SE J(Lö)CH NO J(Lö)CH Sörombäckens Lunnsa


SE J(Lö)CH NO J(Lö)CH Sörombäckens Lunnsa

Lunnsa kom till familjen sommaren 2015 och hon är verkligen en härlig familjehund när hon är hemma men en fullständig jaktmaskin i skogen. 

Första gången jag hade kontakt med Sörombäckens kennel var redan 2006 i samband med ett reportage om deras stamtik, Pansatorps Rista. Gillade hundarna och pratade redan då med Peter Jansson om möjligheten att köpa en valp. Av olika anledningar har det dröjt men 2015 passade det bra och vi fick köpa en av de två valparna ur kullen med Sörombäckens Greta och Kougstabackens Loke. I mina ögon en kombination som inte lämnar mycket övrigt att önska. På ena sidan Greta som är Sveriges bästa tik gällande nedärvning och på andra sidan Loke med som har Kougstabackens Isa och Recec Rio bakom sig, två individer som verkligen imponerat på mig.

Lunnsa var tidigt jaktmogen och skällde fulla dagar redan första hösten. Långa förföljande från första älgkontakten men ack så viktigt, klockren återgång när hon släpper och vänder tillbaka. En egenskap som jag anser är A och O för en fungerande jämthund.
Lunnsa har ett medfött bra sök och hon funkar lika bra i södra Sverige som i Norra, dock ska inte såterna vara för små för att passa hennes sökturer som ofta är upp mot 1 km.

Lunnsa meriterades på jaktprov redan första säsongen med ett tredjepris på en krånglig kviga som var mycket svår att få stopp på. Andra säsongen blev inga jaktprov på grund av en tragedi i familjen. 
Hösten 2018, Lunnsa tredje säsong och hon är nu drygt tre år så startar hon på tre jaktprov inom 18 dagar och fixar tre förstapris med fina poäng. 89,5, 88 och 73,5. Sett till hennes egenskapsindex på jaktprov så ligger hon över rasmedel på samtliga egenskaper med utmärkande högt på vissa av dom.

Hösten 2019 var vi över till Norge och startade på 2-dagarsprov. Lunnsa gjorde inte heller denna gång husse besviken. Över 7 timmar skällning båda dagarna och domarna tilldelade henne 83,5 poäng respektive 80,5 poäng. Därmed klar med sitt norska jaktchampionat NO J(Lö)CH

Exteriört är hon väl sammansatt med utmärkta rasdetaljer. Inte extremt tidigt utvecklad med som 3-åring så har hon en både vacker och funktionell exteriör. Hon har CK på utställning i jaktklass.

Lunnsa, 1 år 10 månader
Lunnsa, 1 år 10 månader

Hon växer till sig den lilla damen. Drygt 10 månader på bilden nedan

img_7980.jpg
Vårt nya charmtroll på jämthundsidan, Sörombäckens Lunnsa

2015-07-22 16.08.53

Klicka här för att se stamtavla på hittaälghund