Rätt mat ger resultat

Snackas mycket och ofta om vilken mat som är bäst för hunden. Vissa anser att det har ingen betydelse, hunden jagar lika bra (eller dåligt) i alla fall. För våran del så har vi bestämt att endast det vi tycker är bäst duger åt våra hundar.

Har genom åren laborerat med lika olika foder med olika sammansättningar och energimängd men dagens sammansättningen kom faktiskt till av flera slumpartade orsaker. I samband med att Birka miste sin valpkull några veckor innan de skulle födas för två år sedan blev hon väldigt dåligt med total matvägran som följd. Räddningen blev till slut ett färskfoder. Samtidigt höll jag på med en artikel om just färskfoder och hade alltså några kilo med foder från Nordic Hundfoder hemma i frysen vilket gjorde att det var det som testades först.

Birka repade sig och tack vare research i samband med artikeln kom jag i kontakt med duktigt hundfolk med stora kunskaper om utfodring. Lyssnade en hel del och tog till mig mycket. Detta plus en del andra tips och erfarenheter har resulterat i den meny som vi idag erbjuder våra hundar.

Färskfoder från Nordic Hundfoder: Använder oftast Nordic Bas men kompletterar ibland med torkade burgare när det inte finns möjlighet att hålla fodret fryst.

Torrfoder från Robur. Utmärkt foder med bra råvaror. Kör mestadels med Active & Sensitive. Perfekt foder med hög andel fett vilket ger bra energi för hundarna.

Kompletterar också med NP Vetegroddolja för att stärka immunförsvar samt att det har en väldigt positiv effekt på tassar och päls. Birka och Selma får även PlaqueOff som är ett erkänt bra tillskott för att motverka tandsten hos hund, vilket vi också konstaterat stämmer.

Naturligtvis får de också märgben och tuggben med jämna mellanrum. Både för stimulans av tandkött och som sysselsättning.

Huruvida detta är den perfekta utfodringen låter jag vara osagt. Konstaterar i alla fall att det fungerar helt perfekt på mina hundar. Vågar nog påstå att när jag insåg och fick klart för mig hur stor betydelse hundfoder och dess sammansättning samt de olika substansernas betydelse så har arbetskapaciteten hos mina hundar ökat. Numera är det väldigt sällan jag misstänker att det är fodret som är problemet när inte jakten går som jag vill.

Meny ej jaktsäsong
Morgon: 50 % av dagsenergibehovet genom färskfoder, Nordic Bas, som ”spetsas” med en matsked NP Vetegroddolja
Kväll: 50 % av dagsenergibehovet genom torrfoder, Robur, samt tillsatt PlaqueOff till Birka och Selma

Under jaktsäsong ser det lite annorlunda ut och då är färskfodret det dominerande i utfodringen.

Meny under jaktsäsong
Morgon:
1-3 timmar före jakten utfodring med 25 % av dagsenergibehovet genom färskfoder tillsammans med rikligt med vatten.
Kväll: Tidigast 1 timme efter avslutad jakt utfodring med resterande av dagsbehovet. Fördelningen vid detta mål är 50/50 färskfoder Nordic samt torrfoder Robur. NP vetegrodd olja samt PlaqueOff tillsätts i kvällsmålet.

Vi vet att detta inte är den billigaste varianten av hundfoder men det vi vet är att det fungerar. Och handen på hjärtat, är det värt risken att det blir fel bara för att spara några kronor när vi ändå lägger så mycket tid och pengar på våran hobby med våra kära hundar.

Vill ni prata hundfoder, hör gärna av er. Alltid kul att utbyta erfarenheter och idéer.