Ungern, fantastisk jaktland

Inte speciellt ofta det händer att jag är utomlands på någon jakt men i början av december blev det en tur till Ungern.

Nu var det inte bara för egen jakt jag var där. Huvudsyftet med resan var att göra reportage och det kan ni läsa om framåt våren i Jaktjournalen.

Resan dit kunde varit bekvämare, den annalkande stormen i början av december märktes tydligt och det var riktigt skönt att få fat mark under fötterna när jag klev ur planet på flygplatsen utanför Budapest.

Blev sedan mycket fotograferande under ett par dagar. Drevjakt på vildsvin i Ungern med väldigt duktiga arrangörer var en ny upplevelse och efter två dagar kunde man enkelt konstatera att arrangerar jakt det kunde dom.

Otroligt gott om vilt och på pass kunde man se vildsvin i mängd, likaså var det gott om kronhjort. Området där jag var förvaltade också fina stammar med mufflon vilka syntes även under drevjakten.

Ungern är ju annars kända för sina fina dovhjortar men i just detta området var de inte så talrika, däremot syntes en hel del rådjur.

För egen del blev det lite tid för jakt och då i form av smygjakt med guide. Trevligt och riktigt spännande. Guiden som jag jagade med var väldigt duktigt och även om våra språkkunskaperna skiljde en hel de. Han pratade enbart ungerska samt några få ord tyska, för min del stannar språkkunskaperna vid svenska och engelska. Lite missförstånd blev det men trevlig hade vi.

Det var troligen inte sista gången jag var till Ungern för att jaga. Trevligt land och professionella arrangörer med priser som är någorlunda vettiga. Dessutom lätt och smidigt att ta sig dit. Knappt två timmar flyg från Arlanda och sedan dryga timmen med bil så var man framme på jaktmarken utanför samhället Veszprém.

En kronhind som föll i, för området typisk terräng.

En kronhind som föll i, för området typisk terräng.

ungern1

Norma Kalahari i 30-06 fungerade bra.