Prägling på älg

För mig så är jämthunden är älghund och därför är det av största vikt att de första viltkontakterna blir på just älg och i positiv anda. Moharens Elly var i yngsta laget för att träffa på älg i slutet av säsongen. Naturligtvis blev det en hel del spårning men kontakten med levande djur fick vänta.

Elly tyckte det var synnerligen roligt att skälla på älgen i drygt en timme innan husse avbröt.

I slutet av maj blev det istället en tur till Mamima utanför Söderköping. En välordnad anläggning med möjlighet att träna sin hund i olika situationer. Inte så att jag tror man kan träna en älghund att bli en fullfjädrad ståndhund under sådana förutsättningar men för att just prägla under positiva former tror jag det kan vara till nytta.

I södra Sverige är ju risken annars stor att de träffar på vildsvin när man släpper i skogen. Genom att ordna så att de första viltkontakterna istället blir älg så ökar chanserna att man också lyckas få sin jämthund att låta bli vildsvin. Det är inte enkelt med det går :)

Kul också att se hur unghundar reagerar. För Elly var det inga tveksamheter utan det blev skällning tills husse avbröt efter drygt en timme. Jobbade en del med inkallning också under tiden. Men där ser jag att vi har en hel del ogjort ;)

Hur som, en trevlig söndagsutflykt med aktivitet för Elly som somnade gott den kvällen.