månadsarkiv: februari 2012

Träffsäkra ord

Ofta pratar man om att en bild säger mer än tusen ord men ibland har orden en fantastisk kraft att träffa rätt. I samband med några inspirerande dagar på Ågrenska utanför Göteborg gjordes ett besök på Eldorado aktivitetscenter och i entrén där stod ovanstående att läsa. De orden tycker jag säger så mycket och nog är det väl det som gäller. Lev här och nu!!!

Nya valpen är född

Att leta jämthundsvalp denna vår är ett nöje i sig. Sällan har man sett så många kullar med välmeriterade föräldrar så nu är det verkligen köparens marknad. Kan ju utan tvekan säga att det är ur många av kullarna jag väldigt gärna skulle köpt en valp. Men nu är det ju så att jag önskat att få tag på en valp ur en bra tik som parats med Birkas kullbror, Fällestrands Bonzo, och så verkar det nu bli.

Igår fick jag telesamtalet som jag väntade på. Hänsjöns Kiwi parades i december med Bonzo och natten mellan torsdag och fredag så valpade hon. Åtta valpar, fördelade på tre hanar och fem tikar, blev det.

Som en del säkert kommer ihåg så var det med Reces Rio som jag parade Birka. Tyvärr blev det ju inget av den parningen men genom denna valp får jag en hund som på flera sätt följer samma linjer. Nu är den dock förstärkt med ännu en linje med starka nedärvare.

Hänsjöns Kiwi är född våren 2010 och hon fixade sitt Nord JCH redan vid 22 månaders ålder. Hon är kommen ur en kull på åtta valpar där sju är meriterade redan första jaktprovsäsongen. Att Kiwi dessutom är tredje generationen Nord JCH i rakt nedstigande led tyder på bra jakt i generationer tillbaka.

charmig som få, sex veckor gammal jämthundsvalp

Det går mot slutet

Det märks att säsongen varit lång. Ingen snö som ställt till det utan nu har det gått att jaga hela tiden sedan jakten började i september men nu är det snart slut, bara 13 dagar kvar på årets älgjakt.

Idag var jag och Peter ute med både Milo och Birka och nog fanns det älg alltid. Totalt hade vi på ett eller annat sätt kontakt med drygt 15 olika älgar. Vi såg några av dom. Några skällde hundarna på och några spårade vi bara. Tyvärr var det väldigt dåligt med kalv så någon skjutning blev det inte idag. Men en dag i skogen är aldrig en dålig dag!

Nu är det bara att ladda om batterierna i pejlarna och planera för nästa jaktdag.

Någon älg blev det inte idag men skickar med en bild från förra året. Denna bild är tagen sista dagen då det gick att släppa hund på grund av snö, en kalv skjuten för Milo på gångstånd. Då tog säsongen slut redan i november. I år kan vi jaga till sista februari. Härligt det för då blir tiden till nästa säsong så mycket kortare.

Nu jagar Exa varje dag

Ett hundliv är allt för kort, speciellt när det gäller duktiga jakthundar. Att mista en egen hund kan vara oerhört tungt. Likaså känns det tråkigt när man får veta att duktiga hundar som man fått jaga med under flera dagar inte längre kommer att vara med och förgylla dagarna i skogen eller i jaktkojan. Fick idag besked om att Lages härliga tik, Fäbobergets Exa, fått lämna in. Exa som är mor till våran Fällestrands Birka var en fantastisk tik som lämnar många positiva bilder efter sig.

Jaktlig var hon en förmåga med en okuvlig jaktlust och en härlig vilja att älgen skulle ligga ner innan hon var nöjd. Många är de som fått njuta av hennes arbete, framförallt jaktlaget i Rönberget. En bra jakthund meriterar man och för Exas del så ordnande hon sitt championat på 10 dagar när hon tog tre styck förstapris den 6:e, 15:e och 21:a november. Exa var då endast 18 månader gammal.

Exa fick också föra sin gener vidare vilket hon gjorde med bravur. Första kullen född 2004 där Stormyrans Bamse var far blev fyra av elva valpar minst SJ(Lö)CH och åtta styck ur den kullen startades på prov där samtliga tog minst förstapris. Andra kullen, född 2008, blev Renkirannan Petrov far till. Tolv valpar i kullen och hittills är åtta av dom startade på prov. Tre är minst JCH. Fyra har förstapris och en har ett andrapris på meritlistan. Två kullar med totalt 23 valpar där 16 är meriterade eller för den som gillar procent, 70 procent meriterade avkommor. Exas nedärvning har med god marginal meriterat henne för Svenska Kennelklubbens bruksavelpris. Minimikravet är 25 poäng tillgodoräknat på högst 8 avkommor. Exa har 39 poäng av 40 möjliga på dessa 8 avkommor.

Exas avkommor
SJ(Lö)CH SUCH Fällestrands Akke
SJ(Lö)CH Fällestrands Arro
SJ(Lö)CH Fällestrands Ajjo
SJ(Lö)CH Fällestrands Appi
J Fällestrands Ajja (1:a)
J Fällestrands Alke (2×1:a)
J Fällestrands Ami (2×1:a)
J Fällestrands Atos (2×1:a)
Fällestrands Akita
Fällestrands Arra
Fällestrands Atom

SJ(Lö)CH SUCH Fällestrands Bonzo
SJ(Lö)CH Fällestrands Bamse
SJ(Lö)CH Fällestrands Birka
J Fällestrands Backo (1:a)
J Fällestrands Barr (1:a)
J Fällestrands Bira (1:a)
J Fällestrands Bessiy (1:a)
J Fällestrands Boy (2:a)
Fällestrands Biss
Fällestrands Bigg
Fällestrands Boss
Fällestrands Billan