Kategoriarkiv: Jakt

Välkommet avbrott

Denna vår har verkligen inte varit något undantag utan som alltid vid denna period så har tiden svårt att räcka till.

Arbete, nya kunder, årsmöten, bredbandsprojekt med mera har sett till att begränsa sömnen. Inte så att jag är missnöjd, gillar att ha fullt upp och nya utmaningar är alltid stimulerande och då blir ett avbrott i vardagen extra uppskattat.

Ett sådant avbrott blir det i helgen när det är dags för årets bäverjakt, i år tillsammans med David och Karl som båda gör bäverpremiär.
Kameran är med så arbetsfritt blir det inte men annorlunda jobbdagar och som sagt, ett trevligt avbrott som dessutom kommer att upplevas i en fantastisk natur.

Kan inte låta bli att fascineras över vilket härligt land vi lever i. Klockan 03:45 i morse åkte jag från ett ganska sommaraktigt Småland där körsbärsträd och häggen stod i full blom. Några timmar senare och 100 mil norrut möts man av tidig vår, björkar med ännu ganska små blad och gräs som just börjat grönska och snöfläckar på något skuggigt ställe.

Tänk vad härligt med dessa variationer och ikväll blir det jakt igen.

20110513-143410.jpg
Årets första jordgubbstårta avnjöts i onsdags.

Fin jaktvecka

Det har varit en fin jaktvecka, och än är den inte slut!
Måndagens blixtvisit i rådjursskogen fortsatte på onsdag med rävjakt med stövare. Väldigt roligt och det var ett mycket bra drev som Kims schillertik presterade. Drygt en timme buktade räven inom hörhåll men sedan gjorde den misstaget att springa i pass hos David.

Dagen efter blev det vildsvinsjakt med ställande hund och det tog inte många minuter innan en av hundarna fick tag på en flock. Ett par grisar sköts och en bra dag i skogen blev det.

I morgon är det final för denna vecka och dags för älgjakt på hemmaplan. Har varit en del observationer på såväl ko med kalvar som ensamma hondjur och även lite större tjurar. Bara att hoppas på bra hundjobb och även någon älg i backen.

Härlig avslutning

Blev en fin avslutning på första älgjaktveckan. Jakt i Österås och trots trötta hundar blev resultatet riktigt bra.

I första såten fick jag skjuta en kalv för Milo på gångstånd. Sedan var det Birkas tur. Efter ett par sökturer blev det upptag på en ensam kalv (det sköts en ko i området tidigare i veckan). Birka gjorde ett mycket bra jobb med den och fick stopp på den flera gånger. Efter cirka en timme fast stånd kunde jag ta mig in på ståndet och skjuta kalven.

Sammanfattningen av första veckan blir mycket bra. Fyra älgar skjutna för Birka och tre för Milo. Flera bra jobb av hundarna och många härliga upplevelser blev det.

En trött Birka med kalven som jag sköt sista jaktdagen under första veckan.

Viltvård i Österås

Så var det dags för årets viltvårdsdag i Österås och som vanligt så är det riktigt kul att hålla på med lite viltåkrar och annan viltvård. Ska bli extra spännande att se vad som kommer upp ur marken efter vårt arbete. Granberg hade fixat en hel del intressanta viltgrödor och nu är det bara att hoppas på att de tar sig bra.

Vi kollade också till såväl Salix som jordärtskockor som planterades förra året och det syns verkligen hur viltet uppskattar dessa båda. Ska se till att få tag på mer salixsticklingar till nästa år.

Var ganska gott om älgslag, kanske en tillfällighet men på alla nyharvade viltåkrar syntes spår av älg. Saltstenarna är också flitigt använda och med tanke på det tidiga jaktslut (för mycket snö) som blev förra säsongen så borde älgstammen ha ökat. Ser verkligen fram emot att få komma igång med jakten snart igen.

Eftersom "utsädesansvarig" hade dålig koll på klockan ;-) så blev det tid för en hel del snack och vila innan arbetet med viltåkrarna kunde påbörjas

Arbetsfördelning ;-) en sår och fyra diskuterar hur man ska göra :-)

Tävling i att gå med sårör :-)

Såmannen Anders i full färd med att så med harpan

Vildsvinskytten från norr

Äntligen lite jakt! för vid denna tiden på året så är man ju ganska svältfödd på jakt så grisvak ett par kvällar var verkligen välkommet.

Har fortfarande ganska dålig aktivitet på åtlen där hemma men hos Oskar var det full fart så i måndags var vi där. Begreppet ”vi” inkluderade denna gång Oskar, mig själv samt Roger från Skellefteå som var nere och hälsade på. Roger var sugen på att få chansen att skjuta ett vildsvin i Sverige, vilket han faktiskt inte gjort tidigare. Nu är det väl ingen stor skillnad att skjuta ett i Tunisien eller Tyskland, där Roger varit tidigare, eller som nu i Sverige. För vildsvinen lär nog vara ganska lika i alla fall.

På plats hos Oskar vid åtta-tiden blev det lite snack innan det var dags att ta sig ut på vakplatserna. Roger fick förstås bästa platsen där Oskar visste att det var hög aktivitet med ett par suggor, flera kultingar och någon fjoling. Strax före tio på kvällen kom ett SMS från Roger, ”Jag har skjutit en”

Det visade sig vara en perfekt matgris, en liten galt som med en levandevikt på 57 kilo. Stöp för en Oryx i kaliber 30-06.

Roger med sitt första vildsvin fällt i Sverige, en "matgris" på knappa 60 kilo levandevikt.

Igår testade vi markerna i Österås. Enligt uppgift har det varit ganska bra aktivitet på vildsvinen i den norra delen av marken men denna kväll lyste de med sin frånvaro. Dock var det en fin afton med bra sträck på morkullorna och mycket fågelsång. Tyvärr har även myggen hittat fram i ganska stor omfattning så nu börjar det h-vetet.

I skrivande stund är Roger och vildsvinet på vägs mot Skellefteå. Det var inte bara själva jakten som lockade Roger. Tillgången till vildsvinkött i Skellefteå är ganska begränsad men tack vare Oskars gästfrihet så är grillköttet för Roger ordnat för en bra stund framöver.

Vildsvin och göken

Varit och kollat till vildsvinsåteln under dagen. Ingen riktigt bra aktivitet, vildsvinen är där varannan eller var tredje natt just nu. Har en grupp på cirka fem jämnstora som kommer. Tyvärr så har de dessutom ovanan att gå komma mellan 01:30 och 04:00 och då sover jag väldigt bra ;-)

Nu har de i alla fall ny tjära att smeta in sig i och några hekto gula ärtor får de också varje natt. Får se hur hur jag gör, kanske tar mig upp en natt och gör ett försök. Vore ju inte fel med lite vildsvinkött så här när den rätta grillsäsongen närmar sig.

När jag var och fixade med åteln hörde jag faktiskt göken. Blir nog sommar i år också.

Fem så gott som jämnstora vildsvin besöker åteln med jämna mellanrum, men jag skulle uppskatta om de kunde komma lite tidigare på kvällen!

Bäverjakt

Bäverjakt hör våren till och återigen hade jag möjlighet att få uppleva några fantastiska dagar i västerbotten och västernorrland. Tack till Micke och Robert för trevligt sällskap och tack till Lage och Bengt för jakten.

Första bävern 2010