månadsarkiv: maj 2011

Undrar om dymmeln kröp in i veden?

Det borde varit avklarat för några veckor sedan men mycket snö kombinerat med en hel del ”det gör jag sen” blev vedkapningen inte av förrän nu i veckan. Får bara hoppas att inte dymmeln kröp i veden :-)

Veden ska kapas och klyvas tidigt, helst innan påsk och definitivt innan dymmeldagen (onsdagen före påsk) För om den inte är klar innan dess så säger den gamla bondepraktikan att dymmeln kryper in i veden och sedan torkar den aldrig utan kommer bara att pyra och ryka utan att ge någon ordentligt värme.

Det är alltså vad som gäller enligt en gammal skröna och talesätt. Jag kan konstatera att jag inte är speciellt orolig. 80 kubikmeter kapad och klyvd ved kommer nog att värma husen hos både mig och min bror.

Rationell vedhantering. Gäller att vara effektiv om två årsbränsle ska fixas på ett par dagar.

Kap, klyv och transport i ett moment.

80 kubikmeter luftigt under tak. Nästa gång jag plockar med veden är det på vägs in i pannrummet.

En var plus en bonus för David

Det blev några härliga jakttillfällen uppe i norr på bäverjakten. Konstaterar återigen att just bäverjakten känns mer som en naturupplevelse. Visst är det så att det ska skjutas om man ska få rätta känslan av en bra jakt. Samtidigt är det så speciellt med denna vårjakt och särskilt när vädret är bra.

Mycket bäver sig vi också, men i år något skyggare än förra året. Undrar om fjolårets skjutresultat påverkade deras skygghet :-)

Hur som så blev det i alla fall en var och ytterligare någon skrämdes också. På vägen hem gjordes ett trevligt stopp hos Öberg. David tackade för gästfriheten och sköt sitt livs andra bäver. Även Carl gjorde ett försök men lite ska ju lämnas till aveln också. För egen del blev det endast ett kort pass vid bäverbäcken, sedan lockade TV-soffan och hockey-VM. En final som Finland vann och sedermera firade på sitt egna lilla vis vilket förstås uppmärksammades i media.

Trevligt också med alla stopp hos goda vänner för en kopp kaffe och mycket roligt hundprat. Snart är nog även stövarjägaren David omvänd till en sann Jämthundsvän!

En avkopplande jakt när man tyst och stilla glider fram i kanot.

Vattnet som en spegel avslöjar bävern på långt håll. David nyttjade kikaren och det lönade sig.

Några spännande minuter innan skottläget kom och David kunde bärga sitt livs första bäver.

Även Karl gjorde bäverdebut på denna resa.

Alla fick vi lufta bössan och för egen del blev det en bäver i lagom storlek som gav ett fint skinn.

Ett lite annorlunda montage. Det finns ju många sätt att ta tillvara på en bäver. Detta montage fick jag hjälp av konservator Johan Eriksson att göra för ett par år sedan. Tyckter det blev väldigt smakfullt och det pryder nu väggen.

Att koka rent en bäverskalle och sätta i bokhyllan hör ju liksom till. Vill man variera sin trofésamling så kan detta vara ett alternativ. De kraftfulla tänderna monterade på sköld liknande ett montage av vildsvinsbetar.

Välkommet avbrott

Denna vår har verkligen inte varit något undantag utan som alltid vid denna period så har tiden svårt att räcka till.

Arbete, nya kunder, årsmöten, bredbandsprojekt med mera har sett till att begränsa sömnen. Inte så att jag är missnöjd, gillar att ha fullt upp och nya utmaningar är alltid stimulerande och då blir ett avbrott i vardagen extra uppskattat.

Ett sådant avbrott blir det i helgen när det är dags för årets bäverjakt, i år tillsammans med David och Karl som båda gör bäverpremiär.
Kameran är med så arbetsfritt blir det inte men annorlunda jobbdagar och som sagt, ett trevligt avbrott som dessutom kommer att upplevas i en fantastisk natur.

Kan inte låta bli att fascineras över vilket härligt land vi lever i. Klockan 03:45 i morse åkte jag från ett ganska sommaraktigt Småland där körsbärsträd och häggen stod i full blom. Några timmar senare och 100 mil norrut möts man av tidig vår, björkar med ännu ganska små blad och gräs som just börjat grönska och snöfläckar på något skuggigt ställe.

Tänk vad härligt med dessa variationer och ikväll blir det jakt igen.

20110513-143410.jpg
Årets första jordgubbstårta avnjöts i onsdags.

Mässa och köplust

Blev ett trevligt avbrott idag när outdoormässan på Getout i Bodafors öppnade. Carina och jag tog en sväng dit. Mässan håller öppet fram till söndag em men första dagen verkade vara ett bra val. Taggade försäljare och ännu inte speciellt mycket folk.

Är ju inte helt riskfritt att åka på en mässa av denna typen, åtminstonde inte om man vill komma hem med oförändrad ekonomi. Ofta tycker jag man upptäcker och hittar en mängd prylar som man inte visste om att man behövde.

För egen del så var det framförallt en bra trekkingsko som stod på önskelistan. Jag brukar ha svårt att hitta en sko/känga som passar min fot riktigt bra men några tips om Keen gjorde att förhoppningarna fanns i alla fall. Väl på plats fastnade jag vid hörnet där Bergans höll till. Gillar deras produkter och både jag och Carina har ryggsäckar från just Bergans.

Next stop blev just vid väggen med skor från Keen. Kikade runt lite och fick till slut tag på ett par Targhee II Mid Brindle. Satte foten i första skon och kände direkt att detta var bra. Fick nästan en känsla av att de redan var ingångna.

Provade lite olika storlekar och typer men valet föll till slut på det som var början. Den halvhöga skon kändes som den gav ett bra stöd till mina något mjuka vrister och förhoppningsvis är jag lika nöjd om ett par veckor när jag gått in dom ordentligt också.

Carina skulle inte köpa några skor men efter att ha provat ett par Keen av liknande modell som jag så kunde hon inte låta bli och hon var faktiskt mycket snabbare än jag att bestämma sig.

Blev ett par timmar på mässan och till slut fanns ytterligare en del i kassen. Underställ från Aclima (även detta en norsk produkt) vågar jag verkligen rekommendera. En produkt tillverkad av merinoull som enligt mitt tycke är idealisk för hundförare. Mycket hög fukttransport och även om man går sig varm och lite svett så känner man sig snabbt torr igen. Att det dessutom inte luktar som syntetställen gör hamnar ju också på pluskontot.

Som sagt, mycket prylar finns det………