månadsarkiv: januari 2011

Mer meriterat

Tillbaka i vardagen och mycket jobb men dåligt med jakt. Skaren ställer in det mesta men till helgen blir det förhoppningsvis lite lockjakt på räv i alla fall.

Har fått uppdateringar om meriterade kullsyskon med mera. Ytterligare en kullbror till Birka har nu tagit förstapris på jaktprov. Fällestrands Backo tog i november ett förstapris på 76 poäng. Därmed är totalt fem meriterade i kullen. En dubbelchampion, en jaktchampion, två förstapristagare och en med ett andrapris. Nämnas kan också att Birkas mor, Fäbodbergets Exa med god marginal är meriterad för såväl SKK:s bruksavelpris som älghundklubbens avelsdiplom.

Birka kullbror, SE JCH SE UCH Fällestrands Bonzo med en av de älgar som fälldes för honom under hösten 2010. Ägare till Bonzo är Jan Lundgren i Helgum.

Glädjande konstaterar jag också att valet av hane till Birka blir allt mer övertygande. Reces Rio är ju provad i avel med tre olika tikar i 2009/2010 och redan nu har dessa börjat meritera sig på jaktprov. Först ut var en hane som står i Finland. Två starter och två förstapris vid en ålder av drygt nio månader! Först i Sverige blev Sörombäckens Flax som alltså är en avkomma efter Rio. Flax tog en etta på 77 poäng, endast 15 månader och  10 dagar gammal.

Nu håller vi tummarna för att allt går som planerat.

Birka är parad

Då var man tillbaka i Småland efter några dagar upp i Jämtland. Allt gick bra och Birka är nu parad. Bara att hålla tummarna på att även fortsättningen blir som man önskar och att det kommer ett gäng valpar framåt våren.

Förhoppningsvis så ser det ut så här framåt våren. Bilden är tagen när vi var och tittade på kullen som Birka är kommen ur.

Toppjakt och rödingfiske

Det blev några fina dagar uppe i Jämtland i samband med att Birka skulle paras. Perfekt att kombinera med en del jobb, jakt efter toppfågel och lite rödingfiske.

Har väl egentligen ingen större erfarenhet av just toppjakt eftersom tillgången på skogsfågel är starkt begränsad på hemmamarkerna. Lyckades heller inte fälla någon fågel men några fina turer blev det och jag lyckades i alla fall stöta ett par tjädrar :-)

Hade även förmånen att komma med på en fisketur med fint rödingfiske. Jag lyckades faktiskt dra upp första fisken men sedan gick det lite trögare. Dock fanns det andra i sällskapet som hade fiskelyckan med sig och det dröjde inte länge innan de otroligt vackra fiskarna låg uppradade i snön. Generöst av de som var med så fick jag också med med en hel del fisk hem. Ska bli intressant att smaka varmrökt röding framöver.

Då var det dags…

Med allt för lite jakt så har Birka redan börjat löpa, åtminstone ett par veckor tidigare än beräknat. Nu är väl det bara positivt med tanke på väder osv och att de eventuella valparna kommer att födas under en fin tidsperiod.

På måndag bär det iväg norrut för parning med Reces Rio och nu är det bara att hålla tummarna för att parningen går bra och att Birka blir dräktig. Klicka här för att läsa vad jag tidigare skrivit om denna parning.


Reces Rio och Fällestrands Birka

Har dessutom nöjet att kunna komplettera parningsresan med lite jakt. Något som man varit svältfödd på nu en längre tid. Kommer att jaga en del toppfågel och förhoppningsvis blir det vettigt väder som passar för just den jakten. Kommer även att göra att par reportagejobb när man ändå är iväg så nu ser man fram mot en trevlig vecka som äntligen innefattar lite jakt.