Vilken syn!!!

Stora älgtjurar har definitivt inte tillhört vanligheterna i södra Sverige men idag såg jag en vacker syn när jag skulle ut och släppa Birka i hopp om att hitta någon kalv. Ett par hundra meter före jaktkojan i Österås behagade en mindre herrklubb visa upp sig. Tyvärr är bilden av lite taskig kvalité, dels beroende på att jag hade fel kamera i bilen och dessutom gryningsljus. Alla tre är 10 plus och herren i mitten bedömer jag hade 18-20 taggar, riktigt häftigt att få se dom i sällskap. Kan tyckas lite synd att vi inte har någon mer tjur att fälla detta år men desto mer lockande att chansen finns att alla tre är kvar nästa år eftersom alla grannlagen också har skjutit fullt.

Släppte Birka och hon gjorde en mycket fin söktur på drygt 20 minuter, kom sedan förbi mig och fortsatte i ny riktning och bara någon minut efter att hon stack iväg så kom upptaget. Det var lite oroligt i början och efter någon minut såg jag ett mindre hondjur som Birka kom med. Stopp efter 300 meter och sedan fast i en knapp timme men sedan började det flytta på sig. Försökte komma i rätt vind men tyvärr höll det hela tiden undan så jag inte kom runt innan det gick ut ur markerna.

Inne på grannmarken blev det flera stopp som varvades med sakta gångstånd. Till slut lyckades jag komma in på ett par hundra meter och inkallningen fungerade perfekt idag.

Släppte sedan Milo i en annan del av marken. Upptag på drygt 900 meter på andra sökturen. Fast i upptaget men tyvärr så stod det så till att det var omöjligt att komma inom håll. Blev en lätt stöt och efter en bra runda inne på markerna så passerade en åtta-taggad tjur hos en av passkyttarna som konstaterade att det var ett icke skjutbart djur och istället kopplade han Milo.

En mycket fin dag i skogen med timmar av ståndskall och gångstånd. Visst hade man gärna krönt Birkas jobb med ett skott men så blir det ibland. Hon gör hela tiden övertygande jobb i skogen och snart är det dags för ett jaktprov igen.