månadsarkiv: juni 2010

Husses hund

Människans bästa vän, ja så brukar hunden kallas och visst har de en kär plats hos de flesta människor. Med en hund som Birka så behöver man inte fundera så mycket om vem hon tyr sig mest till. Nog för att hon är glad i alla människor men när det väl gäller så är husse på topp.

Kan väl säga som så att Carina var inte på toppenhumör när hon upptäckte Birkas bravader igår. Trodde faktiskt att tiden med söndergnagda skor var över men icke! Mattes gamla skor var tydligen allt för lockande och Birka fixade snabbt en av dom. Däremot när det gäller husses skor så är det något helt annat. Enligt Birka så funkar de bäst som gosedjur och att vila huvudet på medan man väntar på att husse ska komma hem.

Är jag iväg på något utan Birka så tar hon gärna chansen och lägger sig vid ytterdörren och väntar, helst då med någon av mina skor, tofflor eller kängor att vila huvudet på.

Inte kan man väl bli arg på en sådan kärvänlig hussehund, inte ens när hon ätit upp mattes bästa skor :-)

OK, jag vet att det är vågat att skriva detta för har hon aldrig tidigare fixat husses skodon så blir det väl nu ;-)

Nu vänder det….

Den 21 juni var dagen D. Det vill säga dagen då sommarsolståndet infaller och nu blir det alltså bara bättre och bättre dag för dag.

Kan väl för vissa personer låta lite negativt med att det faktiskt är så att det redan vänder mot mörkare tider. Kan väl i så fall trösta er med att det ändrar sig väldigt sakta så här i början men om exakt sex månader är det julafton.

Nu är det ju ändå så att den ljusaste natten i södra Sverige är inte speciellt ljus, åtminstone inte om man jämför med vår norra landsände där det är i stort sett ljust dygnet runt. För den som inte provat på norra Sverige på sommaren så kan jag starkt rekommendera det. Förra sommarens semester förlades till Kittelfjäll med omnejd och vyerna och upplevelserna är härliga minnen, även om en och annan mygga gjorde livet surt.

Klockan är mellan tolv och ett på natten och solen är bara nere under horisonten och vänder. Fotot tagit utmed vägen mellan Vilhelmina och Stalon förra sommaren.

Härliga vyer, Stekenjokk slutet av juni 2009

För att återgå till ämnet, vägen mot höst. För en jägare är det inte svårt att se fram emot det som komma skall. Kyliga nätter, dimma som stiger upp från vattendragen, daggvåta hyggen, visst låter det härligt!

En sån där härlig morgon när man är på vägs ut för att släppa stövaren i det daggvåta gräset och dimman stiger upp från sjöar och vattendrag.

Konstaterat att det nu endast är 36 dagar kvar tills man får börja jaga grävling med ställande hund. Ytterligare 16 dagar så är det premiär för bockjakten och sedan dröjer det bara 5 dagar så är det dags att släppa stövaren. Med den prognosen så är det inte svårt att se ljust på tillvaron.

Vilken jakt man ser fram emot mest brukar variera men denna höst är jag väldigt nyfiken på hur det ska gå med älgjakten och då framförallt hur fortsättningen med Birka ska bli. Hon avslutade ju mycket bra förra året och förhoppningarna är stora. Måndag den 6:e september är det dags, då är det äntligen premiär med gänget i Karsträsk och sedan rullar det på. Alltså bara att börja räkna ner det är ju bara 74 dagar kvar, eller 1776 timmar, eller 106560 minuter……..äntligen har det vänt :-)

Det är detta man drömmer om och ser fram emot. En bra jakt i september med där hundarna fungerar, härliga ståndskall och någon älg i backen emellanåt. Här en bild från sept. 2009 där Milo vilar ut efter ett bra jobb.

Milo vildsvinattackerad

Det blev lite dramatik ikväll. Strax efter 23 ringer telefonen och när jag svarar är det en något uppriven bror i andra änden

– Milo är skadad, det var vildsvin precis utanför trädgården, är det första jag hör.

Milo har alltså hört något och han lämnar i stort sett aldrig trädgården men denna gång blev väl frestelsen för stor. Innan Peter vet ordet av så skriker Milo i ren panik och när Peter springer åt det hållet så hör han hur flera djur drar iväg och samtidigt möter han Milo som tar sig fram på tre ben, ett bakben släpar han!

Efter att första paniken har lagt sig så gör han en grundlig undersökning och turligt nog verkar det som han kommit helskinnad ur vildsvinsattacken. Efter ytterligare en stund så verkar förlamningen släppa så sakteligen och han börjar stödja på det benet också. Blir för Peter att hålla lite extra koll under natten men det verkar som det har gått bra i alla fall även om det såg illa ut till en början.

Milo har aldrig visat något speciellt intresse för vildsvin och nu lär det väl vara ännu mindre intresse. Kan dock erkänna att det är varken jag eller Peter ledsna för.

Var det 99 procent älg som gällde för Milo tidigare så lär det väl vara 100 procent nu.

Viltvård i Österås

Så var det dags för årets viltvårdsdag i Österås och som vanligt så är det riktigt kul att hålla på med lite viltåkrar och annan viltvård. Ska bli extra spännande att se vad som kommer upp ur marken efter vårt arbete. Granberg hade fixat en hel del intressanta viltgrödor och nu är det bara att hoppas på att de tar sig bra.

Vi kollade också till såväl Salix som jordärtskockor som planterades förra året och det syns verkligen hur viltet uppskattar dessa båda. Ska se till att få tag på mer salixsticklingar till nästa år.

