månadsarkiv: mars 2011

Kolbullelunch i vårsolen

Det gäller ju att passa på att njuta när vårsolen börjar värma. Idag bjöd vi min bror med familj på lunch där det serverades kolbullar direkt ur den stora stekpannan. Visst, ska det vara äkta kolbulle ska den gräddas i gjutjärnpanna över öppen eld men det var ingen som klagade på varken smak eller utseende :-)

Sofia, Evelina och Julia åt med god aptit, speciellt Evelina gillade lunchen och bad om påfyllning fyra gånger

Jimmy njöt av både mat och sällskapet vid lunchen ute i det fria

Även Joel stoppade i sig en del, dock utan lingonsylt!

Evelina tycktes kunna äta hur mycket som helst och var snabbt framme för att fylla på tallriken

Söker man på kolbulle på Internet så får man en mängd träffar och recepten varierar en del. För den som inte provat så har ni ett grundrecept här. Det går bra att göra enbart på vetemjöl och vill man lyxa till det ytterligare så tillsätter man något ägg.

Ska serveras med lingonsylt och smakar förträffligt gott att avnjuta utomhus.

Ingredienser:
7,5 dl vatten
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
0,5 dl rågmjöl
0,5 dl grahamsmjöl
rimmat sidfläsk eller bacon
Till stekningen ska det helst vara ister men funkar även med smör/margarin

Blanda mjöl salt och vatten. Bryn fläsk i stekpannan. Tillsätt smet och stek kolbullen långsamt. Kolbullen ska vara väl stekt, på båda sidor, gärna lite knaprig. Servera med lingonsylt och passande dryck.

Våren kommer….tror jag

Den senaste tiden har det känts som om våren varit på gång. Dagarna har blivit rejält längre och så fort solen tittar fram så känns det verkligen hur den värmer och snön smälter. Visserligen kom det ett bakslag idag med 15 cm nysnö. Litar dock på väderlekstjänsterna som lovar sol och temperaturer upp mot 10 grader redan i mitten av kommande vecka.

Birka verka vara tillbaka i sitt vanliga jag och härjar och terrorisera på ett roligt sätt (tycker husse i alla fall :-)  ) Fick för några dagar sedan ett mycket tråkigt meddelande från en kompis som mist en av sina hundar. Vi hade ju trots allt tur, även om det gick åt fanders med valpkullen, så har vi ju Birka kvar. Man får dock en påminnelse om hur snabbt det kan gå att bli av med en hund som betyder väldigt mycket.

Hundarna trivs att rusa runt i trädgården. Carina har passat på att använda kameran och här kommer några bilder från både före och efter dagens snöfall. När snön börjar gå bort kommer man lätt att tänka på den gammal klassiska strofen, Det som göms i snö, kommer fram i tö.

Trädgårdsbordet har Selma och Birka gjort om till en lekplats

Snösmältningen är på gång men man undrar återigen om Ölandstoken, som gömmer sig under snön, ska repa sig efter den tuffa vintern.

Hoppsan, "glömde" visst att plocka in torkvindan i höstas innan snön kom :-)

Tyvärr har det gamla äppelträden tagit lite stryk i vinter. Får hoppas det repar sig på bästa sätt eftersom Jimmy på sommaren har sin favoritplats i skuggan under trädet.

Mitt på trädgårdsbordet är en bra utkiksplats :-)

Hundsim i snön

Bara att fram med sopborsten så kanske man hinner med en sväng till denna vinter.

Birka med husse på hundfilten i köket