverjakt hör våren till och återigen hade jag möjlighet att få uppleva några fantastiska dagar i västerbotten och västernorrland. Tack till Micke och Robert för trevligt sällskap och tack till Lage och Bengt för jakten.

Första bävern 2010

Första stegen mot Moharens blogg och fotosida

Då var det dags, de första stapplande stegen mot en blogg och fotosida för Moharen är nu tagna. Hittills så är det Arvid Åström (IWP) som skött det mesta kring sajterna men jag tyckte nu att det var dags för mig att komma fram från teknikens kulisser och även sätta mig in i hur layouten sköts.

Vad som kommer på sidan får vi se framöver men som vanligt är ambitionerna höga i början så därför håller jag dom för mig själv så länge :-)