månadsarkiv: maj 2023

Enja Best in Show

Det blev storslam för oss i Torne, Enja kammade hem BIS-1

En makalös avslutning på karriären för Enja

Det blev en helt otrolig dag för oss i Torne vid Sydsvenska Älghundklubbens årliga utställning. Tog mest på skoj med Enja för att visa hur välbyggd hund håller långt upp i åren och det kunde inte slutat bättre.

Enja ställdes i Veteranklass och ganska snabbt insåg jag bra hon faktiskt är, och att domaren blev väldigt tilltalad av framförallt hennes rörelse. Hon var ensam i klassen men tilldelades CK och tävlade vidare i bästa tik.

I klassen där visade hon snabbt att rörelserna är hon svårslagen på. Hon har ett fantastiskt flyt i steg med rejäl steglängd och väldigt vägvinnande rörelser. Detta fällde nog till stor del avgörandet och hon placerade sig först och därmed bästa tik.

Nästa steg blev att tävla om Bäst i Rasen och även här gjorde hon processen kort. Fortsatt härliga rörelser och bra driv så satte hon en väldigt fin jaktklasshane på plats och kammade hem BIR.

Att sedan få kröna detta med en BIS-final där hon står som segrare var en väldigt fin känsla och på något sätt så känns det som hon var värd det. Att vid 11 års ålder med enkelhet kunna visa upp rörelser på ett sätt som hon gör är för mig imponerande.

Men detta var sista gången vi gjorde vänstervarv i ringen, jag och Enja. Men jag summerar en meritrad som gör en stolt alla dar i veckan.

Utställd 13 gånger för 12 olika domare. Genom åren har hon tilldelats 1 BIS, 1 BIR, 3 BIM och CK vid 8 tillfälle.

7 härliga små valpar

Så var det äntligen valpar i huset igen. Den 10:e maj föddes små fina valpar och Lunnsa är som vanligt otroligt duktig att ta hand om sina små

Denna kullen är då efter våran Sörombäckens Lunnsa och Jämtens Gorm JR. Första valpen, en tik på drygt 400 gram kom på eftermiddagen och sedan flöt det på bra och några timmar senare var allt klart. Alltid nervöst tycker jag innan valpningen är över och man vet att allt gått bra. Men så tacksamt att ännu en gång konstatera att Lunnsa skötte detta galant.

Fördelningen blev denna gång fem hanar och två tikar. Inte för att jag förstår hur det går till men detta är ju tredje kullen för Lunnsa och i samtliga har det blivit 2 tikar och resten hanar.

Det märks att efterfrågan på valpar just nu är lite lägre än tidigare. Mycket negativt prat om älgstammen. På vissa områden är den dessutom så hårt nerskjuten att jakten påverkas allvarligt. Dessutom ett snabbt ökande rovdjurstryck tror jag är de stora orsakerna. Med det i bakgrunden är vi otroligt tacksamma att så många visade intresse för denna kullen. Tråkigt att behöva lämna negativt besked till flera otroligt bra valpspekulanter men tyvärr blir det så.
Alla valparna är nu placerade och vi ser fram mot att få lära känna alla nya valpköpare och skapa nya kontakter och vänner.