Var ganska gott om älgslag, kanske en tillfällighet men på alla nyharvade viltåkrar syntes spår av älg. Saltstenarna är också flitigt använda och med tanke på det tidiga jaktslut (för mycket snö) som blev förra säsongen så borde älgstammen ha ökat. Ser verkligen fram emot att få komma igång med jakten snart igen.

Eftersom "utsädesansvarig" hade dålig koll på klockan ;-) så blev det tid för en hel del snack och vila innan arbetet med viltåkrarna kunde påbörjas

Arbetsfördelning ;-) en sår och fyra diskuterar hur man ska göra :-)

Tävling i att gå med sårör :-)

Såmannen Anders i full färd med att så med harpan

Valpbilder på Birka

Letade här om dagen efter en bild till ett reportage men hittade förstås inte den jag sökte. Däremot fick jag ögonen på ett gäng bilder från det att vi hämtade hem Birka för cirka två år sedan. Har lagt upp lite bilder i galleriet, Fällestrands Birka

birka18

En härlig bild som man blir varm inombords av

Regn, regn, regn….

Regnet det bara öser ner…. så låter den svenska versionen av ”Raindrops keep fallin” som skrevs av Burt Bacharach och Hal David i slutet av 60-talet. Nu är det inte så att jag är något orakel på musik utan helt enkelt bara så att jag hittar informationen :-)

För att återgå till inledningen så är det så vädret är just nu. Är till och med så blött att det inte lockar att sätta sig och vaka vildsvin, speciellt inte när man ska sitta i ett öppet torn. Får nog vackert vänta några dagar. Kunde dock blivit ett vildsvin i dag på morgonen. På vägs till ett jobb så dök det plötsligt upp tre ganska stora vildsvin i vägkanten. De valde snabbt att vika tillbaka in i skogen så denna gång klarade sig både vildsvin och bilen.

För att använda ännu en sliten fras. Efter regn kommer sol… och enligt såväl SMHI som yr.no så är det just vad som är på gång. Ska väl bli lite varmare sommarväder kommande vecka. Kan ju vara trevligt så här när det närmar sig midsommar och de sista dagarna innan det vänder mot höst igen. Vet att jag får på skallen av många när man redan innan midsommar börjar prata om höst men så är ju fakta. Snart, närmare bestämt om 12 dagar, så vänder det och dagarna börjar bli kortare och tiden för att släppa hundarna och jaga kommer allt närmre.

Närmsta tiden är det full fart, skolavslutning, födelsdagskalas och midsommarfirande. Hundhus ska byggas, hus ska målas och gräs ska klippas. Såväl hundar som husse ska tränas men framförallt ska man ta tillvara varje stund och njuta av livet :-)

Sommarhelg

Solen skiner och termometern visar plus 24 grader, fredag eftermiddag och dags för helgledigt. Blir faktiskt första riktiga sommarhelgen och dessutom har jag lyckats utan att boka in en massa måste.

Ska se till att komma igång med hundhusbygget så att det är klart tills jaktsäsongen börjar. Lär väl bli någon bild på bygget framöver.

Förhoppningsvis blir det också lite tid över till skytte. Införskaffade en ny lerduvekastare på jaktmässan på Tullgarn förra helgen. En automatisk variant som drivs med 12-volt batteri. Har hunnit med att prova den och bara att konstatera att skytte är roligt och med denna kastare blev det ännu roligare :-) 150 lerduvor och ett antal askar med ammunition fördelat på två personer försvann i en rasande fart.

Vildsvinskytten från norr

Äntligen lite jakt! för vid denna tiden på året så är man ju ganska svältfödd på jakt så grisvak ett par kvällar var verkligen välkommet.

Har fortfarande ganska dålig aktivitet på åtlen där hemma men hos Oskar var det full fart så i måndags var vi där. Begreppet ”vi” inkluderade denna gång Oskar, mig själv samt Roger från Skellefteå som var nere och hälsade på. Roger var sugen på att få chansen att skjuta ett vildsvin i Sverige, vilket han faktiskt inte gjort tidigare. Nu är det väl ingen stor skillnad att skjuta ett i Tunisien eller Tyskland, där Roger varit tidigare, eller som nu i Sverige. För vildsvinen lär nog vara ganska lika i alla fall.

På plats hos Oskar vid åtta-tiden blev det lite snack innan det var dags att ta sig ut på vakplatserna. Roger fick förstås bästa platsen där Oskar visste att det var hög aktivitet med ett par suggor, flera kultingar och någon fjoling. Strax före tio på kvällen kom ett SMS från Roger, ”Jag har skjutit en”

Det visade sig vara en perfekt matgris, en liten galt som med en levandevikt på 57 kilo. Stöp för en Oryx i kaliber 30-06.

Roger med sitt första vildsvin fällt i Sverige, en "matgris" på knappa 60 kilo levandevikt.

Igår testade vi markerna i Österås. Enligt uppgift har det varit ganska bra aktivitet på vildsvinen i den norra delen av marken men denna kväll lyste de med sin frånvaro. Dock var det en fin afton med bra sträck på morkullorna och mycket fågelsång. Tyvärr har även myggen hittat fram i ganska stor omfattning så nu börjar det h-vetet.

I skrivande stund är Roger och vildsvinet på vägs mot Skellefteå. Det var inte bara själva jakten som lockade Roger. Tillgången till vildsvinkött i Skellefteå är ganska begränsad men tack vare Oskars gästfrihet så är grillköttet för Roger ordnat för en bra stund framöver.