månadsarkiv: januari 2015

Valpar hos Fällestrands kennel

Nu är det snart sju år sedan vi hämtade vår härliga jämthundstik. Fällestrands Birka tog en speciell plats i våra hjärtan. Bortskämd, envis och ibland lite stökig men otroligt älskad och en härlig jakthund som alltid ger 110 procent, minst! Och när det gäller olaterna får vi nog skylla oss själva :)

Nu är det dags för en ny kull valpar hos Fällestrands kennel och har du funderingar på en jämthund så kan jag varmt rekommendera att du slår en signal till Lage Tjärnström och kollar läget.

lage1

Tiken som Lage sett till att para denna gång Hänsjöns Qvinnie. Som mormor finns stamtiken för Fällestrands kennel, Fäbobergets Exa. Qvinnie är en tik med bra jakt och härlig mentalitet som jag jagat med flera gånger då vi är i samma jaktlag uppe i Västernorrland. Hon är parade med Kougstabackens Hero som ägs av Per Nordwall. En mycket spännande kombination och nedan ser du annonsen som även finns på Jämthundklubbens hemsida.

————————————————————————————————–

u. SE21965/2012 SE J(Lö)CH Hänsjöns Qvinnie Kv 5/8
u. SE23096/2010 Nord J(Lö)CH Hänsjöns Kiwi
e. S31439/2008 SE J(Lö)CH SE UCH Fällestrands Bonzo
e. S26828/2009 SE J(Lö)CH SE UCH Kougstabackens Hero Kv 6/9
u. S25696/2005 SE J(Lö)CH Kougstabackens Bira
e. S48773/2003 SE J(Lö)CH SE UCH Fisktjärnlidens Burre

Simulerad stamtavla

Qvinnie är en tik med bra fart i och har fin förmåga att jobba fast älgarna. Hon är ur en tidig jagande kull där tre av åtta var klara JCH före två års ålder och ytterligare två i kullen meriterade. Qvinnie blev klar JCH på tre ettor, erövrade inom 20 dagar.
Qvinnie är en lätt och mycket hållbar tik. Utställd i jaktklass med VG som resultat.

Hero är en hane med mycket stor jaktlust och bra rovdjursskärpa. Skäller björn samt att det är skjutet björn för Hero på utmärkta ståndskall.
Heros utställningsresultat talar för sig själv, 5 CK på 7 utställningar i jaktklass/championklass varav ett BIR.
Hero är använd i aveln och hade sin första kull 2012 och där är kullvärdet 6/8 varav fyra är minst JCH. På de fem första kullarna är hittills är över 30% av Heros avkommor meriterade. Han är utvärderad och godkänd för fortsatt avel.

Fällestrands kennel, Lage Tjärnström 070-217 77 04
Hanhundsägare Per Nordwall

————————————————————————————————-

Trissvinst

Ja, nog kan man kalla det en riktigt trissvinst. Nyårsafton var jag ute med Enja en runda. Fast stånd på upptagsplatsen och efter en och en halv timme var jag inne på 25 meter och fick läge att skjuta kalven.

Dagen efter, på nyårsdagen var jag ute med Birka. Först ett upptag på vildsvin men sedan gick hon ut en kilometer och där blev det fast. Ko och kalv som jag råkade stöta två gånger innan jag till slut sköt kalven.

Tre dagar senare var det jakt på hemmaplan och Peter släppte Atle. Upptag och fast och eftersom föret var så skrapigt hjälptes vi åt. Till slut efter en förflyttning var det mitt läge att smyga på och det gick bra. Fick skjuta en liten kalv för Atle på fast stånd.

Helt otroligt flyt, tre jaktdagar i rad, tre olika ståndskall, tre fällda kalvar och detta för tre olika hundar, mina egna samt min brors jämte Atle, som för övrigt är en avkomma efter vår gamle Milo. Lär nog dröja innan man får uppleva det igen :)

enja21
Enja med sin kalv, fälld på årets sista dag

birka21
Birka, sin vana trogen, stannade inte vid kalven som sköts på årets första dag

atle21
Även Atle tycket kon var roligare än en död kalv och skällde resten av dagen.

Birka levererar

Hon är det säkra kortet. Vill man vara säker på att det ska bli jakt så är det Birka som kommer lös. Inte alltid i rätt såt, eller ens rätt jaktlag men hon gör då allt som står i hennes makt för att det ska bli skällning. Hon har gjort väldigt fina jobb under hösten men inte samma flyt i år med fällda älgar. Fel djur, fel mark och fel jaktlag men någon då och då har det stämt.

Bland annat så gjorde hon en passkytt lycklig när hon serverade en fin tjur första dagen på älgjakten i södra Sverige. Skällningen som blev på den var inget att skryta över men kul med glada jägare :)

birka

Enjas jakthöst

Ibland har man liksom ingen lust, och det är väl något som drabbat mig under hösten. Det är med hemsidan har hamnat i facket ”det gör jag sedan” och senaste inlägget var inte heller det roligaste. Men nu gör vi ett nytt försök, åtminstone så man blir av med det dåliga samvete :)

IMG_0089_2

Egentligen har väl hösten flutit på ganska bra när det gäller jakten. Enja kommit igång på allvar vilket är väldigt kul. Redan under septemberjakten visade hon hon ville vara med på allvar och presterade fina ståndjobb. Hade också lyckan att få fälla fyra älgar för henne i september, samtliga på fast stånd.

enja23

Märks tydligt att hon mognat och tagit ett par rejäla kliv framåt. och under november och december har hon presterat många fina dagar som hade räckt till förstapris på jaktprov. Bland annat hade jag en riktigt fin jakt med henne i mitten av december då jag fick skjuta en kalv för henne efter dryga fem timmars jobb med ko och kalv. Kul att se hur hundar växer i sin roll när det lyckas hela vägen.

enja13-12

Tyvärr fick vi ett litet avbräck i samband med en jakt under hösten. Enja är måttligt intresserad av vildsvin men kan någon gång emellanåt ge några skall och även förfölja. Vad som hände denna gång vet jag inte men att hon var efter vildsvin både såg och hörde jag. Blev väl lite närkontakt för när hon kom tillbaka var hon sprättad på utsidan av ena låret. Inga stora skador såg det ut som men väl på djursjukhuset visade det sig att det fanns ganska rejäla fickor under skinnet så det blev några stygn, dränage och antibiotika.

enjavildsvin