Ska jag, ska jag inte?

Då har jag till slut hamnat i dilemmat! Ska jag eller ska jag inte? För tillfället har jag bestämt mig, jag ska inte!

Det gäller huruvida jag ska börja skjuta vildsvin för Birka och om jag helt enkelt ska tillåta att hon jagar dom. Senast nu i helgen så tyckte i alla fall Birka att det var ok.

Ser jag tillbaka så trodde jag ändå till mitten av förra säsongen hade jag hade en grisren hund men så var tydligen inte fallet. Vid en jakt som gästhundförare visade Birka att hon var allt annat än grisren. Upptag och bra jakt på en större galt blev det i tre timmar. Var väl sedan lugnt tills denna höst. Nu har hon vid ett par tillfälle när, hon inte fått tag på älg, hållit på med vildsvin istället. I söndags hade jag lite tid att studera hur hon jobbar och det som gör mig lite villrådig är just att hon gör jobbet på ett, till synes, mycket bra sätt. Lagom avstånd och inga dumheter men jag är ändå villrådig. Det är ju en älghund som jag vill ha men samtidigt blir det väldigt mycket jakt om man även tillåter vildsvin. Det finns många duktiga vildsvinhundar som är specialister, kanske bättre att låta dom sköta det.

Frågan är om hon kommer att prioritera vildsvinen eller fortsätter det vara utfyllnad när hon inte hittar älg? Samtidigt är jag väldigt rädd om henne och jag vet att riskerna för skador ökar betänkligt vid grisjakt jämfört med bara älgjakt. Nu är det så att många, väldigt duktiga hundar, funkar bra på både vildsvin och älg. Birka är dessutom redan färdigmeriterad på älgprov och bra mycket älg har stupat för henne så det kanske inte är så farligt.

Ja ja, vi får väl se. Men tills vidare får det ursprungliga gälla, inga vildsvin för Birka.

Kanske ändrar jag mig till nästa säsong. Kommer Enja igång bra så har jag ju en ren älghund där. För ett är säkert, någon grisjakt med mina jämthundar blir det inte förrän de är färdigmeriterade på älg.

Spännande vilt och roliga att jaga med löshund! Ska jag eller ska jag inte?