Fällbygge och viltvård

Snödjupet ställer till det får både jägare och det vilda. Man ser ganska ofta nu hur svårt framförallt rådjuren har det att komma åt mat. Det vilt som verkar leva livets glada dagar är istället räven. För dom finns mat överallt och tyvärr så verkar de ta ganska hårt på rådjursstammen just nu.

Med lite tur så kanske den ger fångst redan i vinter, om inte så får den vara en resurs i viltvårdsarbetet kommande år.

Stefan och jag har i alla fall gjort ett försök att bedriva lite viltvård i form av att bygga en värmländsk tunnelfälla med målsättning att fånga någon räv. Vet ju att det inte är så enkelt som att bara ställa ut en fälla så är räven fångad. Men med flitig inåtling och lite tur så kanske det kan bli någon i alla fall.

Om inte annat så får det bli ett bra komplement till vakjakten vid åteln och lockjakt med pipa. För varje räv man lyckas ta så minskar ju i alla fall rovdjurstrycket på rådjur och annat småvilt.

Vi byggde fällan hemma i garaget där det var varmt och skönt. Funkade fint att köra ut den med släpkärra.

Stefan har också sedan länge utfodrat rådjur och harar med ensilage. Sedan några veckor har jag också kört ut små högar med ensilage till olika platser. Det funkar bra att ta med ett lass på skotern när man ändå kör upp spår åt det vilda.

Det går ju att förena nytta med nöje, viltutfodring med skoter :-)

1 tanke kring ”Fällbygge och viltvård

Kommentarer är stängda